Transport gratuit pentru membrii Clubului la cumpărături de peste 100 lei! Află mai multe 

Sfaturi

Cum alegi clăparii de schi fond

Clăparii de schi fond sunt un element important al echipamentului. Clăparii adecvați nu trebuie doar să se așeze perfect pe picior, dar să și dispună de funcțiile necesare pentru un schiat confortabil.

Utilizare

În funcție de utilizare, clăparii se împart în:

  • Pentru avansați - adecvați pentru pârtiile amenajate. Designul acestor clăpari garantează fixarea sigură pe schiuri și manipularea lor cu ușurință. Producătorii în ziua de azi folosesc cele mai noi tehnologii la realizarea acestor tip de clăpari pentru ca cei care îi poartă să se poată bucura de confort maxim. Acest tip de clăpari sunt adaptați cerinţelor schiorilor avansați, de exemplu construcție fără izolație termică.
  • Pentru intermediari - acest tip de clăpari sunt recomandați în special pentru schiorii intermediari sau ușor avansați. De obicei aceștia sunt dotați cu izolație termică, dar au talpa de plastic, precum cea a modelelor pentru avansați.
  • De recreere - schiorii de recreere vor aprecia înainte de toate căldura și confortul, pe care acest tip de clăpari le-o poate oferii. Talpa de cauciuc permite și mersul pe jos, fără ca clăparii să se uzeze. Datorită izolației termice din interior, confortul termic este garantat chiar și la schiat în ritm mai lent.

Tehnica

În funcție de tehnică, clăparii pentru schi fond se împart în:

  • Pentru stil clasic - sunt mai scurți, fără gleznă consolidată. Datorită acestei caracteristici libertatea de mișcare va fi maximă cu o dinamică optimă de reflecție. La vârf sunt moi, ceea ce permite un transfer de energie perfect între picior și schiuri.
  • Pentru stil skate - sunt mai înalți, frecvent cu carcasă și gleznă consolidată. Acest lucru previne înclinarea picioarelor în altă direcție decât înainte, permițând astfel o mai bună reflecție. 
  • Pentru stil combi - majoritatea schiorilor de recreere achiziționează clăpari combi adecvați pentru ambele stiluri de schiat. Talpa la acest tip de clăpari are o rigiditate medie, înălțimea este mai mare decât la cei pentru stil clasic și construcția mai moale decât la cei pentru stil skate. Unele modele sunt dotate cu catarame rezistente deasupra gleznei, care permit ajustarea clăparilor pentru stilul actual de schi.

Backcountry

Toarte tipurile de clăpari prezentate mai sus sunt adecvate în special pentru pârtii amenajate. Dacă ajungi pe suprafață înghețată sau cu zăpadă mare, cu siguranță vei aprecia clăparii backcountry.

 

Sunt clăpari robuşti mai înalți adecvați pentru pârtii neamenajate. Frecvent realizați din materiale rezistente la apă, care oferă confort, căldură și mențin picioarele uscate, chiar și atunci când zăpada este mai mare. Dispun de construcție mai rigidă cu zone consolidate care previn rănirea piciorului în condiții de deplasare pe teren denivelat și garantează stabilitatea necesară.