Sfaturi

Cum alegem mingea de fotbal

Crezi că nu poți da greș atunci când alegi mingea de fotbal? Cu siguranță nu este adevărat. Pe piață se află mingi de diferite tipuri, mărimi și calitate. Dacă alegi incorect, îți strică rapid cheful să mai joci fotbal. Prin urmare, hai să alegem împreună mingea de fotbal.

Minge sau balon. Mingea de fotbal are mai multe denumiri. Indiferent de termenul pe care îl folosești, important este să alegi modelul adecvat cu ajutorul câtorva întrebări utile.

  • Pe ce tip de teren vei juca fotbal?
  • Cauți minge de fotbal pentru copii sau pentru adulți?
  • Care sunt cerințele tale din punct de vedere a calității mingii?
  • Cauți minge de la un anumit producător sau cu un design specific?
  • Ce sumă de bani ești dispus să achiți pentru mingea de fotbal?

Prin urmare, înainte să alegi mingea trebuie să ții cont de câteva aspecte pe care le vom prezenta mai jos.

 

  • Teren -  Majoritatea mingilor sunt concepute pentru gazonul natural. Unele modele sunt concepute special, pentru a se adapta pe suprafața artificială sau pe beton. Mingea pentru futsal diferă prin mărime, greutate și dribling. 
  • Mărimea - Mărimea mingii de fotbal pentru adulți are numărul 5. Aceasta este folosită și de copiii mai mari, de la vârsta în jur de 13-14 ani. Tinerii fotbaliști încep cu mingile de mărime 3 sau 4. Pentru meciul amical, pentru jocul recreativ și pentru îmbunătățirea abilităților tehnice sunt adecvate mingile mini.
  • Materiale folosite - Mingea de fotbal este formată din camera de aer și înveliș. Camera de latex și cea de butil asigură cele mai bune caracteristici de joc. Învelișul mingii ideal este din poliuretan, eventual din material hibrid.
  • Mod de prelucrare - Modelul texturat al învelișului asigură un contact mult mai bun între gheata de fotbal și minge. Segmentele mingii pot fi cusute, sau lipite termic. Mingile cu segmente cusute sunt mult mai rezistente, dar ambele modalități de unire a acestora au avantajele și dezavantajele lor. Deseori aceste metode de îmbinare se combină.
  • Calitatea - Îți poți face o idee despre calitatea mingii de fotbal, cu ajutorul certificatelor acordate de Federația internațională a asociației de fotbal FIFA. Modelele de cea mai înaltă calitate au certificate FIFA Quality Pro.

 

Teren

Farmecul jocului de fotbal este faptul că se poate juca aproape oriunde. Poate de aceea acest sport a devenit un fenomen mondial. Suprafețele obișnuite sunt gazonul natural și artificial, beton sau asfalt, nisip și suprafața sălii de sport. Cele mai răspândite modele sunt mingile de fotbal pentru gazonul natural. De regulă acestea se pot folosi și pe gazonul artificial. Dar unii producători vin cu mingi speciale pentru suprafața artificială, care tind a fi mult mai rapide și dispun de înveliș mult mai rezistent.

 

Materialele rezistente sunt folosite și la realizarea mingilor pentru beton și asfalt, pentru așa-zisul street fotbal. Mult mai deosebite sunt mingile de futsal . În comparație cu mingea obișnuită de fotbal, aceasta este mult mai mică, mai grea și are un dribling amortizat. Un alt tip specific este mingea pentru fotbalul de plajă. Deoarece acesta se joacă desculț, balonul trebuie să fie ușor și moale. Indicația mingii se află în descrierea produsului. Dar oricum trebuie să iei în considerație că majoritatea modelelor sunt concepute pentru gazonul natural.

Mărimea

Există trei mărimi de bază ale mingilor – 3, 4 și 5. Numerele mici indică mărimile mici. Mărimea mingilor variază în funcție de vârsta fotbalistului.

  • Mărimea 3 - Acestea sunt mingi concepute pentru copiii cei mai mici. Sunt ideale pentru coordonare și pentru dezvoltarea abilităților tehnice. Sunt des folosite pentru meciurile și antrenamentul echipelor tinere de fotbal, deci de fotbaliștii până la 8 ani. Circumferința mingii este cuprinsă între 59 și 61 cm, iar greutatea între 290 și 340 de grame.
  • Mărimea 4 - Acestea sunt modele cu circumferința între 63,5 și 66 cm, cu greutatea între 350–390 grame. Mingea de mărime 4 este ideală pentru copiii cu vârsta între 9 și 12 ani.
  • Mărimea 5 - Aceasta este minge standard pentru adulți. O folosesc și copiii mai mari, începând cu vârsta de 13-14 ani. Are circumferința între 68 și 70 cm, cu greutatea între 410–450 grame.

 

În afară de mărimile menționate, se mai fabrică mingi de mărime 1și 2 care sunt cunoscute ca fiind mingi mini. Aceste modele nu se folosesc în meciurile oficiale, ci mai degrabă pentru jocul distractiv sau sportul recreativ. De multe ori se folosesc la antrenamente pentru îmbunătățirea tehnicii. Circumferința acestora este în jur de 50 cm. O altă mărime neobișnuită este numărul 4,5. Această mărime o folosesc mingile pentru freestyle, concepute pentru efectuarea diferitelor trucuri.

 

Mărimea mingilor de futsal se numerotează diferit, folosesc o scară de la 2 la 4. Mărimea 4 indică mingea de futsal pentru adulți. Fiecare mărime a mingilor diferă ușor de mărimea mingilor de fotbal, precum și alți parametri tehnici.

Materiale folosite

Îți poți imagina în locul mingii de fotbal, vezică urinară de porc umflată învelită cu piele de porc? Exact așa arăta prima minge care a apărut. Cea mai veche minge de acest tip, care există datează din prima jumătate a secolului al XVI-lea. Din fericire aceste zile sunt cu mulți ani în urmă. Dar materialele naturale au dominat și mai târziu.

 

În prima jumătate a secolului XX se foloseau mingi cu cameră de aer din cauciuc și cu înveliș din piele de vacă. Problema își făcea apariția pe timp de ploaie, când pielea absorbea rapid apa. Acest lucru provoca îngreunarea mingii, ceea ce făcea jocul mult mai complicat. Problema a fost rezolvată prin apariția materialului sintetic, care treptat a înlocuit pielea. Prima minge realizată în întregime din material sintetic a apărut în anii ’60.

Mingea de fotbal se compune din două părți - cameră de aer și înveliș.

Camera de aer

Camera de aer este partea care formează interiorul mingii și este responsabilă de menținerea aerului în minge. Materialul din care este realizată camera de aer, influențează multe dintre proprietățile mingii. Afectează viteza, driblingul și greutatea. Sunt trei tipuri principale de camere de aer.

  • Cameră de aer din latex - Se remarcă printru-un dribling foarte bun, este moale și flexibilă. Contribuie la un contact excelent cu mingea.  De aceea camera din latex este disponibilă în special la mingile pentru meciurile de top. Reține, camera mingii nu reține aerul pentru o durată mare de timp, și de aceea necesită reumflare - chiar și după câteva zile. Acesta nu este niciun fel de defect, frecvența mare de reumflare este ceva obișnuit la mingile de top.
  • Camera de butil - Camera de butil este mai tare și mai grea, ceea ce contribuie la longevitatea ridicată. Din acest motiv aceasta este des întâlnită la mingile de antrenament, la care se presupune o utilizare mult mai intensă. Dar desigur se folosesc și la mingile de meciuri. Camera de butil reține aerul pentru o durată mai mare de timp, decât camera din latex. Senzația la atingerea acestui tip de minge, nu este evaluată cât mai bine.
  • Camera de cauciuc - Prezintă rezultate serioase în ceea ce privește retenția aerului și rezistența, dar oferă o senzație mai puțin plăcută la atingerea mingii. Camera de cauciuc este cea mai ieftină și se folosește, în primul rând, la mingile de agrement și antrenament.

Învelișul

Partea exterioară a mingii este denumită înveliș și este realizat din mai multe straturi. Numărul acestor straturi diferă în funcție de model. Dar un rol foarte important îl are stratul superior, care este în contact cu gheata de fotbal. Din ce material se realizează acest strat?

  • Poliuretan (PU) -  Acesta este un material foarte moale, care oferă un contact excelent cu mingea. Este disponibil la mingile de înaltă calitate.
  • Clorură de polivinil (PVC) - La fel ca PU și acesta este un material sintetic. Dar acesta este mai greu și mai dur. Un strat superior din PVC îl au mingile de fotbal ieftine.
  • Materiale hibride - Acestea sunt realizate din combinația materialelor PU și PVC. Din combinația celor două materiale rezultă proprietăți foarte bune ale mingii.

Mod de prelucrare

Partea superioară a mingii de fotbal poate fi netedă sau cu un model fin. Mingea netedă absoarbe foarte puțină apă, dar pe teren umed este foarte alunecoasă și greu de controlat. Mingea cu model sunt mai rezistentă la aceste influențe. Modelul de pe suprafața mingii asigură un contact mult mai bun dintre gheata de fotbal și minge.

 

La producția acesteia, toate straturile învelișului sunt presate împreună. Apoi, pe această suprafață continuă sunt ștanțate mai multe segmente. Acest termen se referă la fiecare „piesă” disponibilă pe suprafața mingii de fotbal. Numărul și forma acestora diferă. Cel mai des, mingile au câte 32 de segmente - 20 hexagoane și 12 pentagoane. Dar pe piață se găsesc și mingi de fotbal cu 6 segmente. Numărul mic ar trebui să asigure o păstrare mai lungă a formei, dar acest lucru nu este întotdeauna valabil.

 

Mai important decât numărul de segmente este modul în care acestea sunt cuplate. Pot fi cusute (manual, sau cu mașina de cusut), sau lipite termic. Fiecare metodă are avantajele și dezavantajele sale. Mingile cu segmentele cusute sunt mai rezistente, de aceea și prețul acestora este mai ridicat. Dar printre cusături foarte ușor pătrunde apa. Mingile cu segmentele lipite nu sunt atât de rezistente, dar au un preț acceptabil. Dacă sunt bine prelucrate, acestea pot fi o alegere mult mai bună pe terenul umed. Aceste două metode de îmbinare a segmentelor se pot combina.

Calitatea

Certificatele Federației Internaționale a Asociațiilor de Fotbal (FIFA) ajută la cunoașterea calității mingilor de fotbal. Mingea de fotbal este supusă unor teste amănunțite înainte de a fi certificată. De exemplu, se examinează circumferința, greutatea, rotunjimea, capacitatea de driblare, absorbția de apă sau pierderea de presiune în timp. Pe baza rezultatelor testelor, FIFA emite trei tipuri de certificate.

 

  • IMS (International Matchball Standard) - Dacă mingea este marcată IMS, înseamnă că modelul îndeplinește cerințele de bază FIFA. Acestea sunt mingi ideale pentru antrenament și sportul de agrement.
  • FIFA Quality - Acesta confirmă faptul că mingile au trecut cu succes un test exigent de șapte etape al FIFA. Acestea sunt mingi de calitate foarte bună, care pot fi folosite în meciuri, la antrenamente și, datorită prețului accesibil, și în activitățile de agrement.
  • FIFA Quality Pro - Cel mai înalt certificat care se acordă. Mingile au trecut cu succes testul FIFA de șapte etape și au îndeplinit și cele mai stricte criterii. Cu aceste modele se desfășoară competiții naționale și internaționale. Prețul de achiziție al mingilor cu acest certificat este, desigur, mai mare decât cel al categoriilor anterioare.

 

Dacă o minge de fotbal nu are niciun certificat, nu înseamnă neapărat că este de proastă calitate. Este posibil ca producătorul acesteia să nu fi solicitat certificarea FIFA. În special pentru mingile de agrement și de antrenament, acest lucru nu joacă un rol important. Dar pentru mingile de meci, certificatul FIFA ar trebui să fie un standard.

Umflare și întreținere

Alegerea mingii potrivite este doar primul pas spre satisfacție. Fără o umflare corectă și o întreținere adecvată, mingea de fotbal nu își va putea îndeplini funcțiile.

 

Cum umflăm mingea de fotbal

Cantitatea de aer din balon influențează în mod direct driblingul, traiectoria de zbor, rezistența mingii și alte proprietăți importante. Direct pe stratul superior al învelișului ar trebui să se afle valoarea presiunii la care producătorul recomandă umflarea mingii. Cifra este indicată în barili sau în unitatea anglo-saxonă PSI. Pentru a afla presiunea de umflare a mingii, putem folosi manometru, pe care unele pompe îl au integrat.

 

În cazul în care valoarea presiunii nu este marcată pe minge, iar aceasta nu poate fi găsită nici în descrierea produsului, urmează recomandările FIFA. Acesta consideră că intervalul ideal este de 0,6-1,1 bar (8,5-15,6 PSI). Atenție la „umflarea excesivă”, care poate deteriora cusăturile și poate provoca deformarea completă a mingii.

 

Mingea de fotbal se umflă cel mai bine cu ajutorul acului de metal. Acul trebuie să alunece ușor în supapă, de aceea este mult mai bine ca acesta să fie umezit cu apă sau cu ulei special. Dacă ai cumpărat mingea dezumflată, las-o cel puțin 12 ore într-o cameră cu temperatura de 15 grade Celsius, pentru a se aclimatiza. Această măsură de protecție se aplică în special în timpul lunilor de iarnă.

Întreținerea mingii

Întreținerea corectă a mingii asigură longevitatea și menținerea proprietăților acesteia. După fiecare meci, curăță mingea cu o cârpă ușor umedă - după o durată lungă de timp, murdăria uscată afectează învelișul mingii. Lasă să se usuce la temperatura camerei. Care sunt aspectele cărora trebuie să le acordăm atenție sporită?

  • Nu expune mingea la lumina directă a soarelui, sau la surse directe de căldură, apă și medii umede.
  • Nu te urca și nici nu te așeza pe minge. Aceasta se poate deforma.
  • Nu se depozitează la temperaturi foarte ridicate, dar nici foarte scăzute. Ideală este temperatura camerei, sau valori de 15 grade.
  • Nu depozita mingea umflată pe o durată lungă de timp. Prin eliberarea aerului, protejezi cusăturile acesteia.