Sfaturi

Cum alegi îmbrăcămintea

În timpul oricărei activități fizice organismul produce energie sub formă de căldură (cu cât este activitatea mai intensă, cu atât se produce mai multă căldură) și totodată produce și transpirație, ca și un sistem de răcire, (pentru a evita supraîncălzirea corpului - sistem de termoreglare).

Prin îmbrăcarea „tehnică” încercăm să obținem menținerea celui mai natural microclimat al corpului, de fapt pentru a ne face să ne simțim confortabil, să nu ne fie nici cald, dar nici rece. Vom realiza acest lucru prin stratificarea materialelor adecvate, în funcție de activitatea care urmează să fie exercitată - o îmbrăcăminte va fi în sală la tenis, alta la ciclism și alta de exemplu la schi.

 

Stratificării de îmbrăcăminte îi mai putem spune și "principiu de ceapă", care se bazează pe diferite caracteristici ale diverselor materiale tehnice și pune accent pe combinarea lor corectă. Fiecare strat are o caracteristică specifică și distinctă, iar dacă se omite sau înlocuiește cu alt material nepotrivit, sistemul complet de stratificare este lipsit de sens și nu va funcționa.

Descrierea straturilor funcționale

De obicei, sistemul conține 3 straturi, dar în funcție de necesitate și de condițiile activității, pot exista mai multe, sau mai puține.

 

  • A - primul strat- de transport, absorbție (lenjerie de corp termică, tehnică sau funcțională) este elementul de bază, conceput pentru a elimina spre exterior transpirația eliberată de corp.
  • B - al doilea strat - de izolație (hanorace fleece și tehnice) menține căldura corpului și umezeala la suprafață.
  • C - al treilea strat - de protecție (geci și pantaloni cu membrană) destinat să ofere protecție la intemperii (apă, vânt, frig), și totodată să continue evacuarea transpirației spre exterior.

În ultimul timp a apărut un nou tip de material numit softshell, care combină stratul doi cu stratul trei.