Cum alegem bicicleta pentru copii
Dorești ca cei mici să-ți urmeze pasiunea pentru ciclism? Bicicleta cea mai mică care se fabrică este pentru copiii cu înălțimea de 90 – 110 cm. Pentru ca ciclismul să trezească interesul copilului este importantă alegerea corectă a bicicletei. Doar în felul acesta va fi bucuros și încântat de plimbarea cu bicicleta.
Cel mic știe să meargă cu bicicleta fără pedale? În jurul vârstei de 2 ani, copilul poate trece la bicicleta cu pedale. Totuși, nu grăbi trecerea la bicicleta cu pedale. Copilul trebuie să-și mențină bine echilibrul, să manevreze și să știe să frâneze. Nu grăbi copilul să treacă la bicicletă, dacă nu se simte bine pe aceasta. Mersul pe bicicletă ar trebui să fie pentru copil o activitate distractivă. Dacă această activitate îi inspiră copilului teamă și efort mare, cu siguranță, se va strădui să evite această activitate. În cazul în care dorești să alegi și o bicicletă pentru adulți, am acordat acestei rubrici două articole cu sfaturi utile – despre tip și parametri.
În cazul bicicletelor pentru copii trebuie să se țină cont de anumite caracteristici și parametri pentru a putea alege modelul potrivit.
- Mărimea – Un criteriu foarte important la alegere. Mărimea diferă în funcție de diametrul roților (jante). Bicicletele cele mai mici au roți cu diametru de 12 inch. Cele pentru juniori au roți cu diametru de 26 inch. Copilul trebuie să înțeleagă legătura dintre ghidon și direcția în care se îndreaptă și să cunoască manetele de frână. Din șa trebuie să ajungă lejer cu picioarele pe sol și cel mai bine pentru copil este să o poată accesa ușor și să se poată da jos de pe ea fără probleme.
- Greutatea – Cu cât mai ușoară cu atât mai bine. Greutatea redusă facilitează manevrarea acesteia. Copilul trebuie să poată ridica bicicleta de la sol cu ușurință. Bicicleta cu greutatea redusă este un avantaj și pentru părinții, care la început, adesea trebuie să transporte bicicleta.
- Material cadru – Cadrul bicicletelor cu prețul mic este din oțel. Dezavantajul acestora este greutate foarte mare. Un raport bun dintre greutate și rezistență oferă aluminiul, dar acesta are prețul ușor ridicat. Bicicletele de top pentru juniori au un cadru realizat din aluminiu ușor sau din carbon.
- Frâne – La bicicletele mici pentru copii întâlnim cel mai des frâna pe spate, așa-zisă torpedo. Bicicletele mai mari dispun de frâne pe jantă V-brake. Bicicletele de top pentru juniori au frâne pe disc.
- Reglare șa și ghidon – La alegerea bicicletei pentru copii ține cont ca șaua să aibă înălțimea reglabilă, la unele modele la fel și ghidonul. Important este și adaptarea distanței a manetelor de frână, astfel încât ca copilul să o poată atinge cu ușurință.
- Schimbător de viteză – Bicicletele mici pentru copii nu dispun de schimbător de viteză. Bicicletele de 20 inch dispun de manetă de schimbător sub forma unui inel rotativ la ghidon (așa-zisul grip shift). Bicicletele pentru juniori sunt echipate cu manetă de schimbător la fel ca modelele pentru adulți.
- Roți ajutătoare – Bicicletele pentru copii de 16 inch ar trebui să includă și roțile ajutătoare. Acestea oferă copilului stabilitatea necesară. După ce copilul capătă încredere în sine în ceea ce privește mersul pe bicicletă, le poți ușor demonta.
- Alt echipament – Furca cu suspensie sporește confortul. Este adecvată la bicicletele mari pentru adolescenți, mai ales dacă pedalează des prin pădure. La prima tură cu copilul vei aprecia bara de ghidare, iar la excursiile în comun, bara de remorcare.
Mărimea
De regulă alegi o bicicletă puțin mai mare în speranța că oricum copilul va crește și o va putea utiliza corespunzător? Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o poți face când alegi bicicleta pentru copii. Bicicleta pentru copil prea mare se manevrează greu. Copilul este supus riscului de accidentare prin cădere. De altfel, copilul este obligat să se întindă extrem de mult pe bicicleta mare, cauzând apariția durerilor de spate și umăr. Astfel copilul poate concepe că mersul pe bicicletă reprezintă o activitatea anevoioasă și posibil să termine rapid cu aceasta.
Prin urmare, cum alegem corect mărimea bicicletei pentru copii? Din șa, copilul, trebuie să atingă solul și să se sprijine în vârful degetelor pe pământ – garantează stabilitate la oprire. Copiii foarte mici este ideal să atingă pământul cu toată talpa piciorului, la fel ca atunci când merg cu bicicleta fără pedale. După ce copilul capătă încredere în sine în ceea ce privește mersul pe bicicletă, ridicăm treptat șaua pentru o aderență mult mai bună la nivelul pedalelor și pentru ca cel mic să nu depună un efort foarte mare.
Este foarte important spațiul dintre țeava superioară a cadrului și partea superioară a picioarelor copilului – acesta trebuie să fie de 5 cm. Acest lucru indică că este lejer pentru copil să țină ghidonul din șa și că nu necesită întinderea exagerată. Coatele trebuie să fie ușor îndoite.
Categoria bicicletelor pentru copii după mărime
Mărimea bicicletelor pentru copii se exprimă în inch (1” = 2,54 cm), după diametrul roților (jantelor). Dimensiunea roții determină alți parametri și alt echipament.
- 12 inch – Cele mai mici biciclete pentru copii. Sunt echipate cu viteză fixă și frână torpedo. Includ roți ajutătoare.
- 16 inch – Mărime adecvată pentru preșcolari. Include roți ajutătoare și frână torpedo, dar la majoritatea acestora se adaugă frână în față V-brake, astfel încât copilul să se obișnuiască cu maneta de frână la ghidon.
- 20 inch– Aceasta este primul model adevărat de bicicletă. Aici dispar roțile ajutătoare și frâna torpedo. Frâna de față și de spate se manevrează de pe ghidon. Cel mai des sunt folosite frânele V-brake. Are schimbător pe ghidon sub forma unui mâner rotativ (grip shift), deoarece copilul încă nu are atâta putere ca să poată apăsa maneta.
- 24 inch– Uneori este denumită ca bicicletă ¾. Are același echipament ca bicicletele pentru adulți. Dispune de elemente de înaltă calitate, de exemplu: frâne pe disc și furcă cu suspensie pe roata din față.
- 26 inch– Această mărime este de fapt granița dintre bicicletele pentru copii și cele pentru adulți. Sunt adecvate pentru juniori cu statura între 140-150 cm. Foarte importantă este și mărimea cadrului. Cea mai mică la bicicletele pentru adulți este între 13 și 15,5 inch. Bicicletele din categoria juniori se împart: de șosea, de munte și de trekking.
Unii producători disting categorii intermediare (14, 18, 22 de inch), dar acestea sunt mai degrabă dimensiuni care se suprapun.
Circumferință roată | Vârstă | Înălțime | Lungime între picioare |
12” | 2 - 4 ani | 82 - 110 cm | 30–40 cm |
14” | 3 - 5 ani | 98 - 106 cm | 36–44 cm |
16” | 4 - 6 ani | 104 - 122 cm | 40–54 cm |
20” | 5 - 8 ani | 120 - 130 cm | 52–59 cm |
24” | 7 - 11 ani | 127 - 142cm | 57–66 cm |
26” | 10+ ani | 140 - 158 cm | 67–70 cm |
Informațiile din tabel sunt orientative.
Cum măsurăm copilul pentru a comanda bicicleta online
Vrei să faci bicicleta cadou sau preferi cumpărăturile online? În cazul de față măsoară copilul încălțat.
- Măsurăm complet înălțimea staturii. Copilul stă drept cu spatele la perete. Pe cap îi așezăm o carte orizontal și măsurăm de la coperta în contact cu capul, până la pământ.
- Măsurăm lungimea de la pământ până la partea superioară a picioarelor. Așezăm copilul cu spatele la perete, cu picioarele ușor îndepărtate. Între coapsele copilului așezăm o carte, în așa fel ca cotorul cărții să atingă între picioarele copilului. Întoarcem cartea în poziție orizontală și măsurăm distanța de la cotorul cărții la pământ.
Greutatea
Cu cât greutatea este mai mică, cu atât este mai bine pentru copii cât și pentru părinți. Bicicleta cu greutatea redusă este foarte ușor de manevrat. Nu putem indica concret care bicicletă este ușoară și care este grea. Depinde de dispoziția fizică a copilului. Urmărește modul de manipulare al copilului cu bicicleta. Micul biciclist nu trebuie doar să pedaleze, ci trebuie să fie pentru el și ușor de susținut atunci când merge pe lângă bicicletă. Controlează dacă copilul poate ridica bicicleta de la pământ, atunci când cade.
Greutatea redusă a bicicletei este o caracteristică avantajoasă atât pentru părinți cât și pentru alți însoțitori. Cunoaștem toți acele mofturi de copil, care supărat refuză să se întoarcă acasă pe bicicletă. Bicicleta cu greutatea redusă o vei aprecia și atunci când călătorești cu transportul public sau cu mașina.
Din păcate în categoria pentru copii, întâlnim modele ieftine dar exagerat de grele. Se fabrică din oțel ieftin, ceea ce înseamnă compromis în ceea ce privește greutatea acestora. Sunt și situații când copilul cu o greutate de 18 kg se străduiește să meargă pe o bicicletă cu greutatea de 12 kg. Este la fel ca atunci când o persoană de 90 kg se străduiește să meargă pe o bicicletă de 60 kg.
Bicicletele cu greutatea optimă se produc din aluminiu.
Material cadru
Acesta este în legătură strânsă cu greutatea. Trebuie ținut cont și de rezistența și rigiditatea acestuia – primele pedalări înseamnă căzături dese și accidentări. Bicicleta ar trebui să facă față la aceste situații.
- Oțel – Cel mai ieftin și cel mai rezistent material pentru fabricarea cadrului de bicicletă pentru copii. Un mare dezavantaj al acestuia este greutatea foarte ridicată. Pentru bicicletele mici, acesta nu prezintă o problemă, deoarece materialul este în cantitate mică și la manevrare sunt roțile ajutătoare.
- Aluminiu – Material rezistent, cu greutatea redusă. Din acesta se fabrică majoritatea bicicletelor pentru adulți. Este alegerea absolută pentru bicicletele de la 20 la 24 inch. Datorită cadrului ușor, copilul poate face și ture de lungă durata cu bicicleta. Acestea au prețul ușor mai ridicat decât cele din oțel. Pentru greutatea mult mai redusă se folosește aluminiu și țevi cu pereți foarte subțiri.
- Carbon – Material foarte ușor și rezistent care se remarcă prin longevitate. Bicicletele pentru copii cu cadru de carbon sunt exagerat de scumpe, de aceea carbonul este foarte rar la bicicletele pentru juniori.
Frâna
Abilitatea de bază la mersul pe bicicletă este exact frânarea acesteia. Copii mici nu au suficientă putere ca să poată apăsa maneta de frână. Din acest motiv, mărimile 16 – 16 inch sunt echipate cu așa-zisa torpedo, frână de spate. Aceasta se activează atunci când se pedalează pe spate.
Chiar și cele mai mici biciclete ar trebui să fie echipate cu o frână de mână față. În acest fel, copilul se poate obișnui treptat să acționeze frâna cu mâna și poate evalua cât de tare trebuie să apese maneta. Bicicletele de 20 de inch și mai mari au în mod standard frâne de mână față și spate. Majoritatea acestora dispun de V-brake, acest tip de frână fiind cel mai des întâlnită. Se folosește și la bicicletele ieftine pentru adulți.
În ultimii ani a crescut mult popularitatea frânei pe disc. Dar pentru micii bicicliști acestea sunt inutile. Cu toate acestea, pentru adolescenții care parcurg trasee lungi și coborâri abrupte, frânele pe disc sunt foarte importante. Avantajul pentru copiii mici este faptul că, nu trebuie să apese cu multă putere pe maneta de frână, ca să se dezvolte forța necesară de frânare
Reglarea ghidonului și a șeii
Bicicleta pentru copii ar trebui să dispună șa reglabilă și, rareori, și ghidon cu înălțime reglabilă. Atunci când alegem bicicleta, trebuie să ne asigurăm că din șa (atunci când șaua se află în poziția cea mai joasă) copilul atinge cu vârful degetelor pământul. Acest lucru permite copilului să aibă o bicicletă pe timp de 2 ani, deoarece acesta crește odată cu înălțarea șeii. Nu ridica șaua prea mult. Țeava șeii este marcată cu înălțimea maximă.
Pentru copii se recomandă ca poziția ghidonului să fie la același nivel cu poziția șeii. Copilului foarte mic îi ridicăm ghidonul cât mai sus, ajută la întoarcerea în dreapta sau în stânga. Pentru copiii mai mici, puteți pune ghidonul mai sus, deoarece le va fi mai ușor să se întoarcă. Pentru juniorii avansați, care parcurg deja trasee mai solicitante, îi învățăm poziția originală de ciclism – ghidonul la înălțime ceva mai joasă decât șaua. Această poziție permite un spațiu mai mare pentru pedale și îmbunătățește aerodinamica.
Interesează-te de setarea manetelor de frână. Copiii au degete mai scurte și posibil să fie dificil pentru ei să atingă maneta de frână. Controlează dacă copilul se înclină corect pe bicicletă – copilul prinde mânerele ghidonului și întinde degetele în fața. Manetele de frână trebuie să se afle în axa degetelor întinse, altfel încheietura mâinii va fi trasă în lateral la frânare.
Schimbător de viteză
Bicicletele pentru copii mici dispun de o singură viteză. Bicicletele de la 20 inch dispun de schimbător de viteză. De regulă este vorba despre schimbător de viteză cu deraior de spate. Acesta se manevrează cu ajutorul mecanismului rotund de la ghidon (de ex. revoshift, gripshift).
Bicicletele pentru copii de 24 și 26 de inch sunt de obicei echipate cu schimbător și deraior, deci se pot schimba vitezele în față (de regulă 3 cercuri zimțate) și la spate (6-7 cercuri). Acestea se setează cu ajutorul inelului rotativ sau cu manetă. Mai multe viteze permite copilului să parcurgă diferite tipuri de teren.
Roți ajutătoare
Un ajutor excelent pentru primele ture cu bicicleta. Roțile ajutătoare sunt necesare, în special, pentru copiii care nu sunt antrenați pe bicicleta fără pedale. Acestea oferă copilului stabilitatea și încrederea necesare la viteze mici. Roțile ajutătoare sunt setabile – unghiul de 90 de grade este adecvat pentru copii începători, și unghiul ceva mai ascuțit pentru copii care un echilibru mai bun.
Când este momentul potrivit pentru demontarea roților ajutătoare? Chiar dacă se pare că copilul manevrează bine bicicleta fără roți și că își menține bine echilibrul, totuși mersul pe bicicletă este cu totul altceva. La pedalare, copilul trebuie să depună mai mult efort pentru a porni bicicleta – valabil pentru modelele cu torpedo.
Odată ce se obișnuiește să pedaleze și dacă își menține echilibrul pe bicicletă și la viteze mici, poți demonta roțile ajutătoare. Sau poți experimenta, demontează roțile ceva mai devreme și aleargă alături de bicicletă timp de câteva zile, ajutând copilul să își mențină stabilitatea, apoi încearcă treptat intervale din ce în ce mai lungi fără sprijin.
Alte echipamente
Care alte echipamente sunt adecvate pentru bicicleta de copii?
- Apărătoare la lanț și protecție la capetele mânerelor de la ghidon – Nu ar trebui să lipsească la bicicletele pentru copiii foarte mici. Capacul de plastic la lanț protejează de accidente, de exemplu, atunci când șiretul se încurcă în lanț. Protecțiile de la capetele mânerelor de la ghidon acoperă marginile ascuțite și sunt antiderapante.
- Furca cu suspensie – La majoritatea bicicletelor pentru copii mici acestea nu se găsește, deoarece copiii se învață să meargă pe bicicletă pe suprafață plană, nu pe teren denivelat. În plus, bicicleta este mai grea cu furcă cu suspensie și copilul mic nu poate obține o suspensie adecvată nici cu o greutate mică. La modelele pentru juniori furca cu suspensie este foarte utilă. Aceasta reduce vibrațiile și contribuie la un confort mai mare.
- Bara de ghidare – Se montează la tija de la șa, astfel este poți susține copilul în timpul mersului pe bicicletă.
- Bara de remorcare – Nu ești sigur dacă copilul va face față unei călătorii de lungă durată cu bicicleta? Trebuie să parcurgi o distanță mai dificilă sau mai periculoasă? Atunci poți cupla bicicleta ta cu cea a copilului cu ajutorul barei de remorcare.
Elemente de siguranță la bicicleta pentru copii
Este obligatorie casca de ciclism. Aceasta este un element de siguranță foarte important care protejează capul de leziuni grave. Pentru mersul cu bicicleta pe șosea este obligatorie casca de protecție până la vârsta de 18 ani, dar ar trebui să fie purtată și de adulți fără nicio excepție.
Mănușile de ciclism asigură o aderență fermă a ghidonului și protejează palma de răni în caz de accident. Este adecvată și îmbrăcămintea de ciclism.
Accesorii la bicicleta pentru copii
- Lumini și reflectoare – Baza ciclismului de siguranță este să vezi și să fii vizibil.
- Coș și bidoane de ciclism – Bicicletele mici de până la 20 de inch, de obicei au coșuri în care bidonul este tras în lateral. Bicicleta cu cadru mare permite introducerea sticle pe cadru, aceasta se introduce prin partea de sus.
- Geantă sub șa sau la ghidon – Copilul va fi mult mai încântat de mersul cu bicicleta atunci când poate lua cu el pe prietenul său de pluș.
- Sonerie – Se fabrică claxoane cu motiv al eroului preferat al copiilor.
- Ciclocomputer – Copilul mai în vârstă va aprecia un ciclocomputer, pentru a putea urmări câți kilometri a reușit să parcurgă.
- Decorații la roți – Luminează plăcut colorat bicicleta pentru copii.