Cu Sportisimo Club veți achiziționa elevi îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii la prețuri avantajoase >> Cumpăr avantajos <<

Sfaturi

Cum alegi schiurile de fond

Fiecare schior înainte să-și aleagă schiuri noi își pun o întrebare importantă: de ce schiuri am nevoie?

Răspunsul corect depinde de mai mulți factori: tehnică, schiuri, pârtie, înălțimea și greutatea schiorului.

Utilizare

În funcție de utilizare, schiurile fond se împart în 3 categorii:

  • Schiuri pentru avansați - adecvate în special pentru sportivii de competiție. Acestea sunt mai înguste, mai rigide și au talpă mai bună la alunecare, datorită materialului pe bază de carbon, însă care se deteriorează mai ușor. Pentru schiat plăcut este necesară folosirea acestor schiuri pe pârtii amenajate.
  • Schiuri pentru intermediari - sunt relativ rapide, rigide și cu talpă mai rezistentă. Acestea vor fi adecvate doar pentru cei care stăpânesc bine tehnicile de schi fond.
  • Schiuri pentru recreere - ideale pentru începători. În comparație cu celelalte tipuri, sunt mai late, moi și nu au talpa foarte rapidă. În schimb, sunt mai stabile și mai rezistente chiar și dacă treci întâmplător peste o piatră. 

Tehnică

În funcție de tehnica utilizată, schiurile fond se împart în:

  • Stil clasic - schiuri adecvate pe pârtii amenajate. Se deosebesc prin vârfului mai curbat, care permite o mișcare lină și revenire mai viguroasă. O altă caracteristică este curbura mai mare din zona de mijloc a schiurilor. Acesta împreună cu sarcina potrivită creează condiții optime pentru o tehnică perfectă. Începătorii pot alege și schiuri la care talpa are textură în formă de solzi. Textura de pe talpă ușurează urcarea în pantă, chiar și fără ceară pentru urcare. Pentru sportivii mai avansați această textură nu este prea utilă, pentru că le reduce viteza.
  • Stil skate - schiuri de fond adecvate pentru stil liber, cunoscut și ca stil de patinaj. Se deosebesc de cele clasice printr-un vârf mai mic, margini întărite și o curbură ușoară. Schiurile de acest tip sunt de obicei subțiri, ceea ce reduce stabilitatea, iar lungimea optimă este mai mică decât la cele de stil clasic, cu aproximativ 5-10 cm peste înălțimea schiorului. Un alt factor important este rigiditatea, schiurile prea rigide sunt mai greu de controlat și manevrat. În schimb schiurile prea moi vor reduce viteza.
  • Stil combi - atunci când practici ambele tehnici, aceste schiuri sunt ideale. Caracteristicile sunt un compromis între cele pentru stil clasic și liber. Lungimea optimă se recomandă să fie cu aproximativ 10-15 cm mai mari ca schiorul.
 
A - stil clasic+ 20 cm  
B - stil combi + 15 cm
C - stil skate + 10 cm 
D - înălțime statură   

Backcountry

Sunt un tip special de schiuri rezistente, adecvate pentru pârtii neamenajate. Lățimea la aceste schiuri este asemănătoare cu a celor pentru recreere și de coborâre, ceea ce oferă stabilitate chiar și atunci când zăpada este mai mare. Cel puțin o margine la schiurile Backcountry, este din oțel, fapt care face schiatul mai ușor pe gheață și crește durata de viață a schiurilor. Lungimea optimă la aceste schiuri ar trebui să fie cu 10-15 cm peste înălțimea schiorului.

Schi fond pentru copii

Până la 5 ani cele mai potrivite sunt schiuri mai late și mai mici decât înălțimea copilului. Abia mai târziu trebuie să înveți copilul tehnica corectă de schiat, adaptând lungimea schiurilor la înălțimea copilului. Pentru copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 10 ani cele mai potrivite sunt cele care depășesc înălțimea copilului cu 15 cm. Pentru copii cu vârsta peste 10 ani, criteriile pentru alegerea schiurilor de fond vor fi aceleași ca și pentru adulți.