Stimați clienți, Cu ocazia Sărbătorilor Pascale (3. - 6. 5. 2024), vă informăm că timpul de livrare se poate prelungi. Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru răbdarea dumneavoastră!

Cum alegi rucsacul

Dacă ai nevoie de un rucsac dar nu ști pe care să-l alegi, noi îți venim în ajutor cu câteva sfaturi utile, care te vor îndruma spre o alegere corectă.

 

Principalele criterii de care trebuie să ții cont sunt:

  • condițiile de utilizare
  • spațiul de depozitare necesar
  • numărul de buzunare (organizator, buzunar pentru laptop)
  • aspectul
  • prețul

Tipuri de rucsacuri

Există mai multe tipuri de rucsacuri, motiv pentru care trebuie să te informezi pentru alegerea celui adecvat pentru tine. În excursii scurte, este inutil să iei cu tine un rucsac cu volum mare. Acesta este mai degrabă potrivit pentru drumeții de mai multe zile, când trebuie să cari cu tine îmbrăcăminte, sac de dormit sau poate chiar un cort.

Rucsac turistic- adecvat pentru utilizare universală.

 

Rucsac de expediție - rucsac cu volum mare și mai multe compartimente de depozitare. Acesta este proiectat pentru drumeții lungi, în condiții dificile. Confortul la purtare este sporit de posibilitatea de ajustare în funcție de necesitate a curelelor și a bretelelor.

 

Rucsac pentru ciclism - are formă aerodinamică, iar unele modele pot avea integrat un rezervor pentru apă, care se poate folosi foarte ușor în timpul deplasării. Pentru și mai mult confort, acest tip de rucsac este dotat la spate cu sistem de ventilare. Pentru mai multă siguranță, dispun de elemente reflectorizante.

 

Rucsac pentru școală și studenți - mai mic, cu sprijin bun la spate. Majoritatea sunt dotate cu organizator sau compartiment pentru laptop.

 

Borsete, genți , genți pentru documente - genți mici pentru depozitarea documentelor sau a altor obiecte sau lucruri de dimensiuni mici.

Materiale

În general, sunt două materiale de bază folosite la fabricare

  • poliamidă - utilizată în părțile mai puțin solicitate ale rucsacului
  • poliester - utilizat în cele mai încărcate zone ale rucsacului.

 

În funcție de tehnologia aplicată de producător, putem întâlni diferite combinații ale acestor materiale, sau variantele exclusive: CORDURA și RIPSTOP.

  • CORDURA - este o țesătură foarte rezistentă din fibre de poliamidă întărită, produsă de compania DuPont, caracterizată prin gradul de robustețe ridicată, rezistența la uzură și la alte riscuri de deteriorare mecanică.
  • RIPSTOP – este un material dezvoltat pentru a crea cea mai dură și mai ușoară țesătură de nailon. La intervale regulate, fibrele groase sunt țesute transversal și longitudinal în material pentru a preveni deteriorarea mecanică.

Sisteme de susținere

Curele de sprijin - ar trebui să fie confortabile, preferabil cu formă anatomică. Nu au voie să deranjeze în zona gâtului sau să cadă de pe umeri. Este partea cea mai solicitată a rucsacului – aceste curele necesită rezistență la fixare.

 

Centură lombară - se fixează pe talie și reduce greutatea de pe umeri pentru confort sporit. Este detașabilă și trebuie să fie suficient de rigidă și bine căptușită. Fixarea pe talie se face cu ajutorul unei catarame, care trebuie să permită o deschidere confortabilă și rapidă.

 

Curele de echilibrare - permit optimizarea sistemului de susținere și asigură o stabilitate mai mare. Ajustarea în funcție de necesitate în timpul mersului permite mutarea greutății de pe umeri spre talie și invers. Acest tip de curele sunt atașate de întăritura din spate.

 

Curea la piept - previne căderea bretelelor de pe umăr și ar trebui să se poată regla și pe înălțime. Cureaua trebuie să fie elastică și cu cataramă, astfel încât să nu împiedice respirația.

 

Bucle de relaxare - în ele se pot pune mâinile pentru odihnire, face căratul mai confortabil.