Stimați clienți, Cu ocazia Sărbătorilor Pascale (3. - 6. 5. 2024), vă informăm că timpul de livrare se poate prelungi. Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru răbdarea dumneavoastră!

Cum întreții talpa schiurilor de fond?

Să nu te îngrijești de talpa schiurilor este o greșeală făcută de mulți, mai ales de cei începători. Pe pârtie ești surprins că altcineva schiază mai bine decât tine, chiar dacă și tu ai ceruit schiurile? Pentru performanțe maxime și curse confortabile acordă atenție deosebită întreținerii.

Pregătirea schiurilor

Dacă ai ales schiuri de fond pentru intermediari sau avansați, probabil vor avea mici caneluri paralele pe talpă, care indică o structură șlefuită. Acest tip de schiuri trebuie curățate cu o perie de bronz înainte de parafinare. La schiurile pentru începători poți folosi doar șmirghel fin din vârf până în coadă. Procedând astfel, scapi schiurile de fibrele mici de polietilenă rezultate la fabricarea tălpii și mai mult, deschizi pori prin care ceara este absorbită optim.

Parafinarea

Prin aplicarea parafinei fierbinți, elimini murdăria nedorită de pe talpă, pregătind astfel schiurile pentru alte straturi de ceară. Cel mai indicat este ca aceste operațiuni să le faci la temperatura camerei. Când folosești fierul de ceruit respectă cu strictețe instrucțiunile oferite de producătorul parafinei folosite. De obicei temperatura fierului ar trebui să fie de aproximativ 110°C, trebuie aproape să „plutească“ de-a lungul suprafeței tălpii.

Atenție – mișcarea trebuie să fie uniformă pentru a evita supraîncălzirea tălpii în anumite zone! După răcire, îndepărtează ceara în exces de pe talpă cu un răzuitor de plastic și curăță de asemenea și parafina din canelură, în caz contrar schiurile nu își vor menține direcția. 

 

După schiat

Așa cum este necesar să îngrijești schiurile înainte de schiat, la fel și după schiurile trebuie întreținute, nu să le pui imediat în locul de unde le-ai luat. După folosire este necesar să îndepărtezi restul de ceară cu un răzuitor metalic și să cureți baza prin metoda de călcare. Ceara de alunecare se elimină la cald, folosind un răzuitor de plastic. Ceara Klister sau alte ceruri moi se îndepărtează cel mai bine cu un instrument special, care trebuie folosit în conformitate cu instrucțiunile producătorului. Nu folosi benzina tehnică, poate deteriora chimic structura tălpii!

Reparații 

Zgârieturile mici și alte urme făcute de pietricelele sau alte mizerii pe pârtie nu trebuie să fie un motiv să renunți la schiuri, mai ales dacă sunt de calitate. Poți reface aceste mici imperfecțiuni chiar și acasă, cu ajutorul câtorva unelte mici. Poți folosi ceara de reparație pentru acoperirea zgârieturilor, care după aplicare este necesar să o nivelezi uniform pe talpă și să o șlefuiești, de exemplu, cu șmirghel fin sau o altă alternativă ar fi cu pulbere de grafit. În timpul procesului de reparare respectă cu strictețe instrucțiunile producătorului în funcție de materialele folosite.

Ceruirea schiurilor de fond

Pe piață sunt disponibile foarte multe tipuri de ceară, încât alegerea celei potrivite pare a fi o sarcină extrem de grea. Cu toate acestea, dacă vei respecta regulile, vei constata că ceruirea nu este atât de dificilă precum pare.

Datorită suprafeței diferite de reflecție, există și cerințe de lubrifiere diferite, în funcție de stilul preferat. De exemplu la stilul liber nu trebuie să utilizezi ceruri de urcare. Pentru a avea parte de un schiat confortabil, este suficient să aplici cu fierul cerurile alunecoase, care vor reduce frecarea.

Însă pentru stilul clasic, acest lucru nu este de ajuns. Necesare sunt așa-numitele ceruri pentru urcare, care se aplică doar pe suprafața de reflecție. Alegerea cerii ideale se face după anumite criterii, dar și după experiența schiorului.

 

Cum se alege ceara?

Alegerea corectă depinde de câțiva factori externi:

  • Temperatura - aerului, dar și a zăpezii. Aceasta poate fi mult mai stabilă decât temperatura aerului, iar diferențele pot fi neașteptat de mari.
  • Structura zăpezii - un aspect cheie pentru o alegere corectă. Structura zăpezii, deci dimensiunea fulgilor, depinde de vechimea și de temperatura aerului. De exemplu, cristalele de zăpadă vechi sau grele, au vârfuri ascuțite, motiv pentru care ceara aleasă trebuie să fie foarte rezistentă la frecare. În schimb, zăpada proaspătă nu șterge ceara atât de repede și nu trebuie să folosești un tip de ceară foarte durabilă. Structura zăpezii poate fi modificată și de vântul puternic.
  • Umiditatea zăpezii - influențează aderența și, prin urmare și proprietățile schiurilor.

Alegerea ideală sau combinația corectă de ceruri se face ținând cont de specificațiile producătorului referitoare la tipul de zăpadă și la temperatura pentru care este conceput produsul. Nu uita că aceste condiții se schimbă în decursul zilei, odată cu altitudinea!

Ceară pentru urcare vs. Ceară Klister

Cerurile de urcare sunt cele mai răspândite în rândul schiorilor, fiind adecvate pentru zăpadă proaspătă sau mai veche, dar fină. Dacă vrei, se poate aplica mai întâi ceara de bază cu ajutorul fierului de ceruire - aceasta este bună în special pentru zăpada veche, care are vârfuri ascuțite.

Înainte de aplicarea cerii de urcare pe talpă, lustruiește ușor suprafața de reflecție cu șmirghel. Ceara selectată în conformitate cu informațiile producătorului menționate pe produs, se aplică în linii subțiri de-a lungul tălpii spre suprafața de reflecție și se întinde ușor cu ajutorul plutei până la cel mai subțire strat. Pentru ca ceara să aibă o aderența optimă este important ca talpa schiului să fie suficient de uscată. În cazul în care pe talpă rămân denivelări după ceruire, în timpul schiatului vei avea parte de frecare mai mare și viteză mai mică.

Cerurile Klister, moi, lichide și lipicioase sunt adecvate pentru zăpada înghețată, aspră și umedă. Pentru o alegere corectă a cerii de tip Klister, respectă informațiile producătorului, disponibile pe ambalajul produsului. La fel ca și la cerurile de urcare rigide se recomandă aplicarea „Klisterului” după aplicarea unui strat de ceară de bază cu ajutorul fierului de ceruire. Un strat subțire de ceară se aplică pe suprafața de reflecție a tălpii, pe care o întindem cu o spatulă de plastic, inclusă în pachet de cele mai multe ori. Dacă dorești să ceruiești schiurile pe pârtie, cel mai bine este să ai cu tine un tub de ceară Klister pe care să-l porți la piept sub îmbrăcăminte pentru ca ceara să nu fie rece!

În prezent, pe lângă cerurile clasice pentru începători, producătorii aduc pe piață multe noutăți destinate în mod primar sportivilor de performanță, precum cerurile sub formă de pulbere, cerurile clasice cu aditivi de fluor sau spray-urile de finisare. Instrucțiunile producătorului sunt întotdeauna incluse în ambalajul produsului.