Sfaturi

Întreținere și mentenanță

O bună întreținere a bicicletei înseamnă o durabilitate sporită. Pentru anumite acțiuni de întreținere, nici măcar nu este nevoie de unelte.

De ce este importantă întreținere

Dacă vrei să te bucuri un timp cât mai îndelungat de bicicleta ta, atunci este nevoie ca întreținerea să se facă corect și la timp. Orice problemă care apare trebuie rezolvată imediat, iar orice piesa uzata trebuie înlocuita cât mai rapid, astfel încât să se prevină apariția altor probleme. Mai jos vei găsi principalele acțiuni de întreținere.

 

 

Principalele acțiuni de întreținere sunt:

  • Spălarea bicicletei - În cazul în care ești prins de ploaie, este bine ca la întoarcerea acasă să ai grijă de bicicleta ta. Dacă aceasta este doar udă este nevoie să o usuci cu un prosop. Acordă atenție sporită lanțului. Atunci când lași bicicleta udă, primul element care începe să ruginească este lanțul. Dacă bicicleta este murdară de noroi, este recomandat să fie curățată. Cel mai bine este cu apă caldă și puțin detergent. După spălare, clătiți bicicleta cu apă curată. Dacă este posibil, nu folosiți sisteme cu înaltă presiune. Datorită presiunii înalte, apa ajunge și la elemente care se pot strica. Uscați bicicleta cu un prosop.
  •  Sistemul de poziții - Îți recomandăm să mergi la un servis pentru un control al schimbătorului. Bicicleta va funcționa mai bine atunci când îi vei schimba cablurile și spițele. Nu este vorba de o investiție imensă, însă impactul este major.
  • Ungerea bicicletei - Dacă nu ești expert, nu încerca să demontezi bicicleta și să ungi orice element rotativ. Este îndeajuns să ai grijă de lanț. De cele mai multe ori este utilizat spray-ul. Lubrifiantul trebuie aplicat pe lanțul curățat și uscat. Lași să acționeze, apoi, cu o lavetă, curăță excesul.

 

 

  • Frâne La fel și pentru sistemul de poziții, este recomandat să mergi la un servis. Schimbarea cablului și a discurilor, este foarte importantă și trebuie făcută la timp. În caz contrar se poate strica un alt element al bicicletei. Dacă frânele își pierd din putere, iar maneta de frână este moale, atunci este bine să reglezi frânele.
  • Sistemul de direcție Cel mai des este nevoie de înlocuirea lanțului. Acesta are o durabilitate de 1000-1500 km, însă se ține cont și de condițiile de mers. Nu subestima și nu amâna înlocuirea acestuia. În cazul în care ai probleme cu lanțul, se pot deteriora și alte elemente ale bicicletei.
  • Anvelope - Bicicleta, la fel ca o mașină, are nevoie de schimbarea din timp a cauciucurilor. Gândește-te la propria siguranță. În cazul în care uzura anvelopelor este vizibilă, atunci este cazul să le schimbi. Nu subestima umflarea corespunzătoare a anvelopelor. Dacă mergi pe asfalt și drumuri tari este mai bine să ai anvelopele umflate mai mult, pentru a avea control sporit, iar dacă mergi pe teren accidentat, este bine să ai anvelopele mai moi pentru o aderență mai bună.