Sfaturi

Cum alegi skateboardul

Nivelul tău de experiență este un indicator important pe care trebuie să-l iei în considerare atunci când alegi un skateboard. Încă nu ai petrecut prea mult timp pe skate dar ești pregătit să cumperi o placă și să înveți tehnicile de bază? Îți recomandăm să cumperi skateboarduri reglate din fabricație de către producător. Acestea sunt dotate cu tot ce ai nevoie pentru început. Tot ce trebuie să faci este să ajustezi doar lățimea plăcii.

Cum alegi mărimea

Categorie Lungime placă Încălțăminte Înălțime Vârstă
Adulți 72 - 80 cm 41 EU + 161 cm +

13 +

Juniori 55 - 71 cm 39 - 41 EU 131 - 160 cm 9 - 12
Copii 40 - 55 cm 35 - 38 EU 100 - 130 cm 6 - 8

Cum alegi placa

Placa este cea mai importantă componentă a skateboardului, este singura parte aflată în contact direct cu piciorul, motiv pentru care este important ca placa să fie aleasă corect. Cele mai importante caracteristici de care trebuie să ții cont sunt lățimea și profilul (concavitatea) plăcii.

 

Lățimea skateboardului determină stilul de skating

Atunci când alegi placa de skateboard, trebuie să te concentrezi mai întâi pe lățime, decât pe orice altceva. Lățimea este ceea care determină stilul de skating pentru care a fost construită. Fiecare placă se comportă puțin diferit. Plăcile înguste sunt mai rapide la realizarea diferitelor trucuri, plăcile mai late sunt cu puțin mai stabile în timpul deplasării și la impactul cu solul. Lățimea corecte este individuală, fiecare preferă altceva și de aceea alegerea plăcii potrivite poate dura ceva timp.

Mărimea roților

Roțile mici au o greutate mai mică și un pop mai rapid pentru că tail-ul este situat mai jos și nu trebuie să dai cu piciorul atât de mult. Roțile mai mari oferă stabilitate crescută, trecere mai lină peste denivelări și sunt mai rapide.

 

Duritatea roților determină viteza și aderența

Duritatea materialului este, de asemenea, un parametru de luat în considerare la alegerea setului de roți potrivit, care se poate măsura cu un instrument numit durometru. Majoritatea producătorilor folosesc gama de duritate A, care este o scară de 103 puncte ce indică cât de dură este roata. Unii producători folosesc scara B, care măsoară cu 20 de puncte mai puțin. De exemplu, duritatea 80b este similară cu 100a.

 

În general putem spune că roțile mai dure sunt mai rapide, iar roțile mai moi mai lente, dar oferă mai multă aderență și sunt mai bune pentru deplasarea prin oraș (street). Roțile dure sunt mai potrivite pentru folosirea pe suprafețe netede, cum ar fi de exemplu Skate Park-uri. Unele mărci produc roți specifice pentru fiecare situație.