Stimați clienți, Cu ocazia Sărbătorilor Pascale (3. - 6. 5. 2024), vă informăm că timpul de livrare se poate prelungi. Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru răbdarea dumneavoastră!

Sfaturi

Cum să alegi bețele de trekking și de Nordic Walking

Bețele pentru activități în aer liber pot fi împărțite în două categorii de bază, și anume bețele de trekking și bețele pentru Nordic Walking. Înainte de a alege, trebuie să te decizi care sunt bețele potrivite pentru tine.

Bețe de drumeție (trekking)

Bețele de trekking sunt concepute în primul rând pentru excursii și drumeții montane. Acestea oferă suport și stabilitate pe teren. Dar există o serie de alte motive pentru a le achiziționa.

 

Reduc presiunea asupra articulațiilor, mușchilor, tendoanelor și ligamentelor picioarelor și tălpilor. La fiecare pas, acestea pot elibera până la 8 kg din greutatea corporală. Oferă sprijin pe terenuri dificile și solicitante, mai ales dacă sunt înghețate, umede sau alunecoase. Bețele de trekking asigură o poziție verticală. În acest mod, poți să respiri liber și ușor.

 

Bețele de trekking se caracterizează prin faptul că sunt plasate în fața corpului. De obicei, sunt telescopice și permit reglarea ușoară a bețelor atunci când se merge la vale și la deal. Deseori, pot fi pliate până la o dimensiune mică, astfel încât să poată fi introduse în rucsac sau atașate la rucsac. Bețele de trekking au o curea standard reglabilă și un capac plat din cauciuc în partea inferioară.

Bețe de Nordic Walking

Bețele pentru Nordic Walking sunt concepute pentru mersul mai rapid pe teren mai ușor. Atunci când se merge cu bețele, sunt implicați până la 90% din mușchi în mișcare.

 

În comparație cu bețele de trekking, acestea au o așa-numită mănușă în loc de bucla clasică, care permite realizarea unei tehnici corecte. Nordic walking se aseamănă puțin cu schi fond. Bețele se înfig în pământ în spatele corpului și se eliberează după ricoșeu. Capacul de cauciuc este înclinat pentru a urma direcția de mișcare.

În plus, acestea sunt mai ușoare și mai înguste decât bețele de trekking și sunt cel mai adesea dintr-un singur segment sau două.

Lungimea bețelor

Alegerea corectă a lungimii bețelor este importantă, în special pentru bețele care nu au posibilitatea de ajustare a lungimii. Când prinzi bățul, mâna trebuie să fie în unghi drept față de cot. Dacă nu ai posibilitatea să testezi bățul înainte de cumpărare, poți folosi un calcul simplu. Se înmulțește înălțimea ta cu 0,68 pentru a obține lungimea optimă pentru corpul tău.

 

În oferta noastră vei găsi mai des bețe telescopice, cărora le poți regla cu ușurință lungimea. Acest lucru este deosebit de util în cazul utilizării off-road, unde se poate regla lungimea cu câțiva centimetri mai scurtă la urcare și mai lungă la coborâre.

Sisteme de reglare a bețelor

Dacă bețele permit reglarea lungimii, de obicei ajustarea se realizează prin două sisteme: Fast lock (sistem de blocare cu pârghie) sau Twist lock (sistem de blocare prin înfiletare).

  •  A - Fast lock system - oferă o pârghie pentru a regla cu ușurință lungimea bețelor. În comparație cu sistemul Twist Lock, acesta are o greutate puțin mai mare, dar se poate ajusta lungimea bățului mult mai rapid. În același timp, nu vei avea probleme în a le regla iarna, chiar și cu mănuși.
  • B - Twist lock system - permite ajustarea lungimii bețelor prin înfiletare. Marele avantaj este greutatea sa, deoarece nu adaugă aproape niciun gram. În comparație cu sistemul Fast lock, reglarea durează mai mult și este foarte dificilă cu mănușile de iarnă.

Suspensie

Bețele pot fi cu sau fără suspensii. Bețele amortizate sunt echipate cu un sistem anti-șoc. Acest sistem este format din arcuri care au rolul de a absorbi șocurile. Este deosebit de util atunci când se merge pe suprafețe mai dure și pe pietre. Pe teren mai moale, unde stabilitatea este prioritară, bețele fără suspensie vor fi o alegere mai bună. Cele mai multe bețe echipate cu sistem de amortizare au un comutator, astfel încât se poate opri sau activa amortizarea în orice moment, în funcție de cum este mai potrivit în acel moment.

Materialul bețelor

Un factor important în alegerea bețelor este materialul folosit, care afectează durabilitatea și greutatea acestuia. Cel mai adesea întâlnim aliaje de aluminiu, care sunt durabile și ieftine. Dacă te interesează în primul rând greutatea bețelor, atunci alege-le pe cele fabricate din carbon. Deși sunt mai scumpe și mai puțin rezistente la deteriorări mecanice, acestea sunt foarte ușoare.

Materialul mânerelor

Mânerele bețelor pot fi realizate din materiale diferite. Acestea diferă în principal prin preț, dar și prin confortul de prindere. Cele mai comune mânere sunt din plastic, spumă sau plută.

 

  • A - Mânere din plastic - sunt realizate din plastic turnat și sunt cele mai ieftine, așa că se găsesc pe cele mai ieftine bețe. Sunt foarte rezistente, dar incomode, iar marele lor dezavantaj este că nu elimină transpirația și alunecă.
  • B - Mânere din spumă - sunt mai puțin rezistente decât cele din plastic, dar sunt mai confortabile de prins. Chiar și cu palmele transpirate, sunt ușor de ținut și nu alunecă. De asemenea, acestea absorb excelent vibrațiile.
  • C - Mânere din plută - pot fi găsite pe modele de bețe mai scumpe. În comparație cu modelele artificiale, acestea rezistă cel mai bine la transpirație, dar durabilitatea lor este mai mică.