Sfaturi

Cum să-ți alegi trotineta pliantă

Trotineta pliantă este ideală pentru curse pe distanțe scurte, fiind adecvată și pentru copii. Vei economisi spațiu de depozitare nu doar acasă ci și la muncă, la școală sau la sală. Majoritatea trotinetelor pliante sunt dotate cu ghidon reglabil, deci pot fi folosite de întreaga familie.

 

Acestea sunt foarte practice deoarece sunt ușoare și compacte, putând fi transportate chiar și în mijlocul de transport în comun. În cazul în care vrei să folosești trotineta pentru distanțe mai lungi, îți recomandăm să alegi una cu roți pneumatice, deoarece sunt mai confortabile și mai rapide.

Avantajele trotinetei pliante:

  • are dimensiuni reduse
  • este compactă (nu ocupă mult spațiu de depozitare)
  • poate fi transportată cu ușurință (chiar și în mijlocul de transport în comun) și are greutate redusă
  • este un mijloc de transport rapid (ideală pentru oraș)
  • are un design atractiv
  • gamă variată de modele
  • prețuri accesibile

 

În ce situații (nu) se potrivește:

Dacă vrei să eviți mijloacele de transport în comun, trotineta pliantă este alegerea perfectă. Greutatea maximă admisă poate fi de 100kg, motiv pentru care poate fi folosită și de adulți. După pliere au dimensiuni compacte, deci o vei putea transporta oriunde.

 

Aceste avantaje sunt contrabalansate de faptul că nu sunt extrem de confortabile - au viteză redusă, iar din cauza faptului că au roți mici, vei simți orice denivelare a suprafeței.

 

Frâna de picior din partea din spate, acoperă roata și se activează prin apăsarea ei cu piciorul. Acest tip de frână este întâlnit la trotinetele mici, recomandate pentru mersul în oraș.

Rulmenții

Este important să alegem rulmenții potriviți, pentru ca roțile să funcționeze perfect și să nu scârțâie. Dacă în timpul mersului pe trotinetă observi anumite zgomote neobișnuite, cel mai probabil este o problemă a rulmenților. Calitatea acestora este indicată de indicele ABEC cu valori de la 1 la 9, unde cea mai mare valoare reprezintă calitatea cea mai bună. Pentru curse de calitate, fără probleme, recomandăm rulmenți cu valoare peste ABEC 5. În cazul în care alegi o trotinetă cu roți pneumatice, nu trebuie să îți faci griji în legătură cu rulmenții.

Înălțimea ghidonului

Înălțimea optimă a ghidonului se alege în funcție de înălțimea utilizatorului și a stilului de mers. Pentru curse recreative este recomandat un ghidon mai înalt, ce oferă confort sporit, iar în cazul trotinetelor freestyle, este ideal un ghidon cu înălțime scăzută, pentru un control mai bun.

Mărimea roților

În principiu, cu cât roțile sunt mai mari cu atât trotineta este mai rapidă, însă se manipulează mai greu. Dacă ești începător sau alegi o trotinetă pentru copii, recomandăm modele cu roți de dimensiuni mici.

 

 

Duritatea roților

Duritatea roților influențează viteza și confortul mersului pe trotinetă. Cu cât roțile sunt mai dure cu atât viteza este mai mare. În schimb, când vorbim de confort, roțile cu duritate scăzută sunt mai bune deoarece au abilitatea de amortizare a șocurilor. Când vorbim de trotinete cu roți pneumatice, duritatea acestora depinde de cât de mult umflăm roțile.

  • Cauciucul cu duritate scăzută are valoarea mai mică sau egală cu 86A. Acesta este mai aderent la suprafață și se potrivește începătorilor deoarece viteza este scăzută.
  • Cauciucul cu duritate crescută are valoarea mai mare sau egală cu 88A. Acesta este ideal pentru skatepark-uri. Cauciucul este mai rezistent, însă se va simți orice mică denivelare.
  • Cu cât numărul de referință este mai mic (86A, 88A,90A etc.) cu atât duritatea este mai mică, deci cauciucul este mai moale și amortizează șocurile.

Ce apărători sunt necesare mersului pe trotinetă?

Evident, este nevoie de o cască. Pentru curse de lungă durată nu uita de mănușile de protecție, care previn apariția bătăturilor și oferă confort sporit. Pentru copii, începători și stilul freestyle este nevoie de apărători pentru coate și genunchi.