Stimați clienți, Cu ocazia Sărbătorilor Pascale (3. - 6. 5. 2024), vă informăm că timpul de livrare se poate prelungi. Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru răbdarea dumneavoastră!

Sfaturi

Cum să alegi coarda potrivită

Există mai multe discipline diferite în alpinism, care au însă echipamente diferite. Coarda este o componentă esențială a echipamentului oricărui alpinist (cu excepția cazului în care dorești să devii un alpinist de tip boulderer). Deci, cum să alegi coarda potrivită?

Trebuie menționat de la bun început că sfaturile noastre se vor concentra pe corzile dinamice pentru alpinism. Acestea sunt confecționate din fibre elastice și, datorită proprietăților lor, pot amortiza căderile de la înălțime. Pe de altă parte, corzile statice sunt utilizate în timpul lucrului sau la ridicarea încărcăturilor.

Tipuri de corzi în funcție de disciplină

  • Corzi simple - corzile dinamice simple sunt utilizate pentru disciplina numită alpinism sportiv. Acestea sunt utilizate într-un singur rând și sunt cel mai adesea produse în diametre cuprinse între 8,5 și 11 mm.
  • Corzi duble - cel mai des folosite pentru alpinism în munți și întotdeauna în două rânduri. Acestea sunt prinse împreună în centură. Utilizarea corzilor duble este în primul rând pentru siguranță. Cele mai frecvente diametre sunt de 7-8,5 mm.
  • Semicorzi - acestea sunt foarte specifice. Precum corzile duble, acestea sunt utilizate în două rânduri. Ele sunt însă prinse separat în dispozitivul de asigurare progresivă. Principala preocupare este siguranța și menținerea încărcăturii pe sistemul de asigurare la un nivel cât mai scăzut, prin utilizarea corzilor cât mai drepte posibil.

Lungimea corzii

Poate că lungimea corzii nu pare a fi importantă, dar... credeți-ne, chiar este. Putem spune pur și simplu:

  • Perete artificial - corzile în intervalul de 30-50 m sunt de obicei suficiente. Totuși, ar fi bine să afli cât de lungi sunt traseele de pe perete.
  • Stânci - este potrivită o coardă cu o lungime de 50-60 m. Totuși, este mai bine să aibă o lungime de 60 m. Pentru că nu știi niciodată când vei avea nevoie de acei câțiva metri în plus atunci când faci rapel. Iar dacă te îndrepți spre vârfuri din gresie, gândește-te să iei o coardă de 70-80 m.
  • Munți - de regulă, se folosesc corzi cu o lungime de 50-60 m. Și pentru că zece metri în plus sunt adesea neprețuiți atunci când cobori în rapel, recomandăm 60 de metri.

Diametrul corzii vs. Coborâtor

Întrebare inutilă? Nu, nu este. Un număr mare de coborâtoare de pe piață sunt "prieteni" doar cu anumite diametre de coardă. Dacă utilizezi o coardă care nu se încadrează în acest spectru de dimensiuni, s-ar putea ca sistemul de asigurare să nu funcționeze corect. Dacă folosești o coardă de rapel ( de remarcat că în descriere nu se menționează despre coardă), asigură-te că alegi corzi cu diametre mai groase. Acestea vor avea mai multă frecare și vor prinde mai bine o cădere. (Sfat: recomandat doar pentru alpiniștii experimentați)

 

Dacă folosești un dispozitiv de asigurare coșuleț, ar trebui să contezi, în general, pe diametre de coardă compatibile de 7,5 - 10,5 mm. În timp ce coșulețele sunt o soluție excelentă pentru toate scopurile, ele pot "tăia" atunci când se folosește o coardă mai groasă și pot face ca introducerea corzii să fie incomodă. Cu ajutorul corzilor subțiri, coborârea în rapel poate fi mai rapidă decât ți-ai dori.

 

Dacă folosești dispozitive de asigurare cu frână asistată, vei avea nevoie de o coardă simplă cu un diametru de aproximativ 8,5-11 mm. În cazul acestora, diametrul cablului este extrem de important pentru ca funcția de blocare a frânelor să funcționeze corespunzător.

 

Totodată, diametrul corzii este legat și de greutatea și de posibila rezistență a acesteia. Este de înțeles că nimeni nu dorește să transporte o coardă mai grea decât este necesar, dar compatibilitatea cu sistemul de asigurare este mult mai importantă.

Forța de impact = calitatea corzii

Indică cât de puternic este impactul asupra ta atunci când cazi. De asemenea, cât de mult este încărcat sistemul de reținere progresivă. Cu cât forța de impact este mai mică, cu atât mai bună este calitatea corzii, respectiv, cu atât mai moale este amortizarea căzăturii tale. Forța de impact este adesea trecută cu vederea, iar oamenii cred că numărul de căderi este parametrul cel mai important. Dar asta este o greșeală. Forța de impact este mai importantă și nu numai pentru corzile sportive. De fapt, acesta este unul dintre cei mai importanți parametri ai corzilor pentru utilizarea la munte, în special în ceea ce privește sarcina pe dispozitivul de siguranță. Corzile superioare nu depășesc 8 kN.

Sfaturi utile 

  • Impregnare - La munte, tratamentul hidrofug este recomandabil, aproape obligatoriu. Pe stânci este cu siguranță binevenit. Impregnarea previne ca apa și alte impurități să pătrundă în coardă. (Nisipul poate deteriora mecanic coarda, în timp ce apa, pe de altă parte, îi reduce foarte mult rezistența.
  • Cum găsim jumătatea corzii - Marcajul centrului corzii este în prezent standardul defacto pentru corzile simple. Nu se utilizează pentru corzi duble și corzi semicorzi. De obicei, se folosește pe două rânduri legate, deci nu este necesar.
  • Culoare - În cazul schiurilor etc., se spune că vopseaua nu se șterge. Cu coarda este diferit. Din moment ce viața ta depinde de ea, trebuie să-ți placă.
  • Întreținere - Îngrijirea corzii este foarte importantă. Tebuie depozitată într-un mediu întunecat, uscat și păstrat curat. Poți spăla coarda, dar cu siguranță nu în mașina de spălat. Trebuie spălată întotdeauna manual și numai în apă călduță).