Sfaturi

Alegerea crosei de hochei

Alegerea crosei este foarte importantă, atât pentru începători, cât și pentru jucători mai avansați. În continuare îți vom oferi informații despre orientarea, duritatea și materialul crosei, pentru ca tu să iei decizia corectă.

Orientarea

Atunci când alegem o crosă trebuie să dăm importanță orientării acesteia. Cum se alege orientarea?

Dacă ții crosa cu mâna dreaptă jos, atunci ai nevoie de o crosă cu orientare în dreapta.

În caz contrar, vei alege o crosă cu orientare în stânga.

Există crose cu lamă dreaptă care se folosesc pentru tinerii jucători, care nu s-au decis asupra orientării crosei.

 

Pentru crosele jucătorilor (inclusiv a portarilor) de pe site-ul nostru este valabilă regula: dacă denumirea produsului conține litera L (left) este vorba despre curbură spre stânga, iar litera R (right) indică curbura spre dreapta. Același principiu este și pentru categoria de vârstă. Dacă denumirea conține prescurtarea SR (senior) atunci este vorba despre adulți, INT pentru intermediari, iar JR pentru juniori (copii).

Lungimea crosei

Cum alegem lungimea corectă? Pentru determinarea lungimii corespunzătoare poți alege una dintre cele două variante.

  • Fără patine, crosa ar trebui să-ți ajungă la nivelul nasului.
  • Cu patine, aceasta ar trebui să-ți ajungă până la bărbie.

Acestea sunt reguli de bază. Fiecărui jucător i se potrivește o altă lungime, care o descoperă odată cu experiența. La nivel intermediar, majoritatea atacanților aleg crose mai scurte, care oferă un control rapid al pucului și îmbunătățește tehnica, iar majoritatea fundașilor aleg crose mai lungi pentru o rază de apărare mai largă și lovituri mai razante.

 

Rigiditatea crosei

Cu cât numărul este mai mic, cu atât crosa este mai flexibilă. Deci, cu cât numărul este mai mare cu atât crosa este mai greu de îndoit. Pentru jucători tineri și începători, recomandăm să aleagă crosele cele mai flexibile - cu ele se învață loviturile cel mai ușor. Atacanții de obicei aleg crose mai flexibile, iar fundașii crose mai rigide. Atenție! La crosele din lemn, rigiditatea nu este menționată.

 

Atunci când vine vorba despre rigiditate, un factor important este puterea jucătorului. Un jucător puternic ar trebui să aleagă o crosă mai rigidă, iar jucătorii cu tehnică excelentă ar trebui să aibă o crosă mai flexibilă. De cele mai multe ori, rigiditatea croselor pentru adulți este în intervalul 80-87.

Materialul crosei

În prezent cel mai folosit material este cel compozit, însă se fabrică și crose din lemn. Ambele variante au avantaje și dezavantaje.

 

Crose din compozit

Acest tip de crosă este cel mai folosit, fiind preferat de majoritatea jucătorilor. Unul dintre cele mai importante avantaje a acestui material este greutatea redusă, transferul de energie și rezistența la apă. Evident, dezavantajul este prețul crescut și rezistența scăzută la rupere.

 

Crose din lemn

Jucătorii care aleg crose de lemn sunt o raritate. Proprietățile croselor din lemn diferă foarte mult față de cele din compozit, însă există cazuri în care crosa de lemn este mai potrivită. De exemplu, pentru copiii care încep să practice acest sport, crosa din lemn este mai utilă în procesul de învățare a tehnicii de bază. Cel mai mare avantaj la crosele din lemn este faptul că sunt mai ieftine și mai rezistente la rupere. Însă acestea au și dezavantaje precum: manipulare dificilă a pucului, greutate crescută, rezistență mică la apă și umezeală.