Cum să alegi accesoriile ideale pentru bicicletă
Înainte să-ți alegi accesorile pentru bicicletă informeză-te despre ce îți pemite sau obligă legislația din România pentru biciclisti.
Tipuri de accesorii utile pentru ciclism
Dacă ești pasionat de ciclism și nu știi de ce accesorii de mai jos ai nevoie vei descoperii cele mai folosite acesorii pentru ciclism. Aceste accesorii îți vor fi foarte utile, dacă le vei alege corect în funcție de activitățile tale.
Cele mai folosite accesorii sunt:
- Iluminare - Este important să vezi, însă este mai important să fii văzut. În general, farul din față este alb, iar stopul din spate roșu. Becurile moderne oferă numeroase regimuri de iluminare, pentru ca tu să te simți în siguranță și să ai un câmp vizual clar. Iluminarea funcționează pe baterii și este nevoie de schimbarea acestora la timp.
- Apărători roată - În funcție de tipul roților și a cursei alegem și apărătorile. Pentru trasee turistice folosim apărători complete. În rest, se pot folosi apărători scurte, din plastic.
- Pompa - Este unul din accesoriile obligatorii a oricărui ciclist. Cel mai des, pompa de mână este fixată sub suportul bidonului de apă. De obicei, este confecționată din plastic sau duraluminiu și este dotată cu reducții pentru mai multe tipuri de ventiluri. Recomandăm să aveți întotdeauna la îndemână o cameră de aer de rezervă și trusă pentru lipit.
- Vitezometru (ciclocomputer) - Omul este o ființă curioasă și competitivă, motiv pentru care vei dori să știi câți km ai parcurs în fiecare zi/an, câte ore ai petrecut pe bicicletă, viteza maximă și medie. De aceea poți alege între computere cu fir sau fără. În funcție de specificații și de funcțiile pe care le vei folosi, vei alege modelul care ți se potrivește cel mai bine. Pentru cicliști de performanță, un accesoriu practic este ceasul sport.
- Suport bidon - Nu există o senzație mai neplăcută decât să-ți fie sete sau foame atunci când mergi cu bicicleta. De aceea, accesoriul ideal este suportul pentru bidonul cu apă. Poți alege între diferite volume, tipuri de închidere și combinații de culori. Cel mai bine este să alegi un bidon cu capac ce se înșurubează și gură largă. Cu siguranță vei aprecia aceste caracteristici și la umplere/spălare.
- Coșulețe (genți) pentru biciclete - Depinde de fiecare ciclist, ce tip de coș își alege. În ziua de azi este posibil să îl prinzi sub scaun, de cadru sau de ghidon.
- Rucsac - Rucsacul pentru cicliști are de obicei un volum cuprins între 5 și 20l , iar la fabricare sunt folosite materiale ușoare. Este compatibil cu rezervorul de apă și de el poate fi atașată cu ușurință casca. De obicei este dotat cu elemente reflectorizante. În marea majoritate a cazurilor, acesta are inclusă în pachet o protecție împotriva ploii. Rucsacul se așează confortabil pe spate și nu ar trebui să incomodeze.
- Suport bagaj - Dacă ești un fan al excursiilor mai lungi, atunci cu siguranță vei folosi suportul de bicicletă pentru bagaj. Poți alege dintre mai multe tipuri -fixate pe roata din față, pe ghidon sau pe roata din spate.
- Unelte - Fii întotdeauna pregătit. Niciodată nu știi când vei avea nevoie de câteva unelte de bază, care te vor scoate din încurcătură.
- Mânere (gripuri) - Mânerele sunt accesoriul ideal pentru mersul pe bicicletă, însă pot fi și foarte inconfortabile. Alege-ți modelul care este comod, stabil și aderent.
- Lacăte antifurt - dacă dorești să oprești să te răcorești într-un iaz sau râu, sau dacă ți-e foame și sete și vrei să te odihnești, lacătul te va ajuta cu siguranță. Poți alege între lacăte clasice cu cheie sau lacăte cu cod numeric. În prezent, poți găsi, însă și sisteme de blocare electronice sau GPS. Merită cu siguranță să investești câțiva lei decât să regreți mai târziu.
-
Cablu 1, 2 - este în general ușor și pliabil, poate fi ușor tăiat
-
Lanț 1, 2 - este similar cu cablul, lanțul este protejat suplimentar de o carcasă
-
Pliabil 3, 4 - este un dispozitiv pliabil și moderat greu, are o durabilitate ridicată
-
Potcoavă 4 - este mare, greu și imposibil de deschis fără un dispozitiv de spargere.