Doriți primiți cadourile până de Crăciun? Nu lăsați pentru ultima sută de metri, anumite comenzi pot suferi ușoare întârzieri. recomandăm urmăriți data de livrare estimată pentru fiecare produs în parte. 

Sfaturi

Cum se alege un ham

Există o varietate de hamuri de alpinism pe piață. Și chiar și alpinismul în sine este împărțit în mai multe discipline, iar pentru fiecare dintre ele este potrivit ceva puțin diferit.

 

Fiecare disciplină de alpinism are cerințe ușor diferite în ceea ce privește tipul de ham. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu se poate face aproape totul într-un ham universal. Cu siguranță că poți, doar că de multe ori nu va fi la fel de confortabil, iar uneori s-ar putea să ai probleme sau să interferezi cu unele dintre micile elemente ale hamului.

 

Principalele discipline sunt: perete artificial, alpinism sportiv, alpinism pe teren nisipos, alpinism pe mai multe înălțimi, alpinism montan / alpinism de iarnă, VHT și schi alpinism / via ferrata.

Părțile hamului

Fiecare ham este compus din mai multe părți, care au diferite caracteristici pentru a spori confortul si siguranța ta. Alegerea hamului potrivit se face în funcție de conformația ta și tipul de escaladă practicat.

  • A - Curea de talie căptușită - Una dintre părțile principale ale hamului. Lățimea sa și rezistența căptușelii determină cât de confortabil va fi hamul în timpul șederii prelungite sau căderilor.
  • BBucle pentru echipament - Bucle concepute pentru transportul echipamentului - carabiniere, prese și altele. Nu sunt puternice
  • C - Ochi de siguranță - Inima hamului. Principalul punct de rezistență, cel mai adesea distins prin culoare, în care se prinde carabiniera de siguranță cu coborâtorul sau prin acest ochi se poate lega coarda.
  • D - Puncte de strângere pentru prindere - Ochiurile de strângere întărite de la nivelul taliei și de la conexiunea picioarelor unesc ochiurile de prindere. În acest fel, întregul ham este ținut "împreună". Atunci când se leagă o coardă, cel mai comun mod de a o lega este de a trage coarda prin talie și picioare - paralel cu ochiul de asigurare, astfel încât doar ochiul de asigurare să rămână liber și disponibil pentru manipulări ulterioare.
  • E - Curele elastice - asigură distanța corectă între picioare și talie, astfel încât să stai confortabil în ham ca "pe un scaun" atunci când te așezi în coardă
  • FBucle căptușite pentru picioare - Din nou, cu cât sunt mai late, cu atât mai confortabilă va fi șederea în ham. Există hamuri cu bucle pentru picioare fixe, precum și cele care au o circumferință reglabilă cu o cataramă, cum ar fi la talie.

Hamuri pentru diferite tipuri de escaladă

  • Escaladă sportivă / Perete - Greutate redusă, O singură cataramă în talie, Bucle fixe pentru picioare, Mai puțină căptușeală pentru libertate de mișcare, Două până la patru bucle de echipament.Pentru aceste discipline, se caută așa-numitul ham cu o singură cataramă. Este ușor, mai puțin căptușit (pentru a nu limita mișcarea). În plus, nu vei sta în el (cel mult la coborâre). O singură cataramă la talie va fi cu siguranță suficientă. Buclele pentru picioare sunt fixe sau doar elastice. De foarte multe ori ai nevoie doar de 2 bucle de echipament (vei avea doar bucla echipată și coborâtorul).
  • Escaladă pe stâncă / pe mai multe lungimi - Greutate relativ ușoară, O cataramă la talie, Bucle reglabile pentru picioare, Căptușeală medie, talie și a bucle pentru picioare mai late, Patru ochiuri pentru echipament, Slot pentru caritool. 

Hamurile cu trei catarame reprezintă cea mai versatilă categorie de hamuri. Acestea pot fi utilizate practic peste tot. Datorită buclelor reglabile pentru picioare, se poate stratifica vestimentația. Căptușeala mai lată și mai generoasă asigură confort atunci când stai la o stație de asigurare sau în  punctul de asigurare ancorat într-o stâncă . Cele patru bucle de echipament sunt indispensabile pentru o sortare adecvată a materialelor.

  • Alpinism montan / alpinism de iarnă - Greutate mai mare și material durabil, Două catarame pentru talie, Bucle reglabile pentru picioare, Căptușeală confortabilă, Talie și bucle pentru picioare mai late, Patru până la șase bucle pentru echipament, Slot pentru Caritool, Haul loop

 

Hamul cu patru catarame va oferi un grad ridicat de personalizare. Cu două catarame în talie, vei putea să stratifici îmbrăcămintea și, cel mai important, să "centrezi" bucla de prindere, astfel încât să fie întotdeauna la locul potrivit. Mai multe bucle de material pentru o bună organizare a materialului. Căptușeala bogată și lată va oferi cel mai înalt nivel de confort posibil pentru sesiunile lungi pe coardă sau pentru cățărările tehnice. Bucla de tracțiune suplimentară cu "ochi de tractare" aflat pe partea din spate a hamului permite tragerea corzii cu echipament.

  • Expediții pe teren înghețat/ schi alpinism - Greutate foarte redusă, Capacitate de pliere extremă, design special pentru utilizare chiar și cu schiuri sau colțari, Căptușire minimalistă 

Hamul de schi alpinism sau de expediții pe teren înghețat are un caracter specific. Primul punct este greutatea, capacitatea de pliere și absența unei cantități mari de umplutură (nu stai mult în ham, nu este necesar). Un alt punct este designul diferit al buclelor pentru picioare, care permite utilizarea hamului cu schiuri sau colțari, de exemplu. Hamurile de top oferă, de exemplu, bucle de echipament minimalist sau un elastic special pentru fixarea șurubului de gheață.