Sfaturi

Materiale utilizate

Nu știi din ce materiale sunt confecționate sutienele sport sau care este importanța acestor materiale? Acest ghid îți vine în ajutor cu câteva informații utile.

Ce trebuie să știi

Acest tip de sutiene sunt de obicei confecționate din materiale sintetice, uneori în combinație cu fibre naturale. Combinație care îmbunătățește confortul și libertatea de mișcare în timpul activităților sportive. Este important ca în timpul antrenamentelor nimic să nu-ți provoace disconfort, astfel încât să te poți concentra maxim la exerciții.

Cele mai folosite materiale

A - Poliester

Fibrele de poliester sunt cele mai utilizate materiale la îmbrăcămintea sportivă, deci și la bustiere. Sunt fibre chimice care excelează prin stabilitatea formei, întreținerea ușoară și, în principal, prin absorbția scăzută, prin urmare materialul este puțin umed, susținând astfel evacuarea transpirației spre exterior. Unele mărci utilizează așa-numitul poliester reciclat, este un material refolosit, cel mai adesea produs din sticle PET, ceea ce îl face mai puțin dăunător pentru planetă și mai mult, sprijină reducerea producției deșeurilor. 

 

B - Nailon

Nailonul este foarte rezistent, păstrează culorile si aproape că nu se șifonează. La fel ca poliesterul, această fibră nu absoarbe umezeala în structura sa și, prin urmare, este adecvată pentru producția îmbrăcămintei sportive. Este inflamabil și reține electricitatea statică.

 

C - Elastan

Elastanul face parte din categoria fibrelor sintetice, caracterizate prin flexibilitatea lor excepțională. Acest material este capabil să se extindă de 3-7 ori la lungimea inițială. Este mai rezistent și mai durabil decât fibrele de cauciuc. La amestecurile cu fibre de elastan, vei aprecia mai ales flexibilitatea mai mare a materialului, scăderea șifonării și capacitatea de menținere a formei. În Europa a fost numit Elastan, în timp ce în America de Nord aceste fibre sunt cunoscute sub denumirea de Spandex. Cea mai renumită marcă înregistrată a acestor fibre este Lycra. Elastanul este produs în multe țări și sub alte denumiri precum Dorlastan, Elaspan sau Linel.