Sfaturi

Cum alegi cortul

îți place să mergi cu cortul la festivaluri, pe munte sau pur și simplu cu copiii în curte? Cortul este ideal pentru mai multe activități. Pentru un confort cât mai ridicat, cortul trebuie să se adapteze la condițiile actuale și desigur, trebuie să corespundă cerințelor tale.

Din păcate un cort universal, adecvat pentru toate situațiile posibile, nu există. Fiecare model are un scop principal și în alte împrejurări posibil să nu fie 100% adaptabil. De aceea este foarte important să știi clar la ce te aștepți de la un cort.

  • Unde și în ce condiții vei folosi cortul?
  • Câte persoane și câte bagaje ar trebui să încapă în acesta?
  • Ce alt tip de echipament ai de gând să mai depozitezi în cort?
  • Ce importanță are rolul pe care îl joacă greutatea și dimensiunea cortului?
  • Vei transporta cortul cu mașina, sau în rucsac?
  • Preferi o formă concretă a cortului?
  • Care sunt cerințele tale din punct de vedere al confortului și al materialului?
  • Ce sumă de bani ești dispus să achiți pentru acesta?

 

În cazul în care caiți echipamente de camping, poți găsi articole despre alegerea sacilor de dormit, saltele, rucsacuri sau, de exemplu, lanterne frontale și arzătoare cu cartușe.

Astfel, înainte să alegi cortul trebuie să ții cont de câteva aspecte pe care le vom enumera mai jos:

  • Tip – Cauți cort pentru drumeții și excursii cu bicicleta? Atunci consultă modelele outdoor. Dacă transporți cortul cu mașina poți alege dintre corturile de agrement și de familie. Corturile și adăposturile pentru petreceri sunt un tip specific, care protejează de ploi sau alte capricii ale vremii.
  • Supratenta – Modelele de cort cu folie dublă elimină mult mai bine umezeala, asigurând astfel confortul optim. Modelele cu o singură folie sunt de regulă mai ieftine. Tot dintr-o singură folie se produc corturile de expediție.
  • Forma – Cea mai eficientă utilizare a spațiului interior este oferită de corturile în formă tunel. Dar un astfel tip de cort trebuie să fie, întotdeauna bine întins și bine ancorat. Prin urmare, montarea necesită timp. Dacă pentru tine este importantă stabilitatea și rezistența la vânt, alege un cort cu formă geodezică.
  • Dimensiunea și capacitatea – Trebuie să adaptezi parametrii în funcție de numărul de persoane și bagaje. În ceea ce privește lățimea, trebuie să ții cont de faptul că o persoană are nevoie în jur de 55–60 cm. Pentru a obține înălțimea adecvată, adaugă 25 cm la înălțimea celui mai înalt utilizator. Corturile mari trebuie să dispună de mai multe intrări.
  • Greutatea – De regulă greutatea unui cort pentru 2-3 persoane este în jur de 3-5 kg. Modelele foarte ușoare pentru o singură persoană au greutatea mai mică, sub 1 kg. Corturile mari de familie, care se transportă în mașină au o greutate aproximativă de 15 kg.
  • Materiale – Cortul exterior și podeaua, de regulă sunt realizate din poliester sau poliamidă. Cortul interior ar trebui să fie din materiale respirabile, cu o greutate redusă. Bețele dural garantează stabilitatea.
  • Coloana de apă – Corturile cu coloana de apă ridicată sunt mult mai rezistente la apă, dar sunt mai puțin respirabile. În condiții normale, fac față eficient valorile în jur de 5 000 mm la podea și 1 500 - 2 000 mm folia de cort.
  • Alți parametri – O atenție deosebită trebuie să acorzi modului de prelucrare a cusăturilor, numărului de buzunare din interior și orificiilor de ventilare.

Tipuri de corturi

Dacă deja te-ai uitat în gama de corturi, probabil ai văzut că există diferite tipuri de modele.  Modul de împărțire a acestora ține cont de tipul de utilizare.

 

Corturi outdoor

Corturile outdoor, cunoscute și ca modele de turism sunt varianta cea mai răspândită. Acestea au câștigat popularitate datorită versatilității lor relative. Sunt ideale pentru drumeții, ciclism, camping și chiar și acasă în curte. De regulă au construcție din două straturi și formă de cupolă sau tunel. Corturile de turism sunt concepute pentru trei sezoane - se folosesc din primăvară până în toamnă.

La corturile outdoor se ține cont de faptul că acestea se transportă în spate, de aceea se pune accentul pe greutatea redusă. Aceste modele sunt mai mici, de regulă, pentru 1-4 persoane. Foarte importantă este rezistența acestora, pe care o asigură bețele dural. Se montează rapid și ușor. Spațiul interior nu este foarte mare.

 

Corturi de agrement și de familie

Ești în căutarea unui cort mare și confortabil? Corturile de agrement și de familie reprezintă alegerea ideală. Sunt modele în care se poate sta în picioare. Dar aceste avantaje se reflectă în greutatea și dimensiunile cortului. În cele mai multe cazuri, însă, acest lucru nu contează, deoarece cortul se transportă cu mașina. Proprietarii le montează doar de câteva ori pe an, pentru perioade mai lungi de timp și în condiții mai puțin solicitante - de exemplu, în campinguri, pe pajiști sau în curte.

 

Corturile de agrement se fabrică în versiuni mici și mari. În modelele cele mai mari încap până la 9 persoane. Acestea au spațiu interior foarte mare și mult loc de depozitare. În comparație cu modelul anterior, montarea acestora durează ceva mai mult timp. Acest tip de cort dispune de holuri și dormitoare separate. Forma cea mai des întâlnită a acestora este cupolă sau tunel.

Corturi de expediție

Acestea sunt cele mai rezistente corturi de pe piață. Reprezintă un articol indispensabil din echipamentul pentru traversări montane și expediții exigente. Aceste modele fac față la condiții meteorologice nefavorabile, inclusiv ploaie, zăpadă și vânt puternic. Simplitatea construcției și rezistența joacă un rol foarte important în condiții meteorologice nefavorabile. Încrucișarea multiplă a bețelor de calitate asigură o construcție rezistentă.

 

De regulă, corturile de expediție sunt echipate cu accesorii speciale, de exemplu, gulere de zăpadă sau manșoane de ventilare. Producătorii încearcă să reducă la minimum greutatea, aspect ce se reflectă în nivelul de confort. Oferă spațiu pentru depozitarea rucsacului sau a altor echipamente. Prețul unui cort de expediție, de regulă este mult mai mare.

Corturi pentru petreceri și adăposturi

Acestea sunt o categorie specifică de corturi. Atât corturile de petreceri, cât și adăposturile sunt concepute pentru a proteja de soare, vânt și ploaie. Utilizarea corturilor de petreceri este evidentă - aceste modele sunt adecvate pentru petreceri în aer liber. Adăposturile au devenit un accesoriu foarte căutat pentru plajă. Protejează de razele solare și oferă un loc, parțial intim. Corturile de petreceri și adăposturile nu sunt adecvate pentru camping, deci nu se poate dormi în ele.

Alte tipuri de corturi

Tipurile de corturi pe care le-am enumerat nu sunt toate tipurile de corturi care există. Mai sunt și alte tipuri.

  • Corturi ultralight – Sunt modele realizate din materiale foarte ușoare, prin urmare au greutatea foarte redusă. Pe lângă greutate, producătorii, pun un accent deosebit pe dimensiunea acestora după pliere. Aceste modele sunt ideale pentru drumeții și excursii cu bicicleta. Se limitează la confort și rezistență scăzute.
  • Corturi auto pliabile – Cunoscute și sub denumirea de corturi pop-up. Avantajul principal al acestora este montarea foarte rapidă. Construcția pliată se aruncă în aer, iar prin cădere pe pământ acesta își ia automat forma dorită. Aceste modele nu sunt rezistente și oferă un confort mult mai redus. De regulă se folosesc pe plajă, la festivaluri sau în curte.
  • Bivuac– Bivuacul are construcție identică cu cea a cortului, dar dispune de podea detașabilă.  De regulă este format numai din folia exterioară. Are spațiu suficient și uneori dispune și de plasă de insecte. Acest tip de cort este modelul preferat, de exemplu pentru pescari.

Supratenta

Supratenta este partea superioară a cortului. Întrebarea cheie este dacă cortul are o folie, sau două. Corturile cu o singură folie au greutatea redusă, se pot depozita și se montează rapid. Dezavantajele acestora sunt acumularea excesivă de umiditate și rezistența redusă la influențele mediului exterior. Aceste probleme se pot rezolva parțial cu materiale de calitate, dar acestea sunt mai scumpe. O singură folie se află de regulă, la corturile ieftine sau la cele de expediție.

 

Corturile cu folie dublă se compun din așa-zisa supratentă (stratul superior) și dormitor. Straturile nu sunt unite și nu ar trebui să se atingă una de cealaltă. Între aceste straturi trebuie să circule aerul pentru a elimina umezeala, de aceea este unul dintre cele mai preferate tipuri de cort.

 

Formă

Forma cortului influențează suprafața spațiului interior, confortul, complexitatea montajului și rezistența la intemperii. Întâlnim următoarele forme de corturi.

 

Cupolă

Forma cupolă este asigurată de două bețe, încrucișate în mijloc, adică în punctul cel mai înalt al cortului. Eventual alte bețe susțin vestibulul sau holul. Montarea cortului în formă de cupolă este ușoară și rapidă. Construcția se poate muta ușor. Odată montat, cortul trebuie ancorat în pământ. Rezistența împotriva vântului poate fi îmbunătățită printr-un număr mai mare de bețe. Forma cupolă este apreciată datorită stabilității și a spațiului mare.

 

Tunel

Această formă de cort este susținută de trei bețe.  Spre deosebire de forma cupolă, aceasta nu este auto portantă și este necesar să fie ancorată și bine întinsă. Forma tunel prezintă cea mai eficientă utilizare a spațiului interior. Corturile sunt pliabile și au greutatea redusă. Montarea acestora nu este complicată, dar poate avea nevoie de mai mult timp. Forma tunel ar trebui să facă față vântului, dar lateralul acesteia este mai puțin capabilă să reziste rafalelor de vânt.

 

Forma geodezică

Aceasta este construcție specifică, asemănătoare cupolei dar de regulă este mai robustă. Forma este susținută de mai multe bețe, care se încrucișează în mai multe puncte. Prin urmare cortul este mult mai stabil și mult mai rezistent față de condițiile din exterior. Aceste avantaje sunt compensate de greutatea și dimensiunile mai mari.

Forme mai puțin cunoscute

Forma cupolă, tunel și cea geodezică sunt formele care domină în prezent. Dar uneori întâlnim și alte forme.

  • În formă de A – Cort obișnuit care se aseamănă cu acoperișul sau cu litera A. Cândva de mult formă caracteristică, dar în prezent nu se mai produc. Aceste modele au fost abandonate în principal din cauza spațiului limitat în interior.
  • Formă combinată – Combinația a două forme, de regulă cupolă și tunel. Aceasta construcție este des folosită la corturile de familie.

Dimensiunea și capacitatea

Dimensiunea și capacitatea cortului trebuie să corespundă necesităților utilizatorului - trebuie să fie adecvate numărului de persoane și a bagajelor. Pe piață se găsesc corturi pentru o singură persoană, dar și modele pentru 6 până la 8 persoane. În ceea ce privește lățimea cortului, trebuie să ținem cont de faptul că o persoană are nevoie de 55-60 cm. Intervalul corespunde lățimii standard a izoprenilor și a saltelelor gonflabile. Lungimea cortului trebuie să depășească, cel puțin, cu 25 cm statura celui mai înalt utilizator.

 

Înălțimea cortului este importantă numai în cazul în care dorești să stai în picioare în cort.  Construcția cu înălțimea de 130 cm este suficientă pentru a fi în genunchi în cort.

 

Totodată, când alegi acordă atenție vestibulului și absidei. Termenul absidă se folosește pentru spațiul, care își face apariția atunci când supratenta cortului este mai mare decât podeaua.  În timp ce absida este ancorată cu un singur cui, vestibulul are bețe proprii de susținere și asigură spațiu mult mai mare de depozitare.

Numărul de camere și intrări

În cazul corturilor mari  nu este nimic deosebit numărul mare de dormitoare și intrări. Mai multe încăperi oferă intimitate și mult mai bine se pot separa bagajele de zona de dormit. Cu cât numărul de intrări este mai mare cu atât mai bine este cortul ventilat. Pe lângă ventilare, acest lucru oferă mai multe posibilități de ieșire din cort, prin urmare nu trebuie să-i trezești și pe ceilalți dacă vrei să ieși noaptea din cort.

 

Greutatea

Greutatea depinde de dimensiunea și capacitatea cortului. Dacă cortul se transportă în mașină, greutatea nu joacă un rol important.  Dar dacă cortul este cărat în rucsac, greutatea este un aspect foarte important. Majoritatea corturilor pentru două sau trei persoane au greutatea în jur de 3 până la 5 kg. Modelele cu greutatea redusă pentru două persoane au în jur de 2 kg. Corturile ultralight pentru o singură persoană au greutatea chiar și mai mică de 1 kg, iar greutatea de peste 15 kg o au majoritatea corturilor mari de familie.

 

Materiale folosite

Această parte a corturilor a fost supusă unei dezvoltări remarcabile. În prezent materialele sintetice joacă un rol foarte important.

Cortul exterior

Cel mai des este realizat din poliester sau poliamidă. Poliesterul se remarcă prin longevitate, greutate redusă și rezistență la razele UV și la schimbările de temperatură. Poliamida are proprietăți mecanice mult mai bune, este rezistentă la abraziune dar longevitatea acesteia este redusă. Protecția împotriva intemperiilor este îmbunătățită cu un strat de poliuretan sau cu finisaj pe bază de silicon.

 

Bumbacul care a fost mult folosit în trecut, acum nu se poate compara cu materialele sintetice din punct de vedere al rezistenței la apă, iar acesta are greutatea foarte ridicată. Dar pe timp fierbinte de vară, acesta prezintă o variantă mult mai aerisită. Polycotton-ul este un amestec de bumbac și poliester care este rar folosit.

Cortul interior

Cortul interior trebuie să ofere o respirabilitate excelentă. Prin urmare la realizarea acestuia se folosesc materiale de plasă, cu greutatea redusă sau materiale subțiri, precum nailonul. Pentru mai multă lumină și confort, cortul interior este adesea realizat în culoare galbenă sau portocalie.

 

Podea

Pentru podea se folosește poliester sau poliamidă, la fel ca la cortul exterior, dar aici cerințele de impermeabilitate sunt mult mai mari. Mai sunt disponibile și podelele din PVC, dar acestea au tendința de a se rupe sau fisura repede. Corturile cele mai ieftine au podeaua din polietilenă. Din punct de vedere al impermeabilității și a longevității, acest material a rămas cu mult în urmă.

 

Bețe

Pentru utilizarea obișnuită a cortului sunt cel mai des folosite bețele din dural, destul de rezistente. Corturile mai ieftine, de regulă au bețe din laminat. Acestea au tendința de a se deteriora foarte repede și au greutatea ridicată. Învelișul cu folie de poliester, asigură bețelor din laminat, rezistența mult mai ridicată. Acest tip de material este cunoscut sub denumirea de durawrap sau wrapflex. La corturile de familie, unde greutatea nu este importantă se pot folosi bețe de oțel.

 

Cele mai bune proprietăți le au scandiul și carbonul. Acest tip de material este întâlnit numai la modelele cele mai scumpe. Stabilitatea cortului este influențată de numărul de tije și de numărul de încrucișări a acestora.

Coloana de apă

Coloana de apă indică rezistența cortului la apă. Această măsură este exprimată în milimetri. Cu cât valoarea este mai mare, cu atât materialul este mai rezistent la apă. Odată cu creșterea valorii coloanei de apă, se mărește și greutatea materialului și desigur, prețul cortului. Iar respirabilitatea materialului este redusă. De aceea nu alege cortul cu cea mai mare valoare a coloanei de apă, ci modelul a cărui rezistență la apă corespunde necesităților tale. Podeaua are valoarea coloanei de apă mai ridicată, în comparație cu cea a supratentei. Pentru orientație, poți folosi tabelul de mai jos.

 

Condiții

Coloană de apă podea

Coloană de apă supratentă

Condiții moderate, turism obișnuit

în jur de 5 000 mm

1 500 – 2 000 mm

Pe vreme de ploaie

5 000 – 8 000 mm

2 000 – 3 000 mm

Condiții exigente și extreme

8 000 – 10 000 mm

6 000 – 10 000 mm

Alți parametrii

La alegerea cortului, pot fi decisivi factori minori. Ce alți parametri ar trebui luați în calcul?

  • Accesorii – Un accesoriu de calitate este de exemplu, plasa de insecte, care protejează de țânțari. Practicitatea cortului este sporită de buzunarele mici pe interior, în care se pot depozita portofelul sau telefonul.
  • Orificiile de ventilare – Îmbunătățesc circulația aerului. Acestea nu ar trebui să lipsească, mai ales la corturile cu o singură intrare.
  • Cusăturile – Prin acestea este posibilă pătrunderea apei. Rezistența cusăturilor la apă este sporită prin lipirea sau etanșeitatea acestora. Sunt și corturi fără cusături.
  • Culoarea– Aici nu este vorba numai de propria preferință. Culorile închise atrag lumina soarelui, iar interiorul acestora se încălzește rapid. Dar pe de altă parte, acestea micșorează optic spațiul. În cazul culorilor deschise, este exact invers.

Întreținere și îngrijire

Întreținerea adecvată a cortului asigură funcționalitatea și longevitatea acestuia. Trebuie respectate doar câteva reguli simple.

  • După fiecare utilizare este necesar să fie uscat bine și curățat de murdării.
  • A nu se spăla în mașina de spălat sau a nu se usca în uscător electric. Murdăriile se curăță cu ajutorul lavetei cu apă caldă.
  • Orice ruptură sau fisură se repară cu ajutorul kitului de reparații, astfel se evită un defect mult mai mare.
  • Din când în când este necesară lubrifierea bețelor și fermoarele cu spray de silicon.
  • Cortul se depozitează în loc uscat, întunecos și răcoros.