Sfaturi

Rulmenți pentru role

Rulmenții sunt cele mai importante componente ale rolelor. Au un impact semnificativ asupra calității și vitezei la mersul pe role. În acest moment, pe piață sunt disponibile două mărimi. Mărimea standard se găsește sub denumirea 60B.

 

Calitatea rulmenților, precizia de fabricație și toleranța sunt în conformitate cu normele ABEC. Aceste norme nu indică calitatea materialelor folosite la fabricarea rulmenților, și „ netezimea” suprafeței. Cel mai frecvent utilizat material pentru producția rulmenților este cromul.

Ce indică norma ABEC

  • posibila abatere de la dimensiunile exacte ale rulmenților, cu cât numărul este mai mare, cu atât precizia de producție este mai bună și toleranța este mai mică (durabilitate mai lungă)
  • indicare numai în numere impare (3, 5, 7, 9)
  • rulmenții ABEC 3 sunt utilizați la rolele mai ieftine, pentru copii și juniori. Cel mai des utilizați sunt ABEC 5 și 7, iar pentru rolele sport de viteză ABEC 9.

Rulmenți ILQ și SG

La unele mărci rulmenții se pot găsi și sub denumirea ILQ (K2) sau SG (Rollerblade).

  • ILQ – folsiți de K2 - sunt o serie nouă de calitate superioară. Nivelul de prelucrare este atât de ridicat, încât acești rulmenți nu se mai pot compara cu cei din seria ABEC. Utilizează bile de oțel extrem de rezistente în interiorul rulmenților și un gel, care practic nu necesită nici o întreținere.
  • SG - (speed grease) – folosiți de Rollerblade - denumirea acestor rulmenți a luat naștere pentru a convinge clienții să utilizeze piese de calitate pentru care producătorul garantează durabilitate lungă și astfel să se diferențieze de rulmenții ABEC.