Cu Sportisimo Club veți achiziționa elevi îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii la prețuri avantajoase >> Cumpăr avantajos <<

Sfaturi

Cum se aleg espadrilele de alpinism

Alegerea corectă a espadrilelor de alpinism este cu siguranță unul dintre cele mai importante aspecte atunci când alegi un nou echipament de alpinism. Nici măcar un ham, o coardă sau chiar o buclă echipată nu îți va afecta performanța de escaladă la fel de mult ca espadrilele de alpinism. Alegerea încălțămintei potrivite nu este însă ușoară, așa că vom fi bucuroși să te ajutăm în alegerea ta.

 

Dacă ești începător, ia-ți espadrile de alpinism mai tari. Mușchii picioarelor nu au suficientă forță, așa că vor avea nevoie de sprijin. Ai grijă să nu cumperi pantofi de alpinism prea mici sau prea mari. Prima opțiune o să te facă să simți inconfort la escaladă, în timp ce espadrilele mari de alpinism nu vor fi la fel de eficiente. Alege-le pe cele care se vor potrivi bine la picior și vor fi atât de confortabile încât să poți rezista în ele câteva minute.

În ce constă espadrilele de alpinism

  • Calapodul - într-un fel, putem spune că espadrilele de alpinism reprezintă un fel de pantof spaniol (instrument de tortură). Calapodul și forma acesteia determină cât de asimetrică și curbată este. Rezultatul este modul în care va transfera forța de la întregul picior către vârf, acolo unde este cel mai necesar. Espadrilele foarte curbate și asimetrice sunt cele mai eficiente în ceea ce privește transferul de forță, dar sunt și cele mai puțin confortabile. Acestea sunt concepute în primul rând pentru alpiniștii de performanță. Cele mai drepte și mai puțin curbate vor fi ideale pentru începători.
  • Aderența - teoretic, al doilea cel mai important lucru de pe un pantof este talpa, mai exact gradul de aderență. Se compune dintr-un amestec de durități și aderențe diferite, care te ajută să rămâi pe stâncă, pe trepte mici și înclinate și să nu aluneci. Cea mai moale și mai subțire este cea mai aderentă, dar se uzează mai repede. Cea mai  tare și mai groasă nu are o aderență la fel de bună, dar, în schimb, rezistă mai mult.
  • Partea superioară - partea superioară a espadrilelor este de obicei confecționată din piele sau piele sintetică (microfibră), sau din alte materiale țesute. (Pielea este un material natural, respirabil, dar nu-și păstrează forma la fel de bine și se întinde în timp.) Espadrilele confecționate din materiale sintetice se întind și ele puțin, dar își păstrează forma mult mai bine atunci când sunt uscate. Totuși, acestea sunt mai puțin respirabile.
  • Talpa intermediară - pur și simplu - o întăritură care se află între partea superioară și talpă. Acesta determină cât de dură este espadrila. Espadrilele de escaladă moi sunt potrivite pentru escaladarea pe terenuri accidentate și pe terenuri cu materiale mai moi (de exemplu, gresie). Espadrilele de escaladă foarte curbate și moi sunt folosite pentru trasee cu o înălțime semnificativă în care trebuie să lucrezi cu vârful sau pentru escaladarea modernă de tip boulderinh. Espadrilele mai tari sunt potrivite pentru a sta în picioare pe trepte mici și pentru a urca pe suprafețe mai dure (de exemplu, granit sau calcar).
  • Fixarea - metoda de fixare poate fi, de asemenea, considerată un lucru esențial. Practic, există trei tipuri. Șireturi clasice - șiretul este plictisitor, dar oferă posibilitatea de a fixa espadrilele cât mai precis posibil. Velcro - sistemul de prindere este mai confortabil și mai rapid și, deși nu este la fel de perfect, oferă totuși o fixare foarte bună a încălțămintei pe picior. Slip-on - sistemul se fixează cel mai defectuos în practică, pe de altă parte este extrem de confortabil și oferă alpinistului o bună sensibilitate. Prin urmare, espadrilele de escaladă trebuie să se adapteze mai mult decât bine la piciorul tău.

Cum se procedează

  • Croiala - începătorii sunt sfătuiți să aleagă pantofi de alpinism cu o croială mai dreaptă. Calapodul nu trebuie să fie curbat, asimetric și drept. Dacă ești un alpinist mai avansat, alege espadrile mai asimetrice și mai curbate. Dacă alegi în funcție de activitate/style, alege espadrile mai dure pentru escalada pe trasee verticale tehnice, pe traseele pe lespezi sau ușor înclinate și pe materiale solide. Pentru escaladarea cornișelor mari sau pe nisip, alegeți espadrile mai moi. Pentru bouldering, cel mai important lucru este " stabilitatea ", mai ales la nivelul călcâiului, pe care îl vei folosi foarte mult pe traseu. Foarte des, espadrilele de bouldering sunt mai cauciucate la vârf. Pentru escalada în munți sau pe trasee mai lungi, alege espadrile de alpinism mai confortabile, în care vei rezista mai mult timp.
  • Mărimea - probabil cel mai greu capitol. Știi deja că espadrilele de alpinism trebuie să fie strâmte pentru a putea sta în picioare pe treptele mici. Cu cât mai strâmte, bineînțeles, cu atât mai dureroase. Îți recomandăm să începi cu mărimea pe care o porți în mod normal - majoritatea producătorilor au o gamă de mărimi deja ușor ajustate. Ulterior, poți încerca dimensiuni mai mici. Presiunea pe picior trebuie să fie uniformă în încălțăminte. Nu trebuie să fie mai mare în anumite locuri decât în alte zone. În mod ideal, probează espadrilele de alpinism desculț. În mod ideal, încearcă de două ori, după prima încălțare și descălțare, următoarea probă este mai naturală și mai confortabilă (ideal ar fi să le probezi după-amiaza, când picioarele sunt obosite/umflate).
  • Probatul - asigură-te că probezi câteva perechi diferite. Va dura ceva timp, dar răsplata merită.

Sfaturi utile

  • Espadrile de escaladă la copii: cu siguranță nu cumpăra espadrile de escaladă mici pentru un alpinist mic, pentru că va suferi și, în plus, vor deforma dezvoltarea picioarelor. Cu siguranță nu vrem să le facem rău copiilor așa că alege întotdeauna cu gândul la confort. O șosetă poate umple spațiul.
  • Espadrile de escaladă pentru femei: poate că nu este necesar, dar vom menționa că există espadrile de escaladă specifice pentru femei care se raportează la anatomia diferită a piciorului. De asemenea, tind să fie mai moi, având în vedere faptul că femeile care practică alpinismul au tendința de a fi mai ușoare în greutate.
  • Îngrijirea espadrilelor de escaladă: uneori și espadrilele au nevoie de îngrijire - după fiecare ascensiune. Recomandăm lăsarea espadrilelor la uscat și curățarea lor. Nu le pune niciodată în mașina de spălat și nu le usca direct lângă calorifer.