Cum alegi încălțămintea de drumeții
Încălțămintea de drumeții este importantă pentru toți pasionații de drumeții. Se poartă toată ziua și de aceea ar trebui să fie aleasă nu doar după cum arată, dar și după diferite caracteristici care vor spori confortul. Alegerea se face în funcție de activitatea și terenul pe care se va purta.
Recomandări pentru o alegere corectă
Înainte să achiziționezi o astfel de încălțăminte, este important să știi tipul de teren, greutatea bagajului, condițiile meteorologice și cât timp o vei purta. Acestea sunt principalele criterii de care trebuie să ții cont când alegi, astfel încât călătoriile tale să fie cât mai plăcute, confortabile și sigure.
- Cu cât terenul este mai denivelat și bagajul mai greu, cu atât încălțăminte trebuie să fie mai rigidă
- Pentru un teren dificil și mai multe zile de drumeții, alege o încălțăminte care este mai rezistentă la apă (cu membrană, cusături minime și limbă cusută).
Materiale pentru față
- Piele - material foarte durabil, impermeabil și rezistent la uzură. Dacă este întreținut corespunzător, rezistă un timp îndelungat. Dezavantajul pielii este respirabilitatea mai redusă. După orice activitate încălțămintea de piele dacă este udă se recomandă uscarea ei până la o nouă refolosire.
- Piele cu membrană - garantează impermeabilitatea excelentă pentru drumeții active. Este necesară întreținerea de calitate pentru ca membrana să nu își piardă proprietățile.
- Materiale sintetice, textile - ușoare și respirabile, cu durabilitate relativ bună. Este necesară impregnarea în mod regulat, eventual achiziția de încălțămintea ce combină aceste materiale cu o membrană.
Rezistență la apă vs impermeabilitate
Nu există vreme nefavorabilă, există doar îmbrăcăminte și încălțăminte aleasă neadecvat. Dacă cauți încălțăminte de primăvară și toamnă, atunci vei avea nevoie de o încălțăminte rezistentă la apă sau este impermeabilă. Dacă cauți încălțăminte de vară, vei avea nevoie de încălțăminte cu parte superioară cât mai respirabilă.
Rezistența la apă - Abilitatea materialului de a rezista, într-o anumită măsură, la presiunea apei. Este un tratament special care se aplică pe material la fabricare, care necesită o întreținere periodică cu spray de impregnare. Cel mai des te vei întâlni cu termeni ca waterproof sau water-resistant.
Impermeabilitatea - Abilitatea materialului de a nu lăsa apa și umiditatea să pătrundă. Cel mai adesea acest tratament este aplicat pe materialul exterior, în combinație cu membrana care asigură impermeabilitate completă. La această variantă este necesară întreținerea periodică cu spray de impregnare. Prin impregnare vei proteja suplimentar partea superioară, care dacă nu ar fi tratată, ar absorbi apa, crescând în greutate și reducându-se respirabilitatea membranei la minim. Dacă respirabilitatea nu mai este la parametrii ei normali, umiditatea din interior nu mai poate fi eliminată spre exterior, provocând astfel transpirația picioarelor. În plus, impregnarea crește rezistența culorilor în timp, face fața mai rezistentă la murdărie și prelungește durata de viață a încălțămintei.
Tipuri de membrană Gore-Tex:
- Extended Comfort - acest tip nu are nici o izolare termică, este ideal pentru vremea călduroasă.
- Performence Comfort - reține minimul de căldura și la activități mai solicitante.
- Insulated Comfort - membrana în combinație cu stratul de izolare, menține căldura.
Încălțămintea dotată cu membrană este impermeabilă, respirabilă și confortabilă în același timp pentru că oferă piciorului un climatic adecvat. Asta nu înseamnă însă că nu trebuie să fie impregnată. Înainte de prima purtare impregnează fața, asta va crește rezistența la apă și murdărie. În cazul nostru, cea mai cunoscută și utilizată membrană este Gore-Tex.
Tipurile de încălțăminte se împart în mai multe categorii:
Cu structură deschisă
Sunt foarte populare în special la purtare zilnică pe timp de vară și la drumeții ușoare, când prioritate are confortul și ventilarea cât mai bună a piciorului. Fixarea pe gleznă se realizează de obicei cu ajutorul a doua sau trei curele cu benzi Velcro sau catarame. Principalul dezavantaj al acestora este protecția minimă a piciorului și a degetelor. Avantajul acestora este că poți trece prin apă.
Cu structură închisă
Sandalele de trekking cu structura închisă, sunt modelul care face trecerea dintre sandalele clasice și pantofii de trekking. Poți fără probleme să ieși cu ele atât în oraș, cât și la drumeții mai ușoare, asta pentru că construcția lor închisă va oferi protecție la drumețiile cu teren stâncos.
Fast trek
Este o categorie destinată drumețiilor scurte cu bagaje ușoare (drumeții de o zi). Principiul de bază al încălțămintei acesteia este talpa rigidă și greutatea redusă. Combină elementele pantofilor obișnuiți cu stabilitatea și siguranța încălțămintei de drumeții.
Încălțăminte cu plasă (mesh)
Această încălțăminte este destinată pentru toate activitățile de vară. Oferă respirabilitate perfectă și greutate redusă. Este populară pentru activitățile desfășurate în apă, asta pentru că se usucă rapid și nu absoarbe apa.
Ghete de munte
Bune în special pentru excursii outdoor cu dificultate mai ridicată. Talpa este cu textură mai adâncă pentru aderență mai bună în condiții cu vreme nefavorabilă. Partea superioară rezistentă la uzură, de obicei dotată cu tratament pentru rezistență la apă sau uneori chiar cu membrană.
Ghete de iarnă
Sunt adecvate pentru condiții cu teren greu și vreme rece, nefavorabilă. Partea superioară este foarte rezistentă la umiditate și uzură. Acest tip de încălțăminte sun prevăzută cu izolație împotriva temperaturilor scăzute. Adaptată special pentru deplasarea în condiții de iarnă.