Sfaturi

Cum se întreține încălțămintea

Ai achiziționat o încălțăminte nou și nu știi cum trebuie întreținută, aici vei găsi câteva sfaturi și recomandări utile despre cum se folosește și întreține corect încălțămintea. Respectarea următoarelor sfaturi va îmbunătății confortul și va prelungi durata de viață a încălțămintei.

Principalele criterii de care trebuie să ții cont

 • Stabilește cu atenție activitățile la care o vei purta
 • Alege mărimea, forma și designul cel mai potrivit pentru tine. Încearcă cu atenție încălțămintea imediat după ce ai primit-o. Dacă mărimea nu ți se potrivește, o poți schimba sau înlocui cu alta în 14 zile calendaristice. Produsele returnate trebuie să fie în ambalajul original, nefolosite și nedeteriorate, dacă sunt incluse și alte accesorii, acestea trebuie să fie în stare bună pentru vânzare.
 • Îngrijirea și întreținerea corespunzătoare prelungește durata de viață.
 • Majoritatea pieilor sunt colorate cu diferiți pigmenți. Transpirația excesivă sau trecerea apei prin față, în unele cazuri poate colora șosetele. Ține cont și de faptul că pielea naturală nu este întotdeauna complet uniformă.
 • Încalță încălțămintea în mod corect și poart-o în condițiile pentru care a fost produsă. Încălțămintea care nu este destinată mediului umed, evită pe cât posibil contactul cu apa pentru a evita deteriorarea sau deformarea ei.

 

Instrucțiuni de întreținere pentru diferite tipuri de material

 • Membrana Gore-Text - se curăță cu o perie sau cârpă înmuiată ușor în apă călduță. După curățare se lasă la uscat natural la temperatura camerei. Evită căldura directă sau uscarea forțată. În cazul în care stratul de protecție original s-a zgâriat în timpul purtării, suprafața se poate repara prin tratarea cu spray de impregnare. Verifică întotdeauna eticheta încălțămintei referitoare la întreținere.
 • Piele netedă - se curăță cu o perie, o cârpă moale sau cu un burete ușor umed. Pielea uscată se dă ușor cu cremă și se lustruiește. Folosește întotdeauna creme speciale pentru pantofi din piele. Revitalizarea aspectului pielii se poate realiza și cu emulsii. La încălțămintea de piele netedă sau cu textură se recomandă impregnarea înainte de prima utilizare.
 • Piele întoarsă, năbuc și velur - curățarea se poate face cu un burete special care are o parte creponată, perie specială pentru piele întoarsă cu fire foarte tari sau cu o gumă de șters de calitate. De asemenea, se pot utiliza și soluții speciale de curățat pentru pielea întoarsă. Pentru revigorarea culorii există culori speciale pentru aceste materiale. Pielea întoarsă nu se dă cu cremă.
 • Piele lăcuită - îndepărtează murdăria și praful cu o cârpă sau burete moale ușor umed, după care dă-i cu cremă pentru piele.
 • Piele gresată - se tratează cu creme speciale. Aceste creme previn pierderea grăsimii, înmoaie pielea, o catifelează și o impregnează. Procesul de aplicare se face întotdeauna pe încălțămintea uscată.
 • Piele artificială, sintetică și din materiale plastice - se curăță ușor prin clătirea cu apă și apoi se șterge cu o cârpă moale și uscată. La aceste materiale nu se utilizează soluții de curățare normale sau creme universale de încălțăminte.
 • Cauciuc - cizme de cauciuc, saboți, papuci de casă etc. Se spală cu apă și apoi se lasă la uscat. Prospețimea din interior se menținută în stare bună prin aerisirea frecventă și schimbarea branțului.
 • Textil - se curăță cu o perie fină și eventual dacă permite materialul se poate curăța și doar cu un burete ușor umed. Dacă încălțămintea este udă nu trebuie uscată în apropierea nici unei surse de căldură. O uscare eficientă se poate face la o temperatură de aproximativ 30 °C, după ce în interior a fost introdusă hârtie uscată. Înainte de fiecare utilizare a produselor de întreținere, verifică cu atenție dacă soluția de curățat sau crema este adecvată pentru tipul de material pe care o vei folosi.

 Citește întotdeauna instrucțiunile de utilizare ale oricărui produs de întreținere.