Sfaturi

Cum alegi corect mărimea

Bustierele trebuie să fie foarte confortabile, să ofere suportul dorit și să nu incomodeze. De aceea este extrem de important să alegi mărimea care ți se potrivește cel mai bine. Criteriile de bază pentru alegerea corectă a mărimii sunt la fel ca și la sutienele clasice. 

Numerotare

Sutienele sau bustierele sport pot fi numerotate la fel ca și sutienele clasice, unde mărimea indică circumferința toracelui și mărimea bustului - de exemplu 70C. În acest caz, este vorba despre sutiene care au cupe întărite. Acestea sunt numite sutiene de compresie și sunt numerotate cu mărimea S/ M/ L.

 

A - circumferință bust   

B - circumferință torace

Cum se măsoară corect

  • Măsoară circumferința toracelui.
  • Notează pe o foaie datele în centimetri și rotunjește-le la cel mai apropiat multiplu de cinci.
  • Pentru determinarea mărimii corecte a cupelor, măsoară circumferința bustului în cea mai largă zonă.
  • Scade din circumferința bustului dimensiunea toracelui și folosește tabelul disponibil pe această pagină pentru a obține mărimea corectă a cupelor.
Diferență 10 - 14 14 - 16 16 - 18 18 - 20 20 - 22 22 - 24
Mărime cupe A

B

C

D

E

F

 

 Informațiile din tabel sunt orientative

Testarea și croiala

Fiecare sutien/bustieră sport poate avea croiala, bretelele și sistemul de fixare diferite, astfel se poate întâmpla ca două mărimi similare să nu ți se potrivească la fel de bine. În timpul testării poți verifica mărimea și croiala potrivită prin introducerea confortabilă a două degete sub bretele și tivul inferior. Dacă bustiera nu se așază confortabil, poți opta pentru modele cu bretele reglabile. Aceasta nu ar trebui să te strângă pentru a permite o respirație profundă, însă pe de altă parte, nu ar trebui să fie prea mare.

 

Confortul în timpul activităților sportive poate fi sporit și de absența cusăturilor, a sistemului de fixare și a cataramelor inutile. Majoritatea producătorilor se concentrează pe aceste aspecte și fabrică articole de îmbrăcăminte fără cusături sau catarame – aceste elemente se găsesc la modelele clasice, prin urmare nu sunt adecvate pentru activități sportive. În timpul sportului te miști mai mult și cusăturile te pot zgâria sau provoca vânătăi minuscule. Majoritatea sutienelor sport evită sistemul clasic de fixare la spate. Acordă atenție și lățimii bretelelor, pentru sporturi mai puțin solicitante poți alege bretele mai înguste, pentru sporturi precum este alergarea și aerobicul sunt mai adecvate bretelele mai late, care nu irită pielea și nu deranjează. Bretelele nu ar trebui să atingă gâtul, pentru a nu-l irita.

Mărime EU XXS XS S M L XL XXL
60 A - C D          
65 A B - D          
70   A - B C - D        
75     A - B C - D      
80       A - B C - D    
85         A - C D  
90         A B - D  
95           A - C D
100             A - D

 

 Informațiile din tabel sunt orientative