Sfaturi

Cum alegi waweboard-ul

Deplasarea pe waveboard este foarte benefic pentru corpul uman. Necesită o mișcare fluentă care nu solicită articulațiile, întărește mușchii, îmbunătățește coordonarea mișcărilor și, de asemenea, echilibrul. Este tot odată baza pentru alte sporturi, cum ar fi snowboarding, schi, patinaj etc.

 

Practic, oricine poate învață tehnicile de bază - chiar dacă nu este foarte popular spre deosebire de alte sporturi. Un alt avantaj al waveboard-ului este posibilitatea de folosire pe orice suprafață, atât moale, cât și dură (asfalt, beton, parchet).

Roțile waveboard-ului

Roțile de calitate merită să fie cumpărate dacă folosești waveboard-ul frecvent. Este important de știut că, spre deosebire de skateboard sau role, waveboard-ul are doar două roți, pe care datorită acestui aspect sarcina este foarte mare, în special pe roata din spate. Reține că în zilele fierbinți de vară, roțile se încing și se pot uza doar în câteva ore!

 

Cum recunoști roțile de calitate?

Este recomandat să te concentrezi mai întâi pe marca roților. În mod ideal, marca roților ar trebui să fie compatibile cu producătorul waveboard-ului. Doar așa putem fi siguri că roțile au fost proiectate pentru mersul pe waveboard.

 

De asemenea, la roți este importantă duritatea și dimensiunea acestora. Duritatea adecvată a roților de waveboard ar trebui să fie în intervalul 84 - 90A. Roțile mai moi se vor uza mult mai repede.

 

În ceea ce privește dimensiunea roților, la waveboard-uri ar trebui să fie de aproximativ 76-80 milimetri. Utilizatorilor de agrement și sporadici sau copiilor mai mici le ajung și roți de la producătorul No name. După uzura parțială a roților, îți recomandăm să schimbi roțile din spate și din față între ele. Din motive menționate mai sus, roata din spate se uzează mai repede.

Caster la waveboard

Casterul este componenta în care este prinsă roata. Reprezintă una dintre cele mai solicitate părți ale waveboard-ului. Prețul unui nou caster este în jur de 45 de Lei. La această componentă două caracteristici sunt cele mai importante.

  • Tipul și rezistența materialului - Ideal este casterul realizat din oțel. Pe piață sunt disponibile și caster fabricate din aliaj de aluminiu, dar în acest caz este foarte importantă rezistența aliajului. Cele de calitate proastă se pot rupe în timpul deplasării, ceea ce poate provoca accidentări.
  • Rulmenții - Ar trebui să fie bine încapsulați, să reziste la sarcini extreme care apar în timpul deplasării și mai ales, în timpul săriturilor. Rulmenții de proastă calitate, în genereal mai ieftini, au carcasele ușor nituite și rezistența redusă la uzură.

 

Dacă rulmenții nu sunt de calitate casterul se poate uza mai rapid, uzură pe care o poți recunoaște atunci când casterul începe să se blocheze în timpul rotirii. În acest caz este necesară înlocuirea acestuia. Din nou, trebuie luată în considerare intensitatea utilizării waveboardului și a posibilitățile financiare. De exemplu, cele mai ieftine nu vor rezista așa mult ca cele mai scumpe, dar pentru unii pot fi suficiente.

Forma waveboard-ului

Suprafața de control este compusă din trei părți:

  • Plăcile waveboard-ului pe care stai trebuie să fie îndoite concav, cea ce înseamnă că marginile trebuie să fie mai înalte decât centrul plăcii. Acest lucru ajută utilizatorul să-și mențină stabilitatea atât în timpul deplasării cât și în timpul realizării diferitelor acrobații.
  • Suprafețele de oprire garantează că waveboard-ul nu se înclină excesiv în timp ce iei curbe sau faci diferite acrobații, ceea ce duce de obicei la căderi pe terenul cu suprafață dur. Un waveboard bun ar trebui să aibă ambele plăci reglate la unghiuri corecte.
  • Bara de torsiune care conectează cele două plăci ale waveboard-ului ar trebui să fie de preferință din oțel. Rigiditatea corectă a barei și calitatea materialului au un impact major asupra deplasări pe waveboard.

Suprafața waveboard-ului

Suprafața waveboard-ului este importantă ca talpa încălțămintei să nu alunece pe placă. Proeminențele din plastic (așa-numitul 3D grip) ar trebui să fie suficient de înalte și ascuțite pentru ca talpa pantofului să stea fixă pe ele.

 

Dacă suprafața plăcii nu este suficient de aderentă, talpa poate aluneca. Acest aspect poate provoca căderi. De reținut este și faptul că dacă placa este udă aderența suprafeței de contact poate fi mai redusă.