Stimați clienți, Cu ocazia Sărbătorilor Pascale (3. - 6. 5. 2024), vă informăm că timpul de livrare se poate prelungi. Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru răbdarea dumneavoastră!

Cum se alege casca de ciclism

Voi parcurge doar câțiva kilometri împreună cu copiii pe pista de ciclism, de ce să-mi iau cască? Nu se poate întâmpla nimic. Desigur, fiecare își face norocul cu mâna sa, dar noi nu recomandăm această gândire. Casca de protecție îți poate salva sănătatea chiar și în caz de accident la viteză mică.

 

Dacă ești o persoană adultă, depinde doar de tine dacă porți sau nu casca de ciclism. Dar pentru persoanele până la 18 ani, casca este obligatorie în timpul activităților de ciclism. Ai grijă de sănătatea ta și poartă cască atunci când mergi cu bicicleta. Faci acest lucru pentru tine însuți, dar poți fi exemplu pentru cicliștii tineri.

 

Abordăm tema ciclismului în mod cuprinzător, așa că, dacă ești în căutarea de sfaturi privind alegerea unei biciclete pentru un biciclist adult, consultă articolele noastre despre tipuri și caracteristici. Pentru sportivii mai mici, poți căuta printre bicicletele și biciclete fără pedale pentru copii. De asemenea, vă putem sfătui cum să alegeți accesorii și unelte pentru întreținerea de bază a bicicletei. 

Pentru a alege casca de ciclism potrivită trebuie să se țină cont de câteva criterii pe care le vom prezenta mai jos:

  • Tip de cască – În funcție de stilul de ciclism pe care îl practici, alege dintre căștile rutiere, montane, BMX, downhill etc. Poți opta pentru o cască unisex de bărbați, dar există și căști pentru femei cu mici modificări.
  • Mărimea – Punctul cheie pentru alegerea căștii de ciclism. După circumferința capului trebuie să alegi mărimea corectă, astfel încât să nu strângă capul dar nu trebuie să se miște în laterale. Fixarea pentru nevoile specifice ale ciclistului este rezolvată de un mecanism de prindere cu o roată pivotantă. Încearcă și ajustarea lungimii a curelei sub bărbie.
  • Construcție – De cele mai multe ori partea de protecție a căștii se realizează din spumă de polistiren (se toarnă în forme), iar modelele de calitate superioară dispun de cadru integrat din carbon, kevlar sau aluminiu, care reduce foarte mult greutatea. Interesant este utilizarea materialului koroyd, care are greutatea redusă și totodată absoarbe perfect șocurile. Într-o măsură oarecare tehnologia MIPS poate elimina efectele forțelor de rotație asupra creierului.
  • Certificare –  construcția căștii este în legătură cu certificatul de siguranță, deoarece căștile care se vând pe piața Uniunii Europene, trebuie să îndeplinească diferite cerințe de durabilitate, design și așa mai departe. Verifică dacă casca este marcată ČSN EN 1078+A1, poate avea și alte atestări internaționale.
  • Ventilare – În special la căștile de șosea și MTB, forma orificiilor de ventilare joacă un rol foarte important și are un impact major asupra fluxului de aer în jurul capului, prin urmare, asigurarea confortului răcoros pe timp foarte călduros.  
  • Design – La alegerea culorii, ține cont de faptul, că culorile închise atrag soarele și se încălzesc repede, dar de regulă se potrivesc cu orice combinație de culori. Avantajul culorilor deschise este reprezentat de vizibilitatea ciclismului. La căștile pentru femei domină culorile pentru femei, mult mai accentuate sunt căștile pentru copii, pe care de regulă se află motiv de basm sau super erou. 
  • Accesorii – Producătorii pot atrage clienții cu o varietate de accesorii incluse în prețul de achiziție al căștii. Adecvate sunt eșarfele sau bentițele, luminile intermitente integrate, inserțiile antibacteriene și altele asemănătoare. Altă variantă interesantă sunt căștile cu funcții inteligente care se pot conecta la smartphone.   

Tipul căștii

De regulă există biciclete pentru diferite suprafețe de teren. Prin urmare este necesar să se adapteze și celelalte accesorii, inclusiv casca de ciclism. Un mod de a clasifica căștile este în funcție de stilul de ciclism preferat. Există și un alt mod de a diferenția căștile și anume în funcție de sex.

Stilul de pedalare

Cu o bicicletă rutieră, te vei deplasa la viteze mari pe drumuri asfaltate, în timp ce cu o bicicletă montană vei parcurge în principal drumuri neasfaltate pe terenuri mai dificile. Producătorii încearcă, de asemenea, să răspundă nevoilor fiecărui biciclist în parte cu căști adaptate în mod corespunzător.

 

 

Tipurile de bază de căști de ciclism sunt:

  • A - Căști pentru ciclismul urban – orificii mari de ventilare (flux bun de aer și capacitate de ventilare răcoroasă pe timp de vară), greutate foarte redusă, formă ovală aerodinamică, fără cozoroc.
  • B - Căști pentru ciclismul montan – acestea sunt ceva mai robuste (acoperă o parte mare a capului) și ceva mai grele în comparație cu căștile de oraș, de regulă sunt echipate cu cozoroc împotriva soarelui, ventilare foarte bună.
  • C - Căști pentru teren extrem (integrale) – acestea sunt mult mai robuste și mai grele, se aseamănă cu casca de motociclism, practic fără niciun fel de ventilare, nu protejează numai zona creierului, ci construcția este prelungită mult în față (foarte des se folosesc cu ochelari mari), oferă protecția perfectă în caz de accident în viteză mare, în teren dificil, pietre, stânci etc.)
  • D - Căști pentru BMX – formă rotundă, fără orificii semnificative de ventilare, protecție eficientă în timpul disciplinelor cu un risc mare de accidentare (pe rampă, obstacole din fier și beton), dar de altfel mai puțin robustă și cu greutatea mult mai redusă în comparație cu căștile de schi – adecvată pentru skateboarding sau patinaj.

 

Casca rutieră este ideală și pentru bicicleta de munte. Dar în caz de teren cu adevărat accidentat, este mult mai adecvată o cască robustă integrală cu protecție la nivelul feței. Pe lângă modelele de bază se mai întâlnesc și alte modele, precum căști de oraș, la care s-a pus accentul nu numai pe protecție ci și pe estetică (imprimeu, forma cu cozoroc) și manipularea ușoară. Foarte interesante sunt și căștile de contratimp pe care le folosesc competitorii. De regulă acestea dispun de o aerodinamică perfectă cu formă semnificativă de picătură alungită, care permite aerului să circule mult mai bine în jurul ciclistului.

Gen și vârstă

Pentru alegerea modelului adecvat trebuie să ținem cont dacă casca este pentru femei sau bărbați, eventual pentru copii. Multe căști se produc în așa-zisa versiune  unisex , astfel încât sunt adecvate și pentru femei și pentru bărbați, există modele care răspund numai la necesitățile pentru femei.

 Gen Caracteristici
Căști bărbați

 

– de regulă sunt marcate ca variantă unisex

– des la acestea găsim modele indicate pentru circumferința mare a capului

– culori conservatoare

 
Căști femei

 

– mărimile încep cu circumferința mică a capului

– design în concordanță cu culorile preferate pentru femei

– sistem de fixare care permite strângerea părului în coadă (loc mare)

 

Dacă ne concentrăm pe gama de culori, un grup specific reprezentă căștile pentru copii, unde designul joacă un rol foarte important, deoarece chiar și o cască în culori vii sau cu motivul preferat poate motiva copilul să o poarte și să meargă cu bicicleta. Mărimile sunt adecvate pentru capul mic al copilului, iar greutatea redusă este, de asemenea, importantă.

Mărimi

Unul dintre factorii importanți la alegerea căștii de protecție este mărimea. Oricum acest lucru nu ar trebui să fie o problemă, deoarece majoritatea producătorilor produc modele în două trei mărimi – se referă la mărimea carcasei, care este concepută pentru a proteja în caz de accident. Poți alege dintre mărimi în funcție de confecționare sau după circumferința capului. Mărimea respectivă dispune de interval de circumferințe.

SFAT UTIL: Circumferința capului se măsoară cu un metru de croitorie în punctul cel mai larg, adică la aproximativ 2 cm deasupra sprâncenelor, drept în spate, deasupra urechilor, până la nivelul vertexului și al occipitalului.

 

Cel mai indicat este să probezi casca în magazin, pentru a putea fi sigur că nu te strânge. Dacă mărimea corespunde, dar, de exemplu, dacă simți că te presează pe părțile laterale, este mai bine să cauți un alt model de la un alt brand. Diferitele inserții moi sporesc confortul, deoarece se adaptează la forma capului. Dacă ai circumferința mare a capului, nu trebuie să te temi, se găsesc și mărimi mari de căști, posibil ca alegerea să fie ceva mai complicată.

Fixarea și poziția corectă a căștii pe cap

Reglează și fixează casca direct pe cap, cu ajutorul mecanismului cu rotiță setabilă pentru a se potrivi cât mai bine. La căștile pentru copii își fac apariția sistemul benzii elastice. Casca nu trebuie să alunece de pe cap, dintr-o parte în alta sau din față în spate. Dispune de fixare cu bandă sub bărbie, aceasta nu ar trebui să incomodeze atunci când întorci capul.

 

Casca de ciclism se așază pe cap în poziție orizontală, în așa fel, ca în față, marginea inferioară a căștii să ajungă până la centrul frunții. Mecanismul de prindere trebuie să înconjoare toată circumferința capului și totodată trebuie să ofere o senzație de confort. Fă un test mic. Cu casca pe cap (fără să închei banda sub bărbie) încearcă să te înclini și lasă capul în jos. Casca ar trebui să se mențină pe cap.

 

Acum este rândul benzii de fixare sub bărbie. Curelele trec prin jurul urechilor, de aceea trebuie setate adecvat pentru a nu simți disconfort. După încheierea cataramei (uneori cu sistem magnetic) nu ar trebui să simți că banda te incomodează la mișcare. În mod normal, ar trebui să rămână loc pentru două degete între bandă și gât. Lungimea curelei este setabilă.

Construcție

Materialul cel mai comun pentru producția de căști este polistirenul rigid și solid, adică spuma de polistiren, injectată în forma dată printr-o tehnologie specială (in-mold). Acest material este relativ ușor și, în același timp, absoarbe bine șocurile. Are proprietatea de a se sparge la un impact puternic, distribuind energia în cască și salvând capul. Prin urmare, nu ar trebui să continui să folosești casca după căzături dure, deoarece aceasta se poate rupe și nu-și va îndeplini funcția.

 

De regulă producătorii folosesc combinația de spumă de poliester cu diferite densități, de ex. la căștile de calitate, adaugă întărituri din materiale rezistente, cum sunt kevlar, carbon și aluminiu. Este vorba de construcție mult mai rezistentă. Cu ajutorul acesteia se poate reduce greutatea completă a căștii, deoarece se folosește spumă în cantitate mică.  

Tehnologii speciale

Producătorii de căști se străduie mereu să vină cu diverse dispozitive și tehnologii pentru a îmbunătăți protecția la nivelul capului și pentru a reduce greutatea totală a căștii. Cu conceptul diferit al spumei de poliester a venit firma Koroyd. Materialul său certificat este format din mii de tuburi de polimer lipite între ele, care reduc semnificativ greutatea și are ca rezultat o absorbție mult mai eficientă a energiei de impact (până la 35%). Deseori ne întâlnim cu koroyd și în căștile pentru alte sporturi.

O altă tehnologie cunoscută este MIPS (multi-directional impact protection system). Din diferite teste rezultă că, în cazul unei căderi, impactul în sine este la fel de periculos ca leziunea cerebrală cauzată de o rotație violentă a capului. Căștile cu MIPS au carcasa interioară care „glisează” cu ajutorul unor benzi de cauciuc pe partea exterioară a căștii. Mișcarea celor două straturi unul împotriva celuilalt reduce astfel intensitatea mișcării creierului în interiorul craniului.

Greutatea

Greutatea totală a căștii depinde foarte mult de tipul acesteia. Trebuie neapărat să ținem cont de faptul că căștile BMX sau mai ales căștile integrale au greutatea mai mare în comparație cu căștile pentru bicicleta de montană sau rutieră. La căștile BMX se folosește mai mult material. Greutate căștilor montane sau rutiere de calitate este în jur de 200 grame.  Întotdeauna este necesar să verificăm dacă greutatea redusă a căștii s-a obținut prin folosirea tehnologiilor adecvate (de exemplu întăritura din carbon/kevlar așa cum am menționat mai sus), sau dacă greutatea redusă nu s-a obținut prin limitarea calității și a cantității de material.

Certificare

Dacă alegi o cască de ciclism la un preț mai mic, care nu este de la producătorii cunoscuți, întotdeauna verifică dacă casca îndeplinește toate normele de protecție, ceea ce asigură certificarea relevantă.  Pentru piața europeană este valabilă norma EN 1078+A1, pe care se bazează și norma tehnică cehă ČSN.

 

Acesta din urmă se concentrează pe căștile pentru cicliști, skateboarderi și rollerbladeri în următoarele puncte:

  • construcție, inclusiv câmpul vizual
  • capacitatea de absorbție a șocurilor
  • caracteristicile sistemului de fixare, inclusiv cureaua sub bărbie și și a dispozitivelor de atașare
  • carcare și informații pentru utilizatori

 

Cu aceste norme, poți fi sigur că a fost testată în conformitate cu anumite reguli și că ar trebui să protejeze cu siguranță. Pe lângă normele menționate mai sus mai întâlnim și alte certificări și atestații, cum sunt SNELL B90A, CE, AS/NZS sau, de exemplu CPSC. 

Fluxul de aer

În timp ce la căștile integrale și BMX ventilarea nu este atât de importantă, la bicicleta montană sau rutieră, este necesară. Mai ales, pe timp foarte călduros de vară este foarte plăcut, când aerul circulă prin orificiile de ventilare și aduce o senzație plăcută de răcoare la cap. Dar dacă ai casca pe cap o perioadă lungă de timp, pe timp foarte călduros, este posibil să apară senzația de rău, iar reducerea performanței va fi cea mai mică problemă la care te poți gândi.

 

Designării țin cont de această funcție și se străduiesc ca întreaga construcție a căștii să nu fie numai de protecție, ci și un compromis între o aerodinamică bună și o ventilație adecvată. În timpul mișcării, în cască pătrunde aer rece care circulă în jurul capului aducând astfel o senzație plăcută de răcoare, iar aerul cald se elimină prin orificiile de la spate.

Design

Forma căștii, se bazează, în mare măsură pe cerințele de protecție, siguranță și aerodinamică. Deseori poți alege dintre diferite culori și alte elemente de design.

 

Deseori bicicliștii aleg căștile care se asortează cu bicicleta, îmbrăcămintea și alte elemente. La alegere, ține cont de faptul că modelele de culoare închisă, se încălzesc mult la soare. Căștile de culoare deschisă sunt mai proeminente și poate nu sunt pe placul tututor, din punct de vedere al eleganței, dar cu siguranță vizibilitatea sporită a ciclistului este un avantaj pentru siguranță.

 

Așa cum am menționat mai sus, designul căștilor poate varia pentru bărbați, femei dar în primul rând pentru copii. În timp ce căștile pentru bărbați sunt, în general, considerate unisex datorită culorilor neutre, căștile pentru femei, de regulă, dispun de culori corespunzătoare acestora. Căștile pentru copii au culori atractive. Casca bine aleasă, fie culoarea, fie motivul preferat, poate motiva copilul să înceapă a practica activitățile de ciclism.

Accesorii

Îmi cumpăr doar o cască și gata, ce mai contează? Fii sigur că în cazul în care cauți cu adevărat, găsești modele care dispun de diverse caracteristici, îmbunătățiri și accesorii care ar putea fi utile.

  • Inserție antibacteriană – umplutură moale specială în interiorul căștii, care asigură confortul și a cărei compoziție împiedică dezvoltarea bacteriilor provenite din transpirație, mai mult, este lavabilă și înlocuibilă.
  • Cozoroc – protecție împotriva soarelui, la căștile MTB este adesea detașabil.
  • Eșarfe, bentițe, cagule – protecție împotriva vântului sau împotriva transpirației care curge în ochi etc., echipament compatibil cu casca.
  • Plasă de insecte – plasa cu ochiuri în interiorul orificiilor de ventilare, împiedică pătrunderea insectelor sub cască (albina sau viespea ar putea surprinde neplăcut ciclistul), afectează parțial fluxul de aer prin cască.
  • Lumina intermitentă – lumină integrată, utilă în condiții cu vizibilitate redusă, aceasta atenționează asupra ciclistului (se poate cumpăra separat),
  • Suporturi – platforme care permit montarea direct pe cască, a luminii sau a camerei.
  • Tehnologii inteligente – dispozitive pentru cunoscătorii cărora le place să plătească în plus pentru lucruri moderne; posibilitatea de conectare cu un telefon mobil, senzori GPS, microfoane și căști încorporate, senzor de supraîncărcare (posibilitatea de a trimite automat un semnal SOS în caz de cădere bruscă), lumini și semnalizatoare conectate la aplicație, monitorizarea performanțelor.