Sfaturi

Roți pentru role

La roțile de role sunt importanți doi parametrii de bază: mărimea și duritatea. În acest moment majoritatea roților sunt din poliuretan, care se realizează prin turnare.

Mărimea

În general se referă la diametrul roților în milimetrii și se încadrează între 44 – 110 mm. Roțile mai mari sunt create pentru viteză mai mare, depășesc mai ușor denivelările, dar sunt și mai greu de manevrat (recomandate pentru cei de nivel intermediar). Roțile mai mici sunt mai lente, mai stabile și mai ușor de controlat (adecvate începătorilor și celor de agrement). Mulți producători plasează informații despre dimensiunea maximă a roților pe cadru, care pot fi utilizate în cadru.

 

Duritatea

Este exprimată în unități A, variază de la 74A (cea mai moale) la 100A (cea mai dură). Roțile mai dure sunt mai rapide, mai rezistente la uzură și amortizează șocurile mai puțin.

 

Pentru o tură fitness pe o suprafață de calitate, se folosesc roți relativ mari și dure (diametru peste 80 mm și duritate între 80A - 85A), majoritatea producătorilor oferă pentru o plimbare fitness standard roți de 90mm. Pentru o plimbare confortabilă, cu reducere ușoară a vibrațiilor, poți alege roți mai moi (duritate 75A - 78A).

 

Pentru patinajul agresiv, când se trece peste diferite obstacole, se recomandă roți de 44 până la 50 mm și duritate de 96 până la 100 A. Pentru deplasarea pe rampa-u, cele mai potrivite sunt roțile cu diametru între 55 - 62 mm și duritate de 88 până la 95A. Duritatea, exprimată în unități A, variază de la 74A (cea mai moale) la 100A (cea mai dură). În general, cu cât este mai mare valoarea, cu atât roata este mai dură. Această valoare o găsești întotdeauna pe roți.

  • roțile mai dure (82A și mai mult) sunt mai rapide, amortizează mai puțin șocurile, dar sunt mai rezistente la uzură. Adecvat pentru cei de nivel mai avansat și nivel profesional.
  • roțile mai moi (78A – 82A) sunt mai lente, mult mai confortabile dar se și uzează mai repede, mai ales pe suprafețele care nu sunt de calitate bună. Adecvate pentru începători și ușor avansați

Cum se schimbă roțile prin rotație

Pentru o rezistență mai bună în timp a roților, se recomandă schimbarea regulată a ordinii, astfel încât uzura să se facă egal.

 

 

Rotirea roților se face astfel:

  • roata 1 se va muta la poziția 3, iar cea 3 la poziția 1
  • roata 2 se va muta la poziția 4, iar cea 4 al poziția 2