Sfaturi

Cum alegi bețele de schi

La bețele de schi este importantă în special lungimea și flexibilitatea. Utilizarea lor este foarte largă și individuală. Criteriile principale pentru alegerea corectă este lungimea, materialele și scopul.

 

Lungimea bețelor de schi

Există 2 moduri de aflare a lungimii:

  • Scade 50 de centimetri din înălțimea ta și obții astfel lungimea optimă a bețelor de schi.
  • Atunci când prinzi bețele de sub rozetă, încheietura mâinii trebuie să fie paralelă cu solul sau puțin înclinată.

Categorii de bețe

Bețe pentru competiții - fabricate de cele mai multe ori din carbon. Modelele pentru competiții, ca de exemplu Leki, au dezvoltat un sistem de prindere special între mânere și mănuși.

  • bețe pentru slalom uriaș - sunt aerodinamice pentru contact cât mai mic cu aerul.
  • bețe pentru slalom - sunt drepte cu o îndoire mică de 8 grade sub mânere, ceea ce permite o prindere mai bună a mânerelor.

Bețe sport - speciale datorită tijei din material compozit, în unele cazuri în combinație cu aluminiu. Aceste bețe dotate cu mânere și curea de calitate, sunt ușoare, rezistente și flexibile. Ca preț sunt undeva peste 150 de Lei.

 

Bețe pentru recreere - în mare parte din aliaj de aluminiu, destinate schiorilor de agrement care doresc bețe rezistente și confortabile. Prețul la aceste bețe variază între 65 de Lei și 150 de Lei. Când alegi bețele trebuie să iei în calcul și mânerele care ar trebui să fie confortabile și să dispună de curele.

Tipuri de mânere

Mânere de plastic - folosite la bețele mai ieftine. Ele sunt într-adevăr mai ieftine, dar din păcate de multe ori alunecă din mâini și nu se așază în palme cum ar trebui. Bețele ieftine dispun de obicei de curele de plastic. 

 

Mânere din material moale - folosite la bețele pentru schi mai scumpe. Avantajul acestor mânere este că sunt mai moi și datorită cauciucului se așază perfect în palme. Dacă vei achiziționa bețe cu mânere de calitate, ele vor oferi confort sporit în timp ce schiezi. La bețele de calitate și cureaua va fi de calitate mai bună (capitonată și nu va aluneca).

Materiale utilizate

Tija este în cele mai multe cazuri din aliaj de aluminiu. Bețele cu cea mai dură tijă sunt marcate cu 7075 (F65-55), cele cu duritate mai mică sunt marcate cu 5083 (F50-45) iar cele cu cea mai mică duritate cu 5086 (F38-40). Bețele cu o duritate mai mică sunt pentru recreere. Pe piață se mai găsesc și bețe din aluminiu combinat cu compozit, aceste bețe sunt mai scumpe și sunt pentru schiori mai avansați.

Bețe de schi pentru copii

Pentru copiii începători bețele nu sunt necesare o perioadă lungă de timp. Copiii trebuie să învețe prima dată să controleze perfect schiurile. Bețele îi pot încurca la început, crescând riscul căzăturilor în timp ce schiază. Copiii fără bețe de schi se vor concentra mai mult la schiat și tehnică. Bețele sunt necesare doar atunci când copilul are probleme cu echilibrul, asta pentru că le dă mai multă încredere. 

 

Lungimea minimă a bețelor este de la 70 cm, dar se pot găsi și bețe telescopice care se pot ajusta în funcție de înălțimea copilului. La alegerea bețelor de schi pentru copii în general sunt cam aceleași reguli ca și la cele pentru adulți.