Stimați clienți, Cu ocazia Sărbătorilor Pascale (3. - 6. 5. 2024), vă informăm că timpul de livrare se poate prelungi. Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru răbdarea dumneavoastră!

Cum alegi skateboardul mini?

Când vorbim de skateboarduri mini, ne referim la o versiune mai mică a longboardului (formă cruiser) cu placă din plastic (sau lemn) și kicktail, șasiu din metal și roți silențioase din cauciuc.

 

Acest skateboard este îndrăgit pentru mărimea sa redusă, transportul ușor și viteza mare pe drumurile asfaltate din oraș. Este un accesoriu la modă, un hit redescoperit a anilor 70!

 

Ele sunt similare ca și dimensiune, diferența fiind la culoarea plăcii, modelul roților, brand și preț. În general, cu cât prețul este mai mare, cu atât materialul este mai de calitate, manopera mai bună și designul mai cool.

Placă mini pentru începători?

Ești începător și nu știi ce placă să alegi? Noi te ajutăm.

Dacă ești pasionat și vrei să ajungi la performanță, atunci ai nevoie de o placă de calitate superioară, ceea ce înseamnă un preț mai mare. În cazul în care vei folosi placa ocazional, va fi suficientă una la un preț accesibil.

În general este valabilă regula: cu cât este mai lungă placa, cu atât vei avea mai multă stabilitate, fiind deci mai adecvată pentru începători, însă deja vorbim despre longboarduri.

Cum alegi mărimea perfectă?

Mărimea standard a plăcii mini este de  22“ (22 inchi / 56 cm). Acesta este îndrăgit pentru dimensiunea redusă și viteza mare. În ciuda dimensiunilor mici, pe acesta se merge foarte bine. Excelează în principal datorită simplității, a dimensiunii și a greutății reduse, motiv pentru care încape în rucsac sau în dulapul de la școală.

 

Ia în considerare și mărimea roților. Roțile mai mari înseamnă viteză sporită și trecere mai simplă peste suprafețe denivelate, precum pietre mărunte, pavaj, etc.. Însă, roțile mari de obicei însemnă și o creștere a prețului.

În funcție de duritate, există roți moi și robuste. Cele moi sunt mai confortabile, silențioase, au fixare mai bună pe suprafețe denivelate, însă sunt mai sensibile la pietre ascuțite. Roțile mai robuste (peste 80A) sunt destinate sliding-ului, dancing-ului, a curselor ”rebele” etc.

 

Greutatea utilizatorului și virajele

Greutatea utilizatorului este un factor important când vine vorba despre virajele cu skateboardul mini. Rigiditatea și forma bucșelor (bushing) influențează modul în care vei lua virajele. Pentru viraje mai ușoare este de-ajuns să ajustezi bucșele, însă în caz de nevoie, le poți schimba cu unele mai moi.

 

Pentru utilizatorii peste 50kg recomandăm o placă cu duritate medie spre mare, iar pentru cei sub 50kg recomandăm să își aleagă o placă cu duritate mai mică. Majoritatea skateboardurilor mini admit o greutate de 100 kg, însă unele au limita de 75/80 kg.

Construcția și forma skateboardului mini

  • Placa este partea superioară din plastic, având o zonă mai înaltă la spate (tail). Atenție la calitatea materialului. Un material rigid sau o placă fragilă se rupe cu ușurință, iar o placă moale nu va fi stabilă. Alege placa cu forma care ți se potrivește cel mai bine. De asemenea, fii atent la suprafața plăcii. De obicei plăcile din plastic au suprafață antiderapantă, însă există și plăci cu griptape autocolant
  • Șasiurile sunt elementele din metal cu carcasă din poliuretan, iar bucșele (bushing) sunt cilindri din poliuretan fixate pe acestea. Calitatea șasiului și a conexiunii cu bucșele au un rol important în calitatea virajelor și stabilitatea curselor. Unele skateboarduri mini au bucșe mai dure, fiind mai puțin rotative. Este important de reținut că duritatea mare a bucșelor poate fi un dezavantaj - depinde de modul în care vei folosi placa de skateboard. Utilizatorii cu greutate sub 40kg pot avea probleme în luarea virajelor dacă bucșele au o duritate crescută, soluția fiind schimbarea acestora.

 

 

  • Roțile, de obicei de 60 mm, sunt confecționate din poliuretan moale sau PVC. Roțile de dimensiuni mari sunt mai încete la pornire, însă oferă viteză sporită. Cele cu duritate scăzută oferă confort și au aderență mai mare, însă au o viteză mai mică și sunt sensibile la margini ascuțite (pietre). Duritatea roților este indicată cu ajutorul numerelor și a literelor, precum ”87A”, unde numărul indică duritatea cauciucului (cu cât numărul este mai mare cu atât duritatea crește), iar litera indică scara utilizată la măsurare. Forma roților influențează aderența. Atunci când marginea este pătrată, aderența este mai mare în viraje, iar când marginea este rotunjită, placa se înclină cu ușurință, fiind ideală pentru slide (alunecare). Totodată, trebuie să ții cont de tipul materialului (poliuretan, PVC) și de nucleul roților, care indică calitatea și durabilitatea acestora.

 

  • Rulmenții sunt denumiți după gradul de precizie ABEC-1 - ABEC-15 (nr. mai mare = precizie mai bună). Rulmenții cu precizie ridicată ar trebui să fie mai rapizi. Însă, mai important decât precizia este construcția și materialul din care sunt realizați rulmenții, informații care în marea majoritate a cazurilor nu sunt precizate. Este necesar să schimbi rulmenții la apariția primelor probleme, curățarea lor fiind irelevantă. La cumpărarea de noi rulmenți este bine să urmărești referințele brandului și indicațiile de utilizare a acestora, nu doar indicele ABEC.