Cu Sportisimo Club veți achiziționa elevi îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii la prețuri avantajoase >> Cumpăr avantajos <<

Sfaturi

Cum alegi o lanternă frontală

Te afli des noaptea sau seara în mijlocul naturii? În cazul de față, cu siguranță ai nevoie de o lanternă frontală de calitate. Spre deosebire de o lanternă obișnuită, cu aceasta ai mâinile libere și te poți concentra complet asupra activității pe care o faci. Care sunt parametrii de care trebuie să ții cont atunci când achiziționezi o asemenea lanternă.

 

Ciclism, alergare, turism, camping sau pescuit. Practici vreuna dintre aceste activități? Dacă nu eviți complet timpul de noapte și de seară, nu ar trebui să-ți lipsească din echipament lanterna frontală. Aceasta este utilă și pentru multe alte activități outdoor. Este un accesoriu principal și pentru meșterii, care de multe ori trebuie să-și lumineze un anumit loc, dar totodată au nevoie și de mâini libere.

 

Pentru a cunoaște care sunt caracteristicile optime, trebuie să găsești răspuns la câteva întrebări de bază.

  • Pentru ce tip de activități este ideală lanterna frontală?
  • Până la ce distanță ai nevoie să lumineze?
  • Este suficientă o lanternă care să lumineze pe o distanță mică, sau mare?
  • Cât de rezistentă ar trebui să fie la apă și praf?
  • Este important pentru tine modul de alimentare a acesteia?
  • Care este durata de timp necesară pentru iluminare?
  • Ce sumă de bani ești disponibil să achiți pentru aceasta?

De asemenea trebuie să ții cont și de câteva caracteristici de bază ale lanternei pe care le vom enumara mai jos.

  • Tip – Tipurile de bază de lanterne frontale sunt adecvate pentru turismul ușor și camping. Pentru ciclism și alergare sunt recomandate lanterne frontale de calitate superioară, care luminează pe o distanță mult mai mare și care au un flux luminos mult mai ridicat. Dacă ai nevoie de lanternă frontală pentru expediții intense, alege dintre modelele mai scumpe, cu un flux de lumină mult mai ridicat.
  • Intensitatea luminoasă – Se exprimă în lumeni și arată cât de puternic luminează lanterna. Cu cât valoarea de lumeni este mai mare, cu atât lumina lanternei este mai intensă.  Pentru camping sau plimbări pe timp de seară este suficientă o lanternă frontală cu un flux de lumină mai mic, de până la 50 lm. Pentru alergarea pe timp de noapte, pe teren accidentat se recomandă modele în jur de 200 până la 500 lm. Lanternele frontale cu un flux de lumină de peste 1000lm sunt adecvate pentru turele cu bicicleta pe timp de noapte și pentru sporturile extreme.
  • Distanța de luminare – Acest parametru arată cât de departe este capabilă lanterna frontală să lumineze. De regulă, valoarea distanței de iluminare crește odată cu fluxul de lumină. Pentru activitățile ușoare este suficientă distanța de luminare până la câțiva zeci de metri. Modelele outdoor luminează, de regulă, până la o distanță de la 150 până la 200 de metri.
  • Dimensiunea conului luminos – Pe baza acestuia ne dăm seama pe ce lățime se răspândește lumina lanternei frontale. Acest parametru este strâns legat de distanța de iluminare. Cu cât conul luminos este mai mare, cu atât de mult se reduce distanța de iluminare, și invers. Conul mare de lumină este util pentru drumeții sau camping. Conul mic de lumină și iluminare la distanță este important, de exemplu atunci când mergi cu bicicleta.
  • Rezistența – Informații despre rezistența lanternei frontale sunt disponibile pe carcasa acesteia. Aceasta se marchează cu literele IP și două numere. Primul număr indică rezistența împotriva pătrunderii corpurilor străine (praf), al doilea indică rezistența la pătrunderea apei.  Cu cât numărul este mai mare, cu atât mai ridicată este protecția lanternei frontale.
  • Mod de alimentare – Alimentarea lanternei frontale cu baterii este simplu și ușor. La modelele de top pentru uz extrem, bateriile sunt înlocuite cu o baterie reîncărcabilă. Acest lucru asigură eficiența mult mai ridicată și mai multe opțiuni de control.
  • Greutatea – Greutatea lanternelor frontale este în jur de câteva sute de grame. Diferențele dintre produse vor fi abordate mai mult de sportivii obișnuiți și de participanții la expediții de lungă durată. Lanterna frontală cea mai ușoară are greutatea până în 100 de grame. Lanternele performante au greutatea peste 200 - 250 grame, în mare parte din cauza bateriei reîncărcabile.
  • Proprietăți și funcții speciale – Pentru a schimba setarea lanternei după o anumită situație, ajută modurile de iluminare sau funcția zoom. Nivelul de protecție este sporit de elemente reflectorizante și modul SOS. Printre caracteristicile interesante se numără senzorii și memoria ultimii setări, sau modul de blocare.

Tip

Lanterna frontală de bază este adecvată pentru utilizatorii mai puțin exigenți. Acest model de bază este util pentru treburi casnice, grădinărit, pentru plimbări în parc, alergări ușoare urbane sau în camping. Este vorba despre lanterna frontală cu conul de lumină redus și rază scurtă de iluminare. De regulă este echipată cu o bandă simplă pentru a putea fi fixată pe cap. Ca sursă de alimentare, acestea folosesc bateriile.

 

Dacă ai nevoie de lanternă frontală pentru camping,  te îndrumăm să citești și alte articole cu privire la alegerea cortului, a sacului de dormit, a saltelei și a rucsacului, sau a arzătoarelor pentru cartușe.

 

Lanternele frontale, despre care putem spune că sunt avansate au fluxul luminos mult mai mare, în comparație cu primul model. Fluxul de lumină este adecvat pentru nevoile alergătorilor sau a cicliștilor. Majoritatea acestora au ca sursă de lumină baterii. Banda de fixare pe cap este ceva mai sofisticată.

 

Lanternele frontale de cea mai înaltă calitate dispun de un flux luminos foarte mare. Totodată, sunt capabile să ilumineze o suprafață mare a unui loc. Aceste modele sunt apreciate în timpul expedițiilor dificile sau pentru alpinism. Majoritatea au ca sursă de alimentare bateria reîncărcabilă. În comparație cu modelele anterioare, la acestea, producătorii pun un accent ridicat pe confortul general și pe alte accesorii suplimentare.

Intensitate luminoasă

Deja din descrierea tipurilor se înțelege, că parametrul cei mai important al lanternei frontale este intensitatea luminoasă. Acesta determină cât de intens luminează lanterna. Fluxul de lumină se exprimă în lumeni (lm). Și aici este valabil că – cu cât este mai mare fluxul de lumină, cu atât mai puternic luminează.

 

Nivelul fluxului de lumină se alege ținând cont de modul de utilizare a lanternei. Lanterna frontală este utilă pe un drum întunecat sau ca sursă de lumină în urma unei pene de curent electric? Valoarea scăzută a fluxului de lumină nu prezentă niciun obstacol. Intenționezi să alergi noaptea pe cărările din pădure? În cazul de față ai nevoie de lanternă frontală cu un flux mare de lumină.

 

Nu știi cât de mare ar trebui să alegi fluxul de lumină? Te poți orienta după tabelul de mai jos.

Flux de lumină

Adecvat pentru

până în 50 lm

camping, plimbări, în caz de pană de curent electric

50–200 lm

alergare pe asfalt pe timp de noapte

200-500 lm

alergare pe timp de noapte pe teren accidentat

500-1000 lm

orientare pe timp de noapte

peste 1000 lm

ture cu bicicleta, sport extrem

Distanță de iluminare

Un alt parametru important este distanța de iluminare, care arată cât de departe este lanterna capabilă să ilumineze. Distanța de iluminare se măsoară în metri. Pentru activitățile ușoare este suficientă distanța de iluminare de câțiva zeci de metri. Sporturile și activitățile extreme necesită o distanță mult mai mare de iluminare, de mai multe sute de metri.

 

De regulă, este valabil că odată cu fluxul de lumină crește și distanța de iluminare. Totuși intensitatea luminii și distanța de iluminare aduc cu sine o cerere mai mare de energie, adică o descărcare mai rapidă a bateriei. De aceea nu are rost să cauți cea mai puternică lanternă frontală dacă nu vei folosi abilitățile acesteia. Selecția ar trebui să se facă în funcție de necesitățile specifice și să echilibreze în mod adecvat factorii menționați.

 

Dacă intenționezi să folosești lanterna în diferite situații, alege un model cu mai multe moduri de iluminare. Datorită acestora, poți regla puterea de iluminare după necesități.

Dimensiunea conului de lumină

Mărimea conului de lumină indică pe ce lățime se răspândește lumina lanternei. Cu alte cuvinte - cât de mare este unghiul pe care îl va acoperi conul de lumină. Acest aspect este strâns legat de distanța de iluminare. Cu cât este mai mare conul de lumină, cu atât mai mică este distanța la care lanterna luminează și invers.

 

Nu se poate spune că un mod de răspândire a luminii este mai bun decât celălalt. Depinde foarte mult de modul în care va fi utilizată lanterna frontală. În camping sau drumeții este mai importantă iluminarea pe lateral. În aceste cazuri distanța de iluminare nu prezintă o limitare principală. Atunci când mergi cu bicicleta este nevoie de o distanță mare de iluminare și con mic de lumină.

 

Dimensiunea conului de lumină variază între 20 și 180 de grade. Dar sunt disponibile și lanterne frontale care permit reglarea conului de lumină, de regulă prin rotirea unei părți a construcției.

Durata de iluminare

Pe lângă flux, distanță și mărimea conului de lumină ar trebui să te mai intereseze și durata de iluminare. Aceasta variază de la câteva ore la zeci sau chiar sute de ore.

 

Problema este că producătorii nu specifică în mod uniform timpul de iluminare. Unii indică numai durata de iluminare la putere maximă și minimă de lumină. Uneori se calculează timpul până când lumina este slabă, alteori până când lumina se stinge complet. Prin urmare, indicarea duratei de iluminare poate fi destul de confuză. Dacă acest aspect este important pentru tine, verifică întotdeauna dacă există informații suplimentare privind rezistența declarată.

 

Într-o măsură oarecare acest lucru îl indică și alți factori - rezistența de lungă durată a luminii este strâns legată de prețul ridicat, dar și cu un flux de lumină mai mic.

Rezistența

Lanterna frontală este adesea utilizată în condiții nefavorabile. De aceea este important să fie și rezistentă. Gradul de rezistență este indicat de așa-numitul grad de protecție, prescurtat IP (Ingress Protection). După literele IP apar două numere.

 

Primul dintre acestea, pe o scară de la 0 la 6, indică gradul de protecție împotriva contactului periculos și a pătrunderii corpurilor străine, adică rezistența la praf. Dacă vezi numărul 0 înseamnă că lanterna nu este protejată din acest punct de vedere. În interiorul acesteia foarte ușor pătrunde murdăria. Numărul 6, indică o protecție maximă împotriva celor mai mici particule.

 

Al doilea număr oferă informații despre rezistența la apă. Aici se aplică o scală de la 0 la 9. Și aici este valabil același principiu, cu cât este numărul mai mare, cu atât este mai mare rezistența la apă. Valorile 7 - 9 garantează cea mai bună protecție. Această lanternă poate rezista la scufundarea completă în apă.

Materiale folosite

Rezistența completă a lanternei este îmbunătățită de materiale de calitate. De exemplu, modelele fabricate din aliaj de aluminiu au longevitate sporită și rezistență de lungă durată. De altfel, sticla minerală va fi mai puțin predispusă la zgârieturi decât plasticul. Nu uita să verifici modul de procesare a curelei de fixare și a cataramei.

Modul de alimentare

Lanterna frontală poate fi alimentată în două moduri diferite - cu  baterii obișnuite sau baterie reîncărcabilă. Unele modele dispun de ambele moduri de alimentare. Tu trebuie să alegi varianta adecvată pentru tine, în funcție de posibilitățile pe care le ai.

Alimentarea cu baterii

Acesta este un mod răspândit de alimentare. Bateriile se introduc în lanternă, iar după consumare, se înlocuiesc.  Cel mai des întâlnim baterii AA și baterii AAA. Ambele tipuri de baterii se găsesc în magazine. 

 

Bateriile de regulă sunt introduse în lanternă, eventual sunt situate separat, pe partea opusă a benzii de cap. Această soluție aduce o distribuție uniformă a greutății. În comparație cu bateriile reîncărcabile, bateriile au o durată de viață mai scurtă și performanțe mai scăzute, deci sunt mai potrivite pentru utilizarea de agrement.

Alimentare cu baterie reîncărcabilă

O baterie reîncărcabilă oferă mai multă energie și, de obicei, mai multe opțiuni de control. Din aceste motive se întâlnește la lanternele frontale de top, concepute pentru sporturi extreme și activități outdoor. Dar bateria reîncărcabilă ridică prețul lanternei și totodată și greutatea acesteia.

 

Un prim obstacol îl reprezintă problema încărcării bateriei. Acest lucru este posibil fie prin intermediul unui adaptor pe care îl conectezi la o sursă de alimentare, fie  prin intermediul unui cablu USB. Atunci când ești departe de rețeaua electrică, trebuie să reîncarci bateria folosind metode alternative, cum ar fi o bancă de alimentare – acumulator extern. O soluție este și achiziția unei baterii reîncărcabile de rezervă.

Greutatea

Un parametru care este deosebit de important pentru sport și drumeții de mai multe zile. Dacă folosești lanterna de două ori pe an în camping, diferențele de zeci sau sute de grame sunt neglijabile. Atunci când compari greutatea fiecărui model, verifică dacă producătorul în greutatea respectivă include și bateriile sau acumulatorul. La bateriile AA poți calcula în jur de 25 grame în plus, pentru fiecare bucată.

 

Lanterna frontală cea mai ușoară are greutatea până în 100 de grame. Cel mai adesea, acestea sunt lanterne de bază pentru utilizare ocazională sau modele pentru alergare și ciclism. Lanternele care cântăresc între 100 și 200  grame se consideră ca fiind de greutate medie. Acestea vor oferi o performanță superioară pentru turism și sporturi extreme. Cele mai performante lanterne frontale cu baterie reîncărcabilă cântăresc peste 200 de grame.

Caracteristici și funcții speciale

Caracteristicile și funcțiile speciale te pot ajuta să te decizi. În zilele de astăzi lanterna frontală nu se rezumă numai la iluminare, dar și la confort și alte capacități. Care sunt caracteristicile și funcțiile pe care le consideri utile la o lanternă frontală?

  • Moduri de iluminare – Oferă variații de intensitate, intermitență sau schimbare a culorii de lumină.
  • Zoom – Funcție care permite modificarea conului de lumină și distanța de iluminare.
  • Pivotare/înclinare – La unele modele, poți ajusta unghiul luminii în funcție de necesități.
  • SOS – Un mod cu lumină roșie sau albă intermitentă, care se utilizează atunci când ai nevoie de ajutor.
  • Mod de blocare – Un buton sau o pârghie care împiedică aprinderea lanternei. Această funcție previne descărcarea accidentală a bateriei.
  • Bandă centrală – O bandă suplimentară care trece peste mijlocul capului. Aceasta îmbunătățește stabilitatea și oferă mai mult confort. Banda centrală este deosebit de utilă pentru lanternele frontale mai grele.
  • Senzori – Caracteristică a lanternelor frontale cu prețul ridicat. Aceștia pot reacționa la nivelul de lumină ambientală sau la mișcare.
  • Magnet – În combinație cu suprafața metalică, te ajută să tranformi rapid lanterna frontală într-o lampă mică.
  • Elemente reflectorizante – Sporesc vizibilitatea și, prin urmare, siguranța utilizatorului. În mod ideal, acestea ar trebui să fie completate de alte elemente și accesorii reflectorizante.
  • Indicator de încărcare – O funcție utilă care permite să știi când este iminentă schimbarea sau reîncărcarea bateriei.
  • Memoria ultimei setări – Lanterna cu această funcție își amintește ultima setare. Acest lucru îți poate reduce timpul de service.