Sfaturi

Cum alegi o protecție pentru schi și snowboard

Deși uneori nu ne dăm seama de acest lucru, schiatul sau snowboardingul sunt sporturi foarte riscante. Căderile pe pârtii pot fi periculoase și fatale. Printre cele mai grave leziuni se numără, fără îndoială, leziunile coloanei vertebrale. Totuși, poți minimiza complet o amenințare similară prin utilizarea unei protecții pentru coloană.

Sumar

În timp ce majoritatea schiorilor și snowboarderilor consideră deja că utilizarea unei căști de protecție este evidentă, protecțiile pentru coloană nu sunt la fel de comune. Totuși, o protecție pentru coloana vertebrală îți poate salva viața în cazul unei căzături urâte sau poate preveni consecințele grave ale unui accident, cum ar fi paralizia.

 

Protecția pentru coloana vertebrală poate împiedica zdrobirea sau deformarea vertebrelor, asigurând astfel protecția împotriva vânătăilor, abraziunilor și, în unele situații, a fracturilor costale. Designul dispozitivului de protecție este capabil să distribuie forța impactului pe o suprafață mai mare, atenuând astfel efectul acestuia. Toate aceste beneficii vor fi utile chiar dacă te deplasezi încet și în siguranță. De fapt, poți intra într-o coliziune urâtă din cauza altor participanți.

La ce să te uiți când alegi o protecție pentru coloana vertebrală

  • Tipul de protecție - Se pot alege dintre protecții cu curele și o centură de talie sau protecții pentru coloana vertebrală cu o vestă. Cel de-al doilea tip se potrivește mai bine corpului, îndeplinind în același timp și rolul de strat termic. Totuși, chiar și primul tip oferă o protecție suficientă dacă alegi mărimea și ajustarea potrivită.
  • Materialul protecției – Modelele cu înveliș din plastic sunt mai grele, mai puțin confortabile, dar reprezintă o opțiune mai bună în cazul căderii pe margini ascuțite. Protecțiile mai moderne, cu spumă specială, vor fi pe placul celor care au o greutate redusă și asigură un confort ridicat. În ceea ce privește protecția, ambele materiale sunt comparabile astăzi.
  • Sex – Forma protecțiilor ține cont de diferențele anatomice dintre bărbați și femei. Protecțiile pentru coloana vertebrală destinate femeilor tind să fie mai late la talie și mai înguste la nivelul umerilor. Totuși, se produc în mod obișnuit și modele unisex. Protecțiile pentru coloana vertebrală pentru copii sunt adaptate la proporțiile micilor schiori și sunt adesea disponibile în culori sau motive strălucitoare.
  • Mărime – Protecțiile pentru coloana vertebrală sunt marcate ca articole de îmbrăcăminte, de obicei pe o scară de la XS la XXL. Pentru protecțiile pentru coloană vertebrală pentru copii, înălțimea corpului este indicată în centimetri. Protecția trebuie să se întindă de la vertebrele cervicale până în partea superioară a coccisului și trebuie să urmeze forma coloanei vertebrale. Nu trebuie să existe spațiu liber între corp și protecție.
  • Termoreglare- În zona spatelui, protecția determină o termoreglare mai slabă. Prin urmare, alege produse cu un sistem de ventilație sofisticat. Materialele funcționale de pe partea inferioară a protecției vertebrale vor contribui la îndepărtarea transpirației de pe corp.

Tipuri de protecție pentru coloană

Protecțiile pentru coloană sunt disponibile în două modele de bază.

  • Protecție cu curele și centură de talie – Protecție pentru coloană separată care se atașează la corp cu ajutorul curelelor de umăr și a centurii de talie. Curelele de umăr sunt uneori completate de o curea de piept. Reglarea corectă a curelelor și a centurii determină în mare măsură funcționalitatea dispozitivului de protecție.

  • Protecție de coloană cu vestă – Protecția pentru coloană este încorporată în vestă și se îmbracă la fel ca o vestă clasică. Se potrivește perfect pe corp și se menține în poziție. Are și rolul de strat de îmbrăcăminte.

Nu se poate spune fără echivoc care tip este preferabil. Ambele modele oferă o protecție corespunzătoare atunci când sunt utilizate corect. Reglabilitatea tipului de curea poate fi atât un avantaj, cât și un dezavantaj. Pe de o parte, protecția coloanei vertebrale este mai ușor de reglat după schimbarea greutății sau a stratului inferior. Totuși, există un anumit risc să nu fixezi corect protecția și să nu se afle în poziția corectă. Vesta este considerată mai sigură, deoarece se adaptează mai bine la forma corpului. Totuși, este posibil ca unii să nu se simtă confortabil pentru că reprezintă un strat termic suplimentar.

 

Pe lângă aceste tipuri, vei întâlni și soluții alternative. Se pot menționa, de exemplu, rucsacurile cu protecție de spate integrată. Oricât de practice ar fi aceste produse, din punct de vedere al protecției, ele nu se ridică, de obicei, la nivelul protecțiilor tradiționale pentru coloană. În ciuda mai multor straturi de îmbrăcăminte, acestea nu se adaptează la fel de bine la nivelul corpului și adesea nu acoperă partea inferioară a spatelui. Combinarea unei geci cu protecțiile de coloană detașabile aduce, de asemenea, dezavantaje similare.

Materialul protecției de spate

Construcția protecțiilor este realizată din două materiale principale - plastic și spumă specială. În funcție de materialul utilizat, se poate întâlni uneori o împărțire în protecții de coloană dure (plastic) și moi (spumă).

  • Plastic - Stratul de protecție este alcătuit dintr-un înveliș de plastic împărțit în segmente mai mici (dar totuși conectate). Datorită acestui sistem, nu există nicio restricție de mișcare la îndoirea sau rotirea trunchiului. De asemenea, plasticul divizat asigură o mai bună aderență pe corp. Din punct de vedere vizual, învelișul din plastic seamănă cu o carapace de broască țestoasă. Sub plastic se află un strat moale și absorbant care amortizează energia și sporește confortul utilizatorului. În general, totuși, aceste modele pot fi descrise ca fiind mai puțin confortabile. În comparație cu protecțiile din spumă, sunt mai grele, dar adesea mai accesibile. Protecțiile din plastic au fost primele care au apărut pe piață. Dar acestea sunt încă utilizate în mod obișnuit. În unele cazuri, ele sunt chiar o opțiune mai bună decât spuma mai modernă. De exemplu, acestea sunt mai adecvate în cazul căderilor pe muchii ascuțite și proeminențe (muchii într-un snowpark, pietre atunci când se merge pe teren deschis etc.).
  • Spumă - Principalele dezavantaje ale învelișului din plastic au fost eliminate de materialele moderne, și anume spuma specială. Aceasta este moale și maleabilă la prima vedere, dar la impact ea se rigidizează imediat. Nu trebuie să te îngrijorezi cu privire la nivelul de protecție - protecțiile pentru coloană sunt certificate conform acelorași standarde ca și protecțiile dure. Modelele din spumă sunt ușoare și confortabile. Ele se adaptează perfect la forma corpului și nu se simt în timpul activității. În ultimii ani, acestea au câștigat pe bună dreptate în popularitate.

Sex

În ofertă vei găsi protecții pentru coloană pentru bărbați, femei și copii. Diferențele nu sunt doar în ceea ce privește mărimea. Forma dispozitivului de protecție este, de asemenea, diferită, ținând cont de diferențele anatomice dintre bărbați și femei.

 

De exemplu, cureaua de piept de pe modelele pentru femei poate fi ajustată astfel încât să poată fi fixată confortabil pe piept. Unele protecții pentru coloană pentru femei sunt mai înguste la nivelul umerilor și mai late la nivelul șoldurilor. Totuși, se produc și protecții pentru coloană unisex concepute pentru ambele sexe.

 

Alte diferențe se referă la design. Protecțiile pentru coloană pentru bărbați și unisex sunt dominate de negru, gri sau alte culori neutre. Cele pentru femei și copii prezintă adesea nuanțe mai colorate sau motive jucăușe.

Mărime

Alegerea dimensiunii potrivite este un aspect esențial în procesul de selecție. La fel ca în cazul îmbrăcămintei, mărimile protecțiilor pentru coloană sunt marcate cu litere, de obicei de la XS la XXL. În cazul protecțiilor pentru copii, în locul literelor este indicată de obicei înălțimea corpului în centimetri.

 

Deși poți estima mărimea în funcție de îmbrăcămintea normală sau înălțime, îți recomandăm cu siguranță să probezi personal protecția pentru coloană. Protecțiile pentru coloana vertebrală variază foarte mult în ceea ce privește forma sau croiala - aceeași mărime poate arăta complet diferit pe diferite modele.

 

Cum se probează protecția pentru coloana vertebrală

Protecția trebuie să se întindă de la vertebrele cervicale până la partea superioară a coccisului. Trebuie să se adapteze cât mai bine la forma coloanei vertebrale. Nu trebuie lăsat niciun spațiu între corp și protecția pentru coloană vertebrală. Aceasta nu trebuie să se extindă deasupra liniei umerilor. În același timp, nu trebuie să preseze sau să limiteze mișcările.

 

Protecția pentru coloană se poartă deasupra stratului de bază. Deci, probează-o întotdeauna. Asigură-te că protecția este bine fixată, astfel încât să nu se deplaseze pe corp. O mărime greșită înseamnă protecție insuficientă. Mișcarea protecției sau partea proeminentă a acesteia poate provoca leziuni la nivelul gâtului sau al coloanei cervicale dacă cazi pe spate.

Termoreglare

Este de așteptat ca protecția pentru coloană să înrăutățească termoreglarea în zona spatelui. Totuși, siguranța sporită este cu siguranță mai importantă atunci când schiezi. În plus, problema termoreglării este influențată în mare măsură de alegerea adecvată a protecției coloanei vertebrale. Vei vedea un fel de sistem de ventilație la majoritatea protecțiilor pentru coloană. În practică, acestea sunt diverse orificii sau grile în formă de fagure de miere. Cu cât este mai complex sistemul de ventilație, cu atât mai bine, desigur. Materialele funcționale care contribuie la îndepărtarea transpirației de pe corp sunt benefice pe modelele mai scumpe. Acestea sunt plasate în partea inferioară a protecției.

Întreținere și depozitare

Cu siguranță nu cumperi o protecție pentru coloană doar pentru un singur sezon, ci vrei ca să reziste cel puțin câțiva ani. Întreținerea și depozitarea corespunzătoare vor contribui la longevitatea protecției pentru coloană.

 

Întreținerea nu este dificilă. Învelișul din plastic poate fi spălat cu o lavetă umedă, dacă este necesar. Unele protecții pentru coloană au inserție detașabilă care poate fi curățată. În ceea ce privește întreținerea, aceste modele sunt evident mai bune. Trebuie doar să ai grijă să speli întotdeauna materialul în conformitate cu instrucțiunile marcate pe etichetă. Depozitează protecția pentru coloană într-un loc uscat și întunecat.

 

Nu expune în mod inutil dispozitivul de protecție la lumina soarelui și nu-l lăsa în frig - în special componentele din plastic înghețate ar putea crăpa. Verifică întotdeauna protecția pentru coloană înainte de utilizare. Deteriorarea construcției poate afecta negativ funcționalitatea. În acest caz, trebuie achiziționată o nouă protecție pentru coloană vertebrală.