Cum alegi protecțiile pentru mers pe role
Vrei mai multă siguranță când mergi cu rolele? În cazul de față este necesar să îți achiziționezi protecții, care diminuează efectele unei căderi.
În timpul deplasării pe role riscul de cădere este mare, mai mare decât la mersul pe bicicletă. Cu siguranță știi, că pe roțile înguste ale rolelor îți poți pierde echilibrul foarte repede, iar căderea este foarte neplăcută și dureroasă. Cel mai des te poți alege cu leziuni neplăcute la nivelul palmelor, genunchilor și coatelor. Este necesară și protecția capului în cazul unui accident mai grav, iar pentru acest lucru trebuie să alegi casca adecvată.
Ai nevoie de echipament de protecție pentru turele cu rolele, care să îți asigure și confortul? Cu plăcere îți oferim sfaturile necesare pentru alegerea corectă a acestora.
Recomandăm achiziționarea unui echipament complet de protecție, mai ales copiilor care de abia încep să meargă pe role, și de aceea, încă nu au o coordonare perfectă. Căzăturile în mod repetat și durerea pe care acestea o provoacă, pot induce o stare de frică iar copilul va refuza utilizarea rolelor.
Înainte să alegi echipamentul de protecție, te sfătuim să ții cont de câteva aspecte pe care le vom prezenta mai jos.
- Casca - recomandăm purtarea căștii de fiecare dată când mergi cu rolele. Pentru parcurgerea unei distanțe mai mari alege o cască cu orificii de ventilare, pentru mersul agresiv cu rolele sau pentru rampă alege cască complet acoperită, mult mai rezistentă. Dacă ai tendința să transpiri abundent, alege cască cu inserția detașabilă, ce poate fi ușor spălată. Mărimea căștii se alege în funcție de circumferința capului, iar în magazin trebuie probată cu multă atenție.
- Protecții la încheietură - Majoritatea accidentelor cu rolele, provoacă răni în palme. Protecția de palmă dispune de material plastic în zona acesteia, astfel încât împiedică rănirea în caz de impact. Dacă, totodată, plasticul se află și pe exteriorul palmei, protecția stabilizează încheietura, iar în cazul unui impact minimizează rănirea acesteia.
- Protecții pentru genunchi și coate – în timpul mersului pe role, genunchii și coatele se îndoaie în mod automat, astfel încât este foarte important ca protecțiile să permită acest lucru. Protecțiile protejează genunchii și coatele în cazul unui impact, chiar și pe o suprafață plană. Inserția de spumă amortizează în caz de cădere. Cu cât aceasta este mai groasă, cu atât mai eficientă este amortizarea, dar cu atât mai mică este raza de mișcare a articulației.
- Mărimea protecțiilor - se alege în funcție mărimea purtată la îmbrăcăminte. Protecțiile pentru copii, de regulă, sunt marcate pentru grupa de vârstă potrivită. Dar dacă nu sunt marcate, pentru copiii până la 7 ani poți alege protecții de mărime XXS, de la 7 la 10 ani mărimea XS, iar pentru copiii mai mari mărimea S.
Casca
Chiar dacă intenționezi să pleci cu rolele numai pentru o durată scurtă de timp, nu îți recomandăm să ieși fără casca de protecție. Chiar și o cădere cu aspect nevinovat, fără cască poate avea consecințe foarte neplăcute. În ziua de astăzi poți alege o cască confortabilă și foarte ușoară
Tipuri de căști
Dacă alegi o cască pentru ture de lungă durată, pune accent pe ventilare, care beneficiază de orificii acoperite cu plasă împotriva insectelor și a altor obiecte mici. Nu vei transpira exagerat la nivelul capului, iar casca va fi chiar lejeră.
Dacă vrei să mergi pe rampă cu rolele, unde pericolul de cădere este mult mai mare, sau dacă stilul tău de a merge cu rolele este agresiv, atunci alege o cască fără niciun fel de orificiu. Casca rezistentă și complet acoperită, te protejează mult mai bine și face față unui impact puternic.
Construcție
În ziua de astăzi, construcția căștii este, de regulă, dublă și marcată In-Mold. Stratul exterior este rezistent la impact, iar cel interior are capacitatea de a amortiza forța impactului. Dacă cauți cască pentru stilul agresiv, îți recomandăm să cauți un model cu construcție Hard-shell. Aceasta are stratul exterior mult mai rezistent, și face față chiar și la un impact foarte puternic, prin căderea de la înălțime.
Inserția
Datorită inserției, casca este lejeră și moale în interior. Aceasta poate fi detașabilă nu. Cea detașabilă se spală ușor. Dacă alegi casca cu inserție fixă, ar fi bine să porți sub aceasta o bandă sau eșarfă care absoarbe transpirația.
Mărimea
Ca să își poată îndeplini scopul, casca, trebuie să se așeze pe cap în mod corespunzător. Mărimea corectă se alege în funcție de circumferința capului. Aceasta se măsoară cu un metru de croitorie. Măsori cu metrul de la jumătatea frunții, peste tâmple și după urechi. Valoarea măsurii ar trebui să se situeze în mijlocul intervalului de mărime specificat de producător.
Când o probezi în magazin, încearcă să te miști pentru a te asigura că după fixarea căștii aceasta nu strânge își menține bine poziția.
Protecții la încheietură
În cazul unei căderi cauzate, de un dâmb mic sau o creangă aflată în drum, de regulă, se încearcă amortizarea cu palmele. În palme apar răni, care ne amintește de acest moment pe o lungă durată de timp. Pentru a proteja palma și încheietura, poți alege din două tipuri de protecții.
Importantă este partea din plastic a acestora:
- Întotdeauna este situată în zona palmei, ceea ce împiedică rănirea acesteia.
- Dacă plasticul se află totodată și în palmă, și pe exteriorul acesteia, o să-ți transpire mâna mai mult, dar pe de altă parte protejează foarte bine și încheietura mâinii.
Protecția pentru încheietura mâinii se poate cumpăra în set alături de protecția pentru coate și genunchi, sau separat.
Protecții pentru coate și genunchi
Nu doar palmele pot suferi leziuni ci și alte părți ale corpului, precum coatele și genunchii. Articulațiile noastre sunt foarte sensibile, iar în cazul unui accident nefericit, vătămarea acestora poate fi și pe o durată lungă de timp.
Protecțiile acoperă genunchii și coatele cu o structură din plastic, care în cazul unui accident se află între cot și solul dur. Acestea protejează și în caz de impact pe teren neuniform, care poate răni grav articulațiile. Partea din plastic trebuie să fie modelată anatomic, astfel încât genunchii și coatele să se poată îndoi automat în timpul deplasării pe role.
Partea protecției care se află în contact cu cotul sau genunchiul oferă confort chiar și pe distanțe lungi, și are umplutură groasă din spumă. Partea protecției aflată în contact cu corpul nu trebuie să fie tare și neplăcută la atingere. Grosimea umpluturii este diferită în funcție de utilizator:
- Stratul subțire de spumă îți permite o libertate de mișcare mai mare, dar amortizează mai puțin un impact puternic.
- În schimb, stratul foarte gros de spumă amortizează excelent impactul, dar libertatea de mișcare este mai mică.
Verifică dacă partea moale a protecției este din material respirabil. De multe ori, aceasta este acoperită cu plasă, prin care spuma poate ”respira” și se poate rapid usca.
Mărimea protecțiilor
Mărimea se alege foarte ușor. Te orientezi după mărimea pe care o porți la îmbrăcăminte. Protecțiile se fixează pe corp cu benzi velcro, cu ajutorul cărora se menține bine poziția fixată. Ideal ar fi să le probezi în magazin.
Mărimea protecțiilor pentru copii
În cazul protecțiilor pentru copii, majoritatea au o etichetă care indică pentru ce vârstă sunt adecvate. Dar dacă această etichetă nu există, te poți orienta după tabelul de mai jos.
Vârsta copilului |
Mărimea protecțiilor |
3 - 7 ani |
XXS |
7 - 10 ani |
XS |
de la 10 ani |
S |
Reamintim că tabelul este doar pentru orientare, la fiecare producător mărimile pot fi diferite.