Stimați clienți, Cu ocazia Sărbătorilor Pascale (3. - 6. 5. 2024), vă informăm că timpul de livrare se poate prelungi. Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru răbdarea dumneavoastră!

Cum alegi sacul de dormit

Dacă cauți un sac de dormit, foarte util pentru toți cei pasionați de turism, este foarte important să ai în vedere câteva aspecte pentru o alegere corectă.

 

Principalele criterii de care trebuie să ții cont

  • temperatura la care va fi folosit
  • greutatea
  • prețul

 

Este important să știi exact în ce condiții vei folosi sacul de dormit și în funcție de criteriile stabilite să-l alegi pe cel adecvat. De exemplu dacă cauți un sac de dormit mic și ușor și îl vrei la un preț bun, cu siguranță nu va fi potrivit pentru nopți reci, dacă intenționezi să înnoptezi afară în condiții cu temperaturi puțin peste zero, sacul de dormit va fi mai scump…etc.

Întrebări esențiale atunci când alegi un sac de dormit

Vei dormi în mediul indoor? - Adecvat este sacul de dormit tip pătură, care poate conține materiale absorbante (bumbac, flanel). Acesta se și întreține ușor.

 

Vei dormi în mediul outdoor? – Adecvat este sacul de dormit tip mumie, fabricat din materiale rezistente la apă cu temperaturi de folosire stabilite în funcție de condițiile de folosire (înnoptarea sub cerul liber în perioada verii în sudul Europei va fi diferită de înnoptarea în țările scandinave, chiar dacă este același anotimp).

 

Vei transporta sacul de dormit în mașină? – În acest caz vei pune mai puțin accent pe greutate și dimensiuni. Sacul de dormit poate fi mai confortabil și mai spațios (tip pătură).

 

Vei transporta sacul de dormit în rucsac? – În acest caz vei pune accent mai mare pe greutatea și dimensiunile sacului de dormit adunat. Sacul de dormit tip mumie este cel mai potrivit.

 

Vei transporta sacul de dormit pe bicicletă? – În acest caz vei pune accent mare pe capacitatea de depozitare a sacului de dormit și pe greutatea redusă - sub 1,2 kg.

 

Cine va folosi sacul de dormit? – Pentru femei și copii ne orientăm spre sacii de dormit care au cei mai înalți parametrii de temperatură și confort. La bărbați este recomandabil să ne orientăm în funcție de parametri de temperatură medie și limită.

Forma sacului de dormit

Tip pătură/cuvertură – sac de dormit adaptat evenimentelor mai puțin exigente. Este confortabil și prin deschiderea fermoarului obții o pătură.

 

Tip mumie - forma optimizează dimensiunea spațiului încălzit și greutatea sacului de dormit, prin tragerea șnurului integrat în glugă capul este protejat la maxim.

 

Oval, extins – sacii de dormit tip mumie, ovali și extinși, sunt ideali pentru persoanele cu statură mai robustă și pentru persoanele cărora nu le plac spațiile înguste.

 

Mumie anatomică - această formă a sacului de dormit copiază corpul uman cât mai mult posibil pentru a fi obținută cea mai mică greutate și cele mai bune proprietăți de izolare termică, chiar și cu riscul de a fi mai puțin confortabil. La sacii de dormit cu formă mumie anatomică se mai folosește și termenul "sarcofag".

Tip pătură

 

 

Tip oval

 

Tip mumie

 

 

Parametri de temperatură

Alegem sacul de dormit în primul rând în funcție de temperaturile la care îl folosim. Datele de temperatură care sunt marcate pe sacul de dormit indică proprietățile sale izolatoare.

 

În specificațiile sacului de dormit găsești cel mai adesea trei temperaturi, uneori chiar patru.

  • maximă - este probabil cel mai puțin interesantă și indică la ce temperatură va începe să ne fie, în sacul de dormit închis, prea cald. Problema excesului de căldură poate fi rezolvată prin desfacerea fermoarului (la majoritatea sacilor de dormit).
  • confort - indică limita minimă de confort, fără să-i fie frig utilizatorului când se află în poziție relaxată pe spate.
  • limită - indică limita minimă de confort termic când utilizatorul se află în poziția ghemuit, fără să-i fie frig.
  • extremă - indică temperatura minimă extremă la care există riscul de îmbolnăvire ca rezultat al hipotermiei.

 

Temperaturile specificate sunt indicate pentru femei în condiții normale.

Sub 0°C

 

 

Sacii de dormti cu confort termic sub 0°C sunt adaptați special pentru  folosirea în condiții cu temperaturi scăzute sub zero grade. Adecvați pentru perioada de iarnă.

Între 0 - 9°C

 

 

Saci de dormit pentru trei sezoane, când temperaturile de confort vairază între 0°C - 9°C, din primăvară până-n toamnă. Acest tip de saci este adecvat pentru camping sau munte.

Peste 9°C

 

 

Sacii de dormit cu confort termic peste 9°C au o greutate redusă și un strat mai subțire de izolație termică. Adecvați pentru nopțile de vară sau când dorim în cabană. 

 

Temperaturile numite mai sus sunt direct influențate de materialele utilizate, de calitatea, tipul și cantitatea umpluturii, de construcție etc. Din păcate, la fiecare producător acești parametrii pot varia considerabil, deoarece nu există legi pe care ar trebui să le respecte, astfel încât temperaturile indicate să fie aceleași.

 

Există, în principiu, trei moduri prin care se poate detecta temperatura corectă a sacilor de dormit.

  • prin calcul - producătorul calculează temperaturile în funcție de tipul și cantitatea umpluturii (gramajul) și de materialele folosite - cea mai inexactă metodă.
  • prin măsurarea rezistenței la temperatură - se folosesc doi senzori de temperatură pentru măsurarea în diferite condiții a diferenței de temperatură dintre interior și exterior. O metodă relativ comună, care se folosește în numeroase laboratoare.
  • prin testarea sacului de dormit conform standardului european EN 13537 - test foarte complicat și costisitor (este efectuat de aproximativ trei laboratoare din lume), unde temperaturile sunt testate pe manechine care simulează corpul uman, în condiții strict date, prin care se monitorizează cu fluctuațiile de temperatură din interiorul sacului de dormit. Un astfel de test trebuie să prezinte întotdeauna un certificat pentru sacul de dormit dat, pe care producătorul este obligat să îl prezinte la cerere.

Mărimea sacului de dormit

Mărimea corectă a sacului de dormit, luând în considerare statura utilizatorului, este mai importantă decât pare. De exemplu utilizatorii mai scunzi se vor încălzi greu într-un sac de dormit prea mare. În plus, la transport încărcătura va fi inutilă. Și invers, un sac de dormit mic și strâns pe corp va fi incomod pentru cei înalți, iar stratul de izolație comprimat nu le va ține de cald.

 

Materiale

Țesătura exterioară reprezintă un compromis între rezistență, greutate, impermeabilitate și respirabilitate. Cel mai obișnuit material este poliamida cu diferite tratamente hidrofuge.

 

Țesătura interioară ar trebui să fie, pe lângă respirabilă, și confortabilă în contact cu pielea. La sacii de dormit mai ieftini este folosit în interior cel mai des bumbacul. Bumbacul deși este plăcut la atingere, este destul de greu, voluminos, se murdărește ușor, absoarbe umezeala și se usucă mai greu. Cel mai popular material este poliesterul. Acesta este folosit la sacii de dormit mai de calitate, care dispune de tratament funcțional similar cu cel folosit la lenjeria funcțională.

Construcție

Metoda de croire a sacului de dormit depinde în primul rând de tipul și cantitatea umpluturii izolatoare utilizate și este influențată de efortul de a obține cea mai bună performanță (rezistență, grosime, abordare, loft) a peretelui izolator, excluzând "cusăturile reci". Cusăturile reci sunt create prin simpla cusătură a materialelor și umpluturii. Ar trebui să le găsim doar la cei mai ieftini saci de dormit de vară, cel mai adesea la sacii tip pătură. Cusătura rece este vizibilă în mod clar față de lumină și poate fi ușor de recunoscut prin atingere. "Cusăturile calde" conțin toți sacii de dormit buni și sunt asigurate de o varietate de construcții sandwich sau șindrilă.

 

Întreținere

Materialele textile din care sunt fabricați sacii de dormit sunt destinate spălării și curățării normale (conform instrucțiunilor producătorului de pe etichetă).

  • după fiecare utilizare, lasă sacul deschis pentru a fi ventilat
  • curăță petele cu apă călduță și săpun
  • pentru spălare folosește detergente speciale și apă caldă (nu fierbinte), clătește bine sacul după spălare
  • întinde sacul de dormit și lasă apa să se scurgă, apoi lasă-l să se usuce și scutură-l ocazional (în special sacii de dormit cu puf)
  • cea mai bună modalitate de depozitare a sacului de dormit este să-l întinzi sau să-l atârni într-un loc uscat și întunecat
  • nu rula sacul de dormit la împachetare, împinge-l treptat în husă (previi ruperea fibrelor)