Stimați clienți, Cu ocazia Sărbătorilor Pascale (3. - 6. 5. 2024), vă informăm că timpul de livrare se poate prelungi. Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru răbdarea dumneavoastră!

Sfaturi

Cum alegi o lanternă frontală

Dacă de regulă, pe timp de seară sau de noapte te afli în natură atunci, cu siguranță o să ai nevoie de o lanternă frontală. Avantajul principal al acesteia în comparație cu lanterna obișnuită, este că în timp ce o folosești ai mâinile libere. Prin urmare, acesta este motivul principal pentru care o folosesc cicliștii, drumeții și alergătorii.

 

La alegerea unei lanterne frontale trebuie să stabilești ce pretenții ai de la produs, în ce situații și ce condiții o vei folosi și desigur, ce sumă de bani ai fi decis să investești pentru achiziția produsului. Pentru un drumeț sau un turist obișnuit, care nu se implică în activități intense de outdoor, este de ajuns un model simplu și ieftin, în caz contrar, sportivii activi necesită un model avansat, cu mai multe funcții și caracteristici.

Flux de lumină

Unul dintre parametrii de care trebuie să ții cont este intensitatea luminoasă. Unitatea sa de măsură este lumen - acesta indică cât de puternic luminează lanterna. Dacă intenționezi să folosești lanterna atunci când mergi într-un loc care nu este iluminat sau o utilizezi dacă  curentul electric a fost întrerupt, este suficientă o lanternă frontală cu valoare mică de lumeni. Dar în cazul în care o vei utiliza pentru alergarea pe timp de seară sau de noapte prin pădure sau alte locuri asemănătoare, ai nevoie de o lanternă frontală cu o valoare mare de lumeni.

Până la 50 lm 50 – 200 lm 100 – 500 lm 500 – 1000 lm Peste 1000 lm
Pentru camping, plimbare de seară sau pentru rezervă în caz de întreruperea curentului electric Alergare pe timp de noapte pe drum

Alergare pe timp de noapte prin pădure sau locuri asemănătoare

Alergare de orientare pe timp de noapte

Ture de ciclism pe timp de noapte și alte sporturi extreme

Distanța de iluminare

Un alt parametru cu care ne întâlnim la lanternele frontale este distanța de iluminare. Distanța este precizată în metri și indică cât de departe este capabilă lanterna să lumineze. De regulă este știut faptul că cu cât intensitatea luminoasă este mai mare, cu atât mai mare este și distanța până la care lanterna poate ilumina.

 

La fel ca la intensitatea luminoasă și aici este valabil, că atâta timp cât folosești lanterna pentru activități simple, cum este de exemplu o plimbare de seară, atunci o rază scurtă de iluminare este suficientă. Pentru activitățile mai intense, cum sunt: alergare, schi fond sau schi alpin, va trebuie să alegi o lanternă care este capabilă să ilumineze la o distanță mult mai mare.

 

Unele modele sunt echipate cu mai multe moduri de iluminare și oferă posibilitatea de a seta distanța de iluminare exact în funcție de nevoile tale. Acesta este un lucru ideal, în cazul în care intenționezi să folosești lanterna pentru alte diverse activități.

Durabilitatea

O lanternă frontală ar trebui să fie capabilă să reziste o perioadă rezonabilă, mai ales cele care sunt produse pentru activitățile exigente. Rezistența pe care lanterna o are la pătrunderea apei sau a prafului este indicată de abreviația IP sau gradul de protecție. Această abreviere este urmată de două cifre care indică gradul de rezistență al lanternei. Cu cât numărul este mai mare, cu atât este lanterna mai rezistentă.

 

Primul număr este dat în intervalul 0-6 și determină gradul de rezistență la praf. Dacă este scris nr. 0, înseamnă că pătrunde foarte ușor praful și murdăria în lanternă, deci nu este deloc protejată. Dacă este indicat nr. 6, înseamnă că în lanternă nu poate pătrunde praf, este complet protejată.

 

Al doilea număr este dat în interval de 0-9 și determină gradul de rezistență la apă. Valoarea între 0 și 3 se indică la lanternele care oferă o protecție foarte mică față de picăturile de apă. Lanternele care sunt adecvate pentru scufundări, se indică numere de la 7 până la 9.

 Protecție împotriva contactului periculos și a pătrunderii corpurilor străin

Grad de protecție Pericol la atingere Rezistență la pătrundera corpurilor străine
IP 0x Fără protecție

Fără protecție

IP 1x Palme  (mai mari de 5x5 cm) Mare
IP 2x Degete (mai mare de 1,2x1,2 cm) Mică
IP 3x Instrumente (mai mult de 0,25 cm) Mică
IP 4x Instrumente (mai mult de 0,1 cm) Foarte mică
IP 5x Prin orice mijloace Praf parțial
IP 6x Prin orice mijloace Praf, total

 

Informațiile din tabel sunt orientative

Protecție împotriva pătrunderii apei

Grad de protecție Protecție la pătrunderea apei
IP 0x

Fără protecție

IP 1x Protejat împotriva scurgerii de apă 1 + 0,5 mm pe minut
IP 2x Protejat împotriva scurgerii de apă 3 + 0,5 mm pe minut
IP 3x Rezistent la stropi de apă, apă pulverizată vertical la un unghi de 60° pe dispozitiv la o viteză de 10 litri pe minut
IP 4x Rezistent împotriva stropilor de apă (în comparație cu x3, apa stropește din toate unghiurile)
IP 5x, IP 6x Protejat împotriva stropirii apei, apa este dirijată prin duză în toate unghiurile la un debit de 12,5 l pe minut la o presiune de 30 kN/m² timp de cel puțin 3 minute
IP 7x Protejat împotriva scufundării în apă - scufundare timp de 30 de minute până la o adâncime de 1 m
IP 8x Protejat împotriva scufundarii în apă (în condițiile specificate de producătorul echipamentului)
IP 9x Protejat împotriva apei sub presiune (WAP)

 

Informațiile din tabel sunt orientative

Modul de alimentare

În oferta noastră se găsesc lanterne frontale care funcționează cu ajutorul bateriilor alcaline sau care se încarcă cu ajutorul acumulatorulu. Sunt și modele care oferă ambele posibilități de alimentare - și cu baterii alcaline dar și acumulator de încărcare, în funcție de ce ai mai repede la îndemână.

 

  • A - Alimentare cu baterii - Unul dintre cele mai cunoscute moduri de funcționare este cu ajutorul bateriilor alcaline. Baterii de genul acesta se găsesc oriunde și foarte ușor se înlocuiesc. Dacă intenționezi să folosești lanterna pe durată mare de timp, ar fi bine să te gândești la baterii de rezervă sau eventual să cumperi baterii care se reîncarcă.
  • B - Alimentare cu acumulator reîncărcabil - Lanternele frontale scumpe, de regulă dispun și de acumulator. În comparație cu bateriile alcaline, au durabilitate de funcționare de lungă durată, dar pentru încărcare ai nevoie de încărcător. Dacă intenționezi să folosești lanterna pentru o perioadă mai lungă de timp fără posibilitate de reîncărcare, atunci o soluție bună ar fi să achiziționezi un acumulator de rezervă sau un power bank.