Stimați clienți, Cu ocazia Sărbătorilor Pascale (3. - 6. 5. 2024), vă informăm că timpul de livrare se poate prelungi. Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru răbdarea dumneavoastră!

Cum alegi cortul

Alegerea cortului dintr-o gamă largă de modele nu este deloc ușoară. Important de știut este, că nu există un cort complet universal, care să fie adecvat pentru orice situație. Nu este foarte confortabil să ai în tabără de o săptămână un cort mic, dar nici un cort mare, mai greu, pentru drumețiile montane, situație în care cortul trebuie montat și demontat aproape zilnic.

 

Fiecare cort este destinat pentru anumite condiții, motiv pentru care înainte de achiziționare trebuie să știi concret în ce condiții vei folosi cortul.

Caracteristici importante

  • Calitate - Calitatea corturilor și a materialelor utilizate determină modul de utilizare, prețul și rezistența la condițiile în care se va folosi.
  • Greutate - Corturile care de obicei sunt transportate cu un autovehicul pot avea o greutate mai mare, cele care se transportă în rucsac, dimpotrivă, ar trebui să fie cât mai ușoare. Când compari corturile, este bine să ții cont de greutatea pe persoană. Corturile mai mari sunt mai grele, dar de multe ori greutatea pe persoană este mai bună decât la corturile mai mici. Un cort cu greutatea redusă, poate să nu fie mai rezistent decât un cort mai mare.
  • Numărul de persoane și mărimea cortului - Pentru a ști exact câte persoane intră în cort, calculează cel puțin 70 cm lățime pentru o persoană. Calculul total îl poți face în funcție de ce dimensiuni are podeaua. Nu uita să ții cont și de bagajele sau alte echipamente, pe care le vei avea cu tine în cort. Pentru bagaje sau echipamente cel mai indicat este să alegi un cort cu hol, care are mai multe intrări și se poate închide.
  • Construcție - Cortul autoportant se instalează rapid și ușor, fără utilizarea cuielor de fixare, asta datorită construcției cu tije care oferă stabilitate. Poate fi autoportant întregul cort (formă de cupolă etc.) sau doar partea principală a acestuia, în timp ce celelalte încăperi necesită utilizarea cuielor de fixare. Corturile care nu sunt autoportante (de exemplu tip tunel) au nevoie de cuie de fixare pentru montare. Atenție: Cortul autoportant construit fără cuie de fixare este stabil, dar nu fix, vântul îl poate muta!

Clasificare după construcție

  • Cu un singur strat - utilizată la cele mai ieftine corturi sau din contră la cele mai scumpe (datorită construcției simple și greutății reduse – de exemplu pentru expediție etc.)
  • Cu două straturi - cea mai populară construcție - cort exterior și dormitor în interior

 

Clasificare după formă

  • Cupolă - construcție autoportantă și simplă. instalarea cortului cu această formă este rapidă și simplă. Forma este susținută de cel puțin două tije, care sunt încrucișate la cel mai înalt punct. Cortul trebuie să fie fixat doar în pământ astfel încât să nu fie deplasat de vânt. Se poate transporta ușor, ceea ce îl face adecvat pentru drumeții.
  • Tunel - Oferă cea mai bună utilizare a spațiului interior. Având în vedere dimensiunea acestor modele, ele sunt ușoare și se fac foarte mici după adunare. Instalarea lor se face rapid și simplu. Construcția este formată din câteva tije în formă de arc. Cortul trebuie fixat și dezactivat fără aceste proces fixarea nu rezistă.
  • Tip geodezică – mai multe tije încrucișate în mai multe locuri asigură cea mai bună stabilitate în condiții extreme.
  • Combinat – cea mai populară combinație este cea cu construcția tip tunel. Sistemul combinat este adesea utilizat la corturile de familie. Potrivit pentru călătorii cu mașina.
  • Cabin - Utilizat la corturile de familie. Corturile au o structură din oțel, sunt confortabile, solide și grele. Potrivite pentru călătoriile cu mașina.

Frecvența de montare

Un aspect foare importand este cat de des folosești cortul. Corturile montate sau demontate zilnic trebuie să dispună de o construcție foarte simplă.

 

Construcția cortului poate fi de două feluri:

  • Cort interior independent – cort pentru nopți cu temperaturi foarte ridicate - este foarte bine când te poți folosi doar de partea interioară a cortului. Oferă protecție doar împotriva țânțarilor și un sentiment de intimitate, dar mai presus de toate, o aerisire excelentă. Partea exterioară a cortului rămâne în rezervă, în caz că vremea se înrăutățește.
  • Folie independentă și construcție mai rapidă - când cortul interior este prins de folie, atunci cortul se poate monta foarte rapid. Avantaje: Se poate desface în ploaie, fără ca în interior să se ude, folia se poate folosi și separat (la drumeții fiecare gram în plus contează). Dezavantaje: De obicei cortul interior nu se poate instala separat.

 

Numărul de intrări

Intrările multiple oferă confort, mai ales în interior pentru mai multe persoane și bagaje. Dacă holul de intrare este plin de lucruri, a doua intrare este binevenită. În timpul campingului de iarnă una dintre intrări are șanse mai mari să nu fie înzăpezită.

 

Ventilație

Numai corturile bine ventilate vor oferi un confort perfect, în toate condițiile meteorologice. Acestea reduc umiditatea, evită apariția condensului și reglează temperatura în interior. Ventilație cu ajutorul efectului de horn. În plus față de sistemele de ventilație, este bine ca cortul să fie ventilat mai mult printr-o intrare deschisă, în special în timpul verii (intrare dotată cu plasă anti-țânțari). Intrarea dotată cu protecție deasupra intrări permite ventilarea și pe vreme ploioasă.

Kit de reparație

Pentru reparații minore kitul de reparație este foarte util. Marii producători oferă împreună cu cortul și un kit de reparație.

 

Impregnare suplimentară

În timp, materialul cortului poate permite în anumite locuri pătrunderea apei în interior, motiv pentru care folosirea unei impregnări suplimentare poate fi foarte eficientă.

 

În prezent pe piață sunt disponibile mai multe tipuri de impregnare:

  • Spray care se aplică prin pulverizare pe exteriorul cortului
  • Peliculă care se aplică pe interior
  • impregnare care se aplică la spălarea cortului în mașina de spălat

 

Tratament ignifug

Este recomandat ca cortul să dispună de material cu tratament ignifug, care este aplicat la fabricarea materialului. Acest tratament oferă rezistență la contactul cu focul.

 

Înălțime corturi

  • Până la 110 cm - se poate sta culcat
  • De 110 cm – se poate ședea
  • De 130 cm – se poate sta în genunchi
  • Peste 180 cm - se poate sta în picioare

Materiale

În prezent corturile sunt produse cel mai adesea din material poliester sau nailon. Bumbacul îl găsim în mod excepțional la corturile de camping mari, destinate campingului de durată și taberelor permanente. Rezistența la apă a cortului este asigurată de pelicula de pe material, aplicată în mai multe straturi. Impermeabilitatea este dată de coloana de apă pentru care cortul este adaptat. În timp, coloana de apă scade.

Coloana de apă

Un parametru important la corturi este coloana de apă. Aceasta definește impermeabilitatea țesăturii cu peliculă, valoarea este indicată în numere. Pentru a ilustra acest lucru, ne putem imagina un tub vertical transparent la care în capătul inferior se întinde țesătura de testare. Dacă rezistența la pătrunderea apei poate fi etichetă cu o coloană de apă de 2000 mm, putem turna apă în cilindru până la 2 m, fără ca acesta să se scurgă.

 

Creșterea coloanei de apă a țesăturii se realizează prin injectarea treptată de straturi subțiri de material PU izolator. Cu cât mai multe straturi, cu atât este mai mare coloana de apă. Împreună cu cantitatea de straturi, crește și greutatea și costul unui asemenea material. În același timp, respirabilitatea naturală scade crescând riscul de condensare în interiorul cortului. Este important să se găsească raportul optim dintre coloana de apă a materialului și funcționalitate, la fiecare cort în parte.

 

Valoarea coloanei de apă a cortului depinde nu numai de țesătura folosită, ci și de tehnologia de fabricare, tipul de cusături sau manopera din zonele expuse la uzură. Acoperire PU oferă  rezistență la apă în condiții, dar treptat își pierde din calități în timp datorită intemperiilor și radiațiilor UV.

  • Coloanele cu apă mari nu reprezintă întotdeauna un avantaj. Cu cât este mai groasă pelicula, cu atât greutatea materialului este mai mare, iar respirabilitatea scade – corturile se aburesc.
  • Coloanele de apă nu oferă în totalitate protecție împotriva apei. Depinde și de construcția cortului, tipul de cusături, suprapuneri și designul ferestrelor.