Sfaturi

Cum alegem mingea de fotbal

Mingea de fotbal este principala piesă de joc, fără de care fotbalul nu s-ar putea juca. Mingile sunt diferite prin mărime, greutate și design. Caracteristicile de care trebuie să ții cont cânt alegi o minge de fotbal sunt vârsta jucătorului și terenul pe care se va folosi. Nu trebuie omis nici nivelul de performanță al fotbalistului. Mingiile de agrement, de antrenament și de competiție cu certificate FIFA, sunt diferite între ele.

Mărimea mingii

Principalul criteriu la alegerea unei mingi de fotbal este mărimea, care se alege în funcție de vârsta fotbalistului. Cei mai mici jucători încep să joace fotbal cu o minge de mărimea 3, creată special pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 9 ani. Urmează mărimea 4, adecvată pentru antrenamente și joc, potrivită pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 10 și 13 ani. Pentru adulți și juniorii cu vârsta peste 14 ani este adecvată mărimea 5, care este și cea mai populară mărime. Mingea de mărimea 1 este o minge specială folosită la toate categoriile de vârstă pentru antrenamente tehnice.

 

Înainte de alegerea unei mărimi este bine să te consulți cu antrenorul. Dacă mărimea mingii este corectă, copilul tău va învăța mai bine cum să controleze mingea, evitându-se astfel solicitarea inutilă a musculaturii care poate duce mai târziu la probleme cu articulațiile. Nu cumpăra micilor sportivi minge de mărime 5 ținând cont că în viitor va crește. Mărimea 5 va fi grea și greu de controlat pentru el, dezvoltarea sa tehnică va fi mai lentă și există riscul ca el să nu mai joace fotbal, deoarece nu va putea lovi mingea.

 

Mărimea 5 - juniori și adulți           

Mărimea 4 - copii între 10 - 13 ani

Mărimea 3 - copii între 3 - 9 ani    

Mărimea 1 - universală                  

Tipuri de mingi

Mingile pentru gazon natural și artificial au rezistență standard și sunt cele mai utilizate. Pentru joc în sală, pentru un jucător cu vârsta peste 14 ani, alegem o minge de futsal care este puțin mai grea și sare mai puțin. Copii cu vârsta sub 14 ani, se pot antrena în sală cu o minge clasică de mărimea 4, care evită încordarea inutilă a articulațiilor. Dacă intenționezi să joci fotbal pe nisip, va fi potrivită mingea pentru fotbal de plajă. Există, de asemenea și mingi pentru street fotbal, fiind realizate din materiale mai rezistente.

 

Calitatea mingii

Un punct de reper poate fi bineînțeles prețul mingii. Preț mai ridicat - calitate superioară, tehnologii noi, materiale mai durabile, caracteristici de zbor mai bune. Desigur, acest lucru nu poate fi întotdeauna valabil, dar este unul dintre indicatorii care te vor ghida bine. Un alt indiciu este certificatul FIFA.

 

 

Mingea etichetată cu certificatul FIFA Inspected, este o minge de antrenament profesional care a trecut testul de șapte serii pentru a obține certificarea. Un test în plus au mingile marcate cu denumirea FIFA Approved. Este cea mai înaltă certificare FIFA și este deținută doar de mingile profesionale, cu care se joacă cele mai importante competiții de fotbal, cupe europene sau Campionate Europene și Mondiale.