Stimați clienți, Cu ocazia Sărbătorilor Pascale (3. - 6. 5. 2024), vă informăm că timpul de livrare se poate prelungi. Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru răbdarea dumneavoastră!

Stratul superior de îmbrăcăminte 

Softshell - Este denumirea unui tip de material modern realizat din mai multe straturi, utilizat des la fabricarea îmbrăcămintei pentru sport și activități desfășurate în aer liber.

Prin suprapunerea mai multor straturi se încearcă obținerea celui mai bun raport de impermeabilitate, rezistență la căldură, vânt și respirabilitate. La interior poate fi căptușit cu fleece (material izolant). Mai mult, este flexibil și nu limitează mișcarea, motiv pentru care este foarte îndrăgit pentru orice activitate, de la mers, alergat, până la ciclism sau schi.

Distingem două tipuri de materiale softshell:

  • softshell membrană (3 straturi) - include între stratul exterior și interior o membrană și oferă o mai bună rezistență la vânt și apă.
  • țesătură softshell - se produce numai din fibre textile țesute special și se caracterizează prin ușurință, respirabilitate și are prețuri accesibile.     

 

Caracteristicile și beneficii materialului softshell:

  • rezistență mare la apă (în combinație cu membrana este foarte impermeabilă)
  • rezistență la vânt
  • respirabilitate 
  • rezistența sporită la uzură
  • proprietăți bune de izolare (stratul fleece) 
  • material foarte elastic și flexibil (stretch)  

Stratul de protecție

Ultimul strat (superior) constă în protejarea corpului de influențe externe (de mediu înconjurător) și, de asemenea, trebuie să mențină proprietățile straturilor inferioare. În primul rând, aceste este o protecție împotriva apei (ploaie, ninsoare), frigului și vântului. 

 

 

Caracteristicile stratului de protecție:

  • respirabilitate - capacitatea de evacuare a transpirației din straturile anterioare (sub formă de vapori de apă) și căldura excesivă produsă de mișcarea activă 
  • protecție împotriva apei (ploaie și zăpadă), impermeabilitate - capacitatea unui material de a rezista, într-o anumită măsură la apă, rezistența la apă este obținută cu ajutorul unei pelicule sau a unei membrane.
  • protecție împotriva vântului 
  • izolare termică

Pelicula

Este un strat chimic (poliuretan), care se aplică pe partea interioară a materialului superior și are ca scop de a nu lăsa apa să pătrundă, fără să își piardă proprietățile de respirabilitate. De obicei, pelicula are o rezistență cuprinsă între 2000 și 5000 mm coloană de apă. Dezavantajul peliculei este instabilitatea, deoarece, cu timpul, după spălări multiple și prin utilizare își pierde din proprietăți. Avantajul este prețul relativ scăzut. 

  • Avantajele peliculei: rezistență la apă,  respirabilitatea, preț scăzut.
  • Dezavantajele peliculei: parametri mai mici ale coloanei de apă și respirabilitate instabilă - după un timp materialul trebuie impregnat, iar parametrii nu i se pot restabili.

 

 

Membrana 

Este un fel de folie fixată ferm (de ex. prin laminare), pe partea interioară a materialul superior. Aceasta este utilizată la îmbrăcăminte specială pentru condiții meteo extreme, valoarea coloanei de apă este de obicei de 10000 mm sau mai mult. Este stabilă, nu își pierde proprietățile, chiar și după o utilizare îndelungată (dacă se întreține corespunzător), dar este mult mai scumpă decât pelicula. Printre cele mai bune membrane se numără Gore-Tex, Sympatex, Dermizax.

  • Avantajele membranei: impermeabilitate și respirabilitate crescută, rezistență foarte bună la vânt, durabilitate - poate fi deteriorată doar mecanic
  • Dezavantajele membranei: preț mai mare, este necesară o întreținere de calitate (detergenți speciali și impregnare) 

Materiale rezistente la vânt

Protecția împotriva vântului este asigurată de materialul superior care în funcție de densitate, nu va permite vântului să pătrundă prin el. Folosit în combinație cu membrana, rezistența la vânt este mai bună. În unele cazuri se mai folosește o membrană specială pentru vânt (windstoper, windlocker, windbloc, etc.). Vântul , în ciuda condițiilor relativ favorabile de mediu, poate să provoace hipotermie deoarece, interacțiunea lui scade semnificativ la temperatura mediului ambiant. Prin urmare, protecția împotriva lui, este foarte importantă.

 

Izolarea termică a stratului al treilea o asigură căptușeala, atunci când la materialul superior (fie cu o membrană sau peliculă impregnată) este adăugat încă un strat fleece. Eventual se poate utiliza și o umplutură de izolare termică. Umplutura este în general din așa-numitele fibre tubulare. Materiale sintetice au capacitatea de a respinge umiditatea și astfel să mențină proprietăți bune de termoizolare și în medii umede, au greutate redusă și sunt ușor de întreținut. În alte cazuri (pentru expediții sau articole de modă) este folosit ca material izolator, puful de pene. În ciuda excelentelor sale proprietăți termoizolante, este foarte dificil de întreținut și mai ales scump.