Sfaturi

Cum alegem bețele pentru schi fond?

Fiecare schior se întreabă ce bețe de ski i se potrivesc cel mai bine. Depinde de stil și lungime. În orice caz, ar trebui să fie din aluminiu sau carbon.

Poți avea bețe pentru stilul clasic, skate sau combi.

Stilul clasic

Pentru acest stil recomandăm bețe cu lungimea 81% - 84% din înălțimea schiorului.

 Înseamnă că, bețele ar trebui să ajungă la nivelul umerilor. Schiorul trebuie să fie încălțat. Lungimea bețelor se măsoară de la vârf până la cel mai înalt punct de ieșire a buclei.

 

Stilul skate

Pentru acest stil recomandăm bețe cu lungimea 88% - 90% din înălțimea schiorului. În poziția drept, încălțat, bețele ar trebui să ajungă la nivelul dintre bărbie și buza superioară. Atunci când ai o tehnica corectă de skate, nu ar trebui să ai impresia că ridici mâinile prea sus și că trebuie să înfigi bețele în locul potrivit.

Schi fond de recreere

Pentru activități de recreere, recomandăm bețe cu lungimea: 80 % - 82 % din înălțimea schiorului. Pentru aceste curse, bețele ar trebui să fie mai scurte - vei avea parte de manevrare mai ușoară. Nu trebuie să ridici mâinile foarte sus.

Lungimea bețelor

Alegerea lungimii ideale pentru bețele de schi fond este o decizie foarte personală. Dacă te simți confortabil cu o anumită lungime a bețelor care nu respectă tabelul mărimilor recomandate, nu este greșit. Pe teren drept, schiorii obișnuiți folosesc bețe mai lungi. Când vine vorba de teren înclinat, este mai ușor și mai efectiv de urcat cu bețe mai scurte.