Sfaturi

Stratul de izolare

Funcția principală a acestui strat este de a menține temperatura corpului, fiind purtat direct peste primul strat.  De cele mai multe ori sunt folosite la fabricație materiale sintetice sau lâna naturală Merino, acestea fiind capabile să păstreze proprietățile izolatoare chiar și atunci când sunt ude. Excelent izolator este și bumbacul, însă acesta odată cu absorbția umezelii își pierde proprietățile termoizolante. În același timp, acest strat trebuie să îndeplinească condiția de respirabilitate.

Ca strat izolator în general se utilizată o varietate de material fleece. Principiul de izolare termică este acela că între fibre, se păstrează un strat mic de aer, care acționează ca un izolator. În cazul condițiilor extrem de reci se pot utiliza mai multe straturi izolatoare. Este întotdeauna mai bine să folosești mai multe hanorace subțiri decât unu gros, în special pentru stratul de micro aer care se menține între ele și îmbunătățește izolația.

 

În timpul sportului în zilele răcoroase, pentru încălzirea înainte de un antrenament sau purtarea zilnică - peste tot al doilea strat este un element esențial de stratificare a îmbrăcămintei. Funcția principală este de a termoizola și de a transporta transpirația la următorul strat sau spre mediului înconjurător.

 

 

Pentru a asigura maximum de funcționalitate modelele combină materiale cu diferite greutăți (nivel de căldură), conform diferitelor cerințe de termoreglare a zonelor corpului (așa numitul Bodymapping). Practic, părțile corpului care sunt sensibile la frig sunt protejate de materiale mai grele, iar zonele organismului care transpiră mai mult, din contră, sunt acoperite cu material mai ușor, respirabil.

Fleece

Al doilea strat este de obicei produs din poliester, uneori cu un adaos de poliamidă, precum și primul strat. Diferența este în tehnologia de prelucrare. Un bun material pentru al doilea strat este o țesătură fleece. Este respirabilă și, de asemenea, ca urmare a firelor mai mari, care păstrează mai mult aer, izolează termic foarte bine. Materialul fleece este confecționat fie mai subțire sau mai gros, în funcție de greutatea țesăturii, pentru utilizarea în diferite condiții climatice. În ultimul timp sunt aplicate și alte tehnologii la fabricarea celui de-al doilea strat.

 

 

Croiala 

Activitatea sport predominantă ar putea fi o îndrumare în ceea ce privește alegerea croielii stratului al doilea. De exemplu, dacă practici ciclism sau schi fond ar trebui să alegi produse cu spate prelungit și mâneci cu croială anatomică. Pentru sporturi precum schi cross-country, ciclism, sau pentru cei mai friguroși, un avantaj al hainelor este mâneca cu orificiu pentru degetul mare. Treci degetul mare prin orificiu, îți pui mănușile pe mâini și vei avea încheietura mâini perfect protejată împotriva frigului. Datorită acestor orificii pentru deget, mânecile vor fi stabile și nu se vor ridica. La majoritatea straturilor de îmbrăcăminte funcțională, vei observa că au guler pe gât, care îți oferă protecție sporită. Fermoarul scurt sau lung facilitează îmbrăcarea, însă poate fi eventual folosit pentru ventilare.

 

Caracteristici și avantajele celui de-al doilea strat

  • foarte călduros (capacitate excepțională de a reține căldura)
  • respirabilitate înaltă 
  • uscare rapidă
  • material foarte ușor